Prinsesse Bari – høydepunktet i Hwang Sok-Yongs forfatterskap

16.03.2015
Prinsesse Bari – høydepunktet i Hwang Sok-Yongs forfatterskap
Hwang Sok-Yongs

Sør-koreanske Hwang Sok-Yong er en av Asias mest anerkjente forfattere. Han har mottatt hjemlandets fremste litterære priser for sine romaner og noveller, som kjennetegnes av en kombinasjon av vestlige og asiatiske skrivetradisjoner. Hwangs kunstneriske og politiske engasjement har ført til flere fengselsopphold og ikke minst hans sterke historier som utgis over hele verden.
Prinsesse Barianses som hans foreløpige hovedverk. Med utspring i et gammelt folkeeventyr om prinsessen som begir seg ut på en lang reise for å finne livets vann og redde sin far, er Prinsesse Bari en moderne fabel om overlevelse, immigrasjon og identitet. Romanen knytter dessuten tråder mellom dagens skrekkregime i Pyongyang og islamistisk terror i Europa.

Boken er under oversettelse til mange språk, og 23. mars lanseres den på norsk, tett fulgt av den britiske utgivelsen i april.

Ungjenta Bari blir født i Nord-Korea, men for sine foreldre, som ønsket seg en sønn, er hun bare en byrde. Etter å ha mistet sin familie i 1990-årenes sult- og flomkatastrofer må hun flykte fra landet. Hun søker tilflukt i Kina, før hun smugles videre med skip til London, hjertet i det gamle britiske imperiet, som i kjølvannet av 11. september og Irak-krigen syder av etniske, religiøse og språklige spenninger.


Omgitt av illegale innvandrere fra hele verden, tar Bari seg jobb som massøse. Men hun kan mer enn å lindre fysiske plager. Fra sin bestemor har hun arvet evnen til å sette seg inn i andre menneskers lidelse, og til å reise i tid. Den unge kvinnen legger ut på en oppdagelsesferd til verdens ende for å finne løsningen på den store gåten: Hvorfor lider menneskene, og hvordan kan de vinne fred og forsoning?

Hwang Sok-Yong (f. 1943) regnes som Sør-Koreas mest anerkjente forfatter. I 1993 ble han dømt til syv års fengsel etter en uautorisert kunstnerutveksling mellom Sør- og Nord-Korea. Fengslingen vekket harme og engasjement hos organisasjoner over hele verden, deriblant Den norske Forfatterforening, som samlet kjempet for hans løslatelse. Forfatteren ble til slutt benådet i 1998 av den daværende nyvalgte president Kim Dae-jung.  Prinsesse Bari (2007) er Hwangs andre roman som utgis på norsk (Herr Han ble utgitt på Solum Forlag i 2009).

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...