Uenig i millongebyr fra Konkurransetilsynet

29.06.2016
Uenig i millongebyr fra Konkurransetilsynet
Cappelen Damm

Konkurransetilsynet gjennomførte den 8. april 2014 uannonserte kontrollbesøk hos Gyldendal, Aschehoug, Schibsted, Bladcentralen og Cappelen Damm. Bakgrunnen for kontrollbesøkene var mistanke om koordinert atferd om vilkårene for distribusjon av bøker gjennom Interpress, et selskap i Reitankonsernet. De fire forlagene har i dag mottatt varsel om overtredelsesgebyr basert på det enkelte forlags omsetning gjennom Bladcentralen.

Cappelen Damm har størst omsetning gjennom denne kanalen og har dermed fått varsel om det største gebyret. For Cappelen Damm innebærer dette et varsel om gebyr fastsatt til kr 9,1 mill. Dette er ikke et endelig vedtak, og Cappelen Damm vil nå gå nøye gjennom varselet sammen med sine juridiske rådgivere før noen konklusjoner trekkes.

Uenig i tilsynets vurdering
Cappelen Damm er, etter en første gjennomgang av varslet, uenige i de vurderinger Konkurransetilsynet har gjort. Forlaget har ikke hatt noen foranledning til å koordinere sin adferd med andre aktører. Grunnen til dette er at Cappelen Damm siden 2008 ikke har hatt distribusjon gjennom Interpress. I tillegg hadde forlaget allerede, i forkant av deltakelsen i det påståtte samarbeidet, konkludert internt med at det ikke ville være aktuelt å gjenoppta distribusjon gjennom Interpress fordi de kommersielle betingelsene ble ansett som for dårlige.

"Cappelen Damm har ikke levert via Interpress siden 2008. Bakgrunnen for dette er at Interpress, etter vår mening, har hatt for høy retur, for høye kostnader og svake administrative rutiner. Påstand om deltakelse i boikott eller noen form for koordinering av hva de andre deleierne i Bladcentralen skulle foreta seg i forhold til Interpress, virker mot denne bakgrunn uforståelig», sier Tom Harald Jenssen adm. dir. i Cappelen Damm. "Vi skal nå se nøye på Konkurransetilsynets begrunnelse for å foreslå at Cappelen Damm skal ilegges bot før vi bestemmer oss for hvordan vi går videre med saken."

 

Harald Anvik

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...