En bok om det viktigste: vårt hjerte

27.09.2016
En bok om det viktigste: vårt hjerte
«Hjertebank – alt om kroppens viktigste organ» -Johannes Hinrich von Borstel - Gyldendal forlag 2016

Det er vanskelig å komme utenom at hjertet er vårt viktigste organ; ikke det største, men det som gir oss liv. Uten det ville både du og jeg ikke vært i live. Dette høres jo temmelig selvfølgelig ut og alle vet det, men av og til kan det virke som vi glemmer det. Vi behandler det i hvert fall ikke som om det «er det eneste vi har».

Boken «Hjertebank – alt om kroppens viktigste organ» tar forfatteren Johannes Hinrich von Borstel for seg ulike sider ved vårt hjerte, utgitt på norsk av Gyldendal Norsk Forlag AS.

Borstel studerte medisin og tok ekstravakter som ambulansesjåfør. Han oppdaget at nesten alle sireneutrykningene skyldes hjerteproblemer av forskjellige slag. Det er en skummel oppdagelse, men en viktig oppdagelse fordi den forteller at det er mulig å gjøre noe med hjertet. Steller du og jeg pent med det, har vi det lenge – og husk: Hjertets viktigste oppgave er å slå! Å slå og pumpe blod rundt i kroppen. Det er DET som gir liv.

Borstels bok bør leses av alle som har en ærlig interesse for og er opptatt av sitt eget hjerte. Men la meg fortelle litt mer om hjertet – det er en spennende muskel:

Det sies at det menneskelige hjertet slår ca. 2.5 milliarder ganger i løpet av en gjennomsnittlig levetid på 66 år. Hjertefrekvensen er 72 slag per minutt og det veier 250-300 gram hos kvinner og 300-350 gram hos menn. Grovt sett er hjertet delt inn i to hulrom – det høyre og venstre, og det er her blotet pumpes inn og ut med okyygeninnholdig blod som gjør at vi lever.

Stopper noe av dette opp, blir vi syke. Oppstår det en propp i en blodåre som går til eller fra hjertet, får vi hjerteinfarkt. Det kan vi dø av, men medisinen er kommet så langt at de aller fleste som får denne sykdommen, overlever. Hemmeligheten ligger i å få hurtig behandling, og det var dette arbeidet forfatteren  Johannes Hinrich von Borstel var med på, og det er dette han forteller om i sin bok på en lett, interessant og tildels morsom måte som gjør at ikke en side av de 303 sidene blir kjedelige. Dette er stoff for hjertet!

I desember 1967 gjennomførte dr. Christiaan Barnard den første hjertetransplantasjonen ved et sykehus i Cape Town i Sør-Afrika. Det har skjedd mye på hjertemedisinens område siden dr. Barnard gjorde den grensesprengende operasjonen. Hans første transplantasjoner var mellom dyr – hunder og bavianer. Siden ble det mennesker. Det første hjertetransplanterte mennesket levde i 18 dager. I dag lever hjertetransplanterte i mange, mange år. Hjertemedisinen går fremover! Takk og lov!

Foreliggende bok - «Hjertebank» - er godt lesestoff mørke høstkvelder og langt inn i vinteren. Det handler om livet – ditt og mitt!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...