Andreas Viestad utgir moderne klassiker om kjøtt

23.10.2015
Andreas Viestad utgir moderne klassiker om kjøtt
Den store kjøttkokeboka - Cappelen Damm 2015

Skal man spise kjøtt eller burde man la være? I en tid da mange stiller seg dette spørsmålet, utgir Andreas Viestad en bok om kjøtt der han oppfordrer: – Spis ansvarlig, spis hele dyret.

Den store kjøttkokeboka, som utgis i dag, er en omfattende og inspirerende kokebok med 200 oppskrifter og tips, samt bakgrunnsstoff om dyrene. Her finner du selvsagt den saftigste lammesteken og den møreste biffen. Men i tillegg viser Andreas smarte måter å tilberede de andre, mer krevende stykningsdelene.

– Et av de store paradoksene ved dagens kjøttforbruk, er at samtidig som vi blir oppfordret til å moderere kjøttforbruket, så blir vi dårligere til å tilberede kjøtt, sier Andreas Viestad. – Hva slags kjøtt spiste menneskene i gamle dager? De spiste alt! Ingen del av dyret ble kastet. De visste hvordan de kunne tilberede de ulike delene av dyret, fra hode til hale. I dag kan vi bare tilberede biffen. Dermed ender vi opp med å spise mer av noen få deler av kjøttet - biffkjøttet - noe som skaper behov for mer kjøttproduksjon, som igjen skaper store overskudd av enkelte stykningsdeler. Det er dårlig bærekraft, det er dårlig etikk. Det er også ganske uhøflig. For som den britiske gudfaren til hode-til-hale-bevegelsen, Fergus Henderson, sier: "Hvis du skal ta livet av et dyr, er det eneste høflige å benytte seg av alt sammen".

Og ikke minst smaker det bedre og blir mer spennende på kjøkkenet når man spiser hele dyret, mener forfatteren. Mellom snuten og halen finnes et utall av ulike smaker. Hva med fritert svinesnute, rødvinsbresert oksekjake, eller lammenakke med urter og bakt hvitløk? Viestad er opptatt av å ta vare på klassikerne og de norske tradisjonsrettene, samtidig som han finner inspirasjon i moderne teknikker og kjøkken fra det store utland.

Den store kjøttkokeboka er en oppskriftssamling, en lærebok, et oppslagsverk og en inspirasjonskilde, og vil garantert bli stående i hylla på kjøkkenet i mange år – den definitive boka om å tilberede kjøtt på en velsmakende og bærekraftig måte.

Andreas Viestad (1973) er mangeårig matjournalist i Magasinet, og en internasjonalt kjent matformidler med en rekke prisbelønte kokebøker. Han har opprettet Geitmyra matkultursenter for barn, der han er faglig ansvarlig. I 2014 mottok han den gjeve Ingerid Espelid Hovigs matkulturpris. Nylig ble han nominert til Matprisen 2015 under kategorien Årets inspirator.

Harald Anvik

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...