Hva skjedde hvor i Oslo under 2. verdenskrig?

30.09.2016
Hva skjedde hvor i Oslo under 2. verdenskrig?
Oslo under krigen - Øyvind Reisegg- Spartacus forlag 2016

«Oslo under krigen» heter en bok ført i pennen av Øyvind Reisegg. Den tar for seg hva som skjedde på de ulike adressene og stedene i hovedstaden i perioden 9. april 1940 til 8. mai 1945, og er som sådan et meget verdifullt historieverk som gjør at vi kan gå på vår private sight-seeing og finne ut av hva som skjedde hvor. Den kan være en meget lærerik øvelse.

Her kan vi lese om både den ene og andre hendelsen, og der det blir diskusjon rundt kaffebordet eller i selskapslivet, er denne boken et funn for å finne ut av hva som skjedde hvor. «Oslo under krigen» er rett og slett et historisk leksikon som bør bli allemannseie. Pegasus Forlag AS er utgiver.

Spesielt – ser det ut som – har Øyvind Reisegg tatt for seg hvilke jøder som ble arrestert hvor og når. Dette tilhører det mørkeste kapittelet i norsk krigshistorie. Det er derfor meget fortjenstfullt at Reisegg tar for seg denne delen. Det er interessant for den som er opptatt av slikt, og det bør de fleste være. Det tilhører vår bys absolutte nære historie.

La oss ta et eksempel: Det står om Dalsbergstien 3 at her bodde Ruth Maier som ble arrestert av representanter for det nazistiske Statspolitiet 26. november 1942, deportert til Tyskland med slaveskipet «Donau» umiddelbart og drept i Auschwitz 1. desember samme år. - Historien forteller, og den forteller ikke Reisegg, at da politifolkene brakte Ruth ned i Dalsbergstien og satt henne inn i bilen, ble hennes venninner klar over at hun hadde på seg et gullarmbånd. Den ene sa: «Vi kan ta vare på armbåndet til du kommer tilbake». Ruth skal ha svart: «Jeg kommer ikke tilbake...».

Ruth og alle kvinner og barn som var med transporten til Auschwitz-Birkenau 26. november 1942. kom ikke tilbake. De ble umiddelbart gasset og brent på åpen mark for så å bli gravlagt i Birkenaus jord. I et lite skogholt med spinkle bjørketrær ligger de norske jødene... .

Bak hver eneste opplysning i boken «Oslo under krigen» forteller selvsagt en historie. De fleste av dem er tragiske, og det er viktig at Reisegg minner oss om dette og på den måten holder historien levende blant nye generasjoner.

Øyvind Reiseggs bok er svært nyttig. Jeg anbefaler den til alle som vi vite mer – og som vil strekke seg lenger for å forstå noe av hva som skjedde i Oslo under 2. verdenskrig. Boken er full av illustrasjoner – og innholder mye «nytt stoff som vil få noen og enhver til å interessere seg og kanskje til å få en aldri så liten «a-ha»-opplevelse. Det er spennende!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...