Tema for Kapittel 15 er klart

18.02.2015

Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, lanserer nå hovedtemaene for 2015 og 2016. I år skal hovedtemaet under festivalen være Amerika. I 2016 blir temaet "vandring".

I år er det 20 år siden den første Kapittelfestivalen gikk av stabelen. Siden det har festivalen utviklet seg til en helt sentral institusjon på litteraturfeltet, både i Rogaland og nasjonalt. 

Årets festival går av stabelen 16. til 20 september.

 

Hvorfor Amerika? 

– Amerika er noe vi gjerne føler vi vet alt om, siden amerikansk kultur og politikk preger oss hver dag. Samtidig vet vi åpenbart alt for lite om den mektigste kultursfæren i verden. Det er gode grunner til å diskutere Amerika enda mer kritisk og nyansert også her til lands. Den amerikanske litteraturen blir diskutert mye her hjemme, men jeg lurer også på om vi har et ukritisk forhold til denne, eller om det er slik at USA er det stedet de viktigste litterære nyvinningene skjer i dag, sier festivalsjef Espen Røsbak

Et historisk utgangspunkt for å velge temaet i år er 100-årsjubileet for Alfred Hauges fødsel. Det sterkeste bidraget til norsk litteratur fra Hauges hånd er romantrilogien om Cleng Peerson, kvekeren fra Stavanger som ble pioneren for norsk utvandring til USA på 1800-tallet. Cleng Peerson er dermed også en av opphavspersonene til en svært sterk myte om USA som «mulighetenes land».

– Begrepet «amerika» er et like viktig utgangspunkt for programutviklingen som kontinentet Amerika. Det er en sterk metafor, som absolutt er virksom både i norsk og internasjonal litteratur, sier Røsbak. 

Programmet for Kapittel 15 kommer altså til å handle om sider ved det geografiske, kulturelle og politiske Amerika, om viktige tendenser i amerikansk litteratur og begrepet om det amerikanske. 

– Vi må selvfølgelig gjøre noen prioriteringer i et slikt enormt emne. Blant annet har vi planlagt å se spesielt på migrasjon og blandede identiteter, på det amerikanske fengselsvesenet og på begrepet om «den amerikanske drømmen». Vi får også plass til perspektiver fra både nord og sør på det store kontinentet.

 

En fullassortert litteraturfestival

Hovedtemaet vil prege festivalen, men den skal fortsette å være en litterær allrounder, og presentere både aktuell norsk litteratur, underholdende kveldsarrangementer og aktuelle debatter.

– Kapittels suksess kommer av at vi har klart å bli en fullassortert litteraturfestival, som både har plass for store lanseringer og smalere scenesamtaler, og som henvender seg til mange forskjellige målgrupper. Vi lover å ikke skuffe vårt kresne publikum i år heller. Det blir enda mer av det som har gjort Kapittel til en populær festival de siste årene

 

Vandring og Obstfelderjubileet

Temaet for 2016 er valgt med utgångspunkt i det store jubileet for Sigbjørn Obstfelder neste år.

– Kapittel er en naturlig hovedarena for å markere 150-årsdagen til en av Skandinavias viktigste tidligmodernister. Obstfelder var en vandrer både i livet og litteraturen. Ikke minst er Vandring et åpent og litterært interessant begrep som det blir morsomt å lage et godt program av, sier festivalsjefen.

– Vi slipper begge temaene nå både for å oppfordre folk til å komme med tidlige innspill mot 2016 og fordi det er naturlig å se prøve å se de to festivalårene og temaene i sammenheng.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...