Sannheten om Trump?

24.10.2016
Sannheten om Trump?
Sannheten om Trump - Michael D`Antonio - Gyldendal 2016

I disse amerikanske valgkamptider, kom det for noen uker siden ut en bok på norsk hvor forhåndsomtalen bruker ord som «balansert, grundig kildebelagt og perfekt timet». Boken handler om Donald Trump; den ene av to presidentkandidater som går til valg 8. november. Den andre er Hillary Clinton, Amerikas tidligere utenriksminister, gift med tidligere president Bill Clinton. Det blir et spennende kappløp.

Boken «Sannheten om Trump» inneholder langt fra hele sannheten om den etterhvert sagnomsuste kandidaten. Boken beskriver nok mannen som begynte sin første karriere som eiendomsmekler i Brooklyn og som endte oppe med å bli en av Amerikas største eiendomsbesittere, men også det er det i valgkampen sådd tvil om.

Hvor mye kan vi da stole på en bok som dette? Kanskje boken et stykke på vei var riktig da den ble skrevet av Micael D'Antonio, men ettertiden har vist at det er mer i Donald Trump enn det forfatteren har klart å få fram. Mye handler om skatt, penger og helsetilstand. Men livet er mye mer!

Dette er selvfølgelig ikke så underlig, for den amerikanske valgkampen – særlig når de to kandidatene blir så spisset som det vi opplever i 2016 – kan fremstå som en kamp på liv og død. Og da er det plutselig ikke så farlig hvilken verbale våpen man bruker og hva man sier. I de tre valgkampdiskusjonene som har vært før det endelige valget i november, har avisene vært fulle av opplysninger om hva de to sa som var riktig, hvor de snakket usant og hva de sa som faktisk var sant. Og hvis dette skal legges til grunn for en av kandidatene, i dette tilfellet den republikanske Donald Trump, spørs det om deler av «Sannheten om Trump», må revideres.

Foreliggende bok som selvsagt bør leses av interesserte fordi den også inneholder en del adekvat faktastoff om mannen, gir nok svar på noen spørsmål. Både suksesser og fiaskoer omtales – dem er det mange av – men vi får aldri hvite full ut hvem Donald Trump er. Og jeg blir sittende med et spørsmål: Hva har denne mannen gjort for de fattige? Å tjene penger kan være en meget ærlig sak, men å dele viser hjertelaget. Det er nok det mange mennesker er ute etter i disse valgkamptider. Hvor er hans gode, varme, myke og givende sinnelag. Det er også noe amerikanerne trenger, og fremfor alt en ydmyk mann som respekterer den enkelte.

Boken – utgitt av Gyldendal på norsk - åpner med en uttalelse av Trump selv. Han sier: «Stort sett kan du ikke respektere folk, for de fleste er ikke verdt å respektere».

Godt vi får sannheten på bordet i denne boken!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...