SULTPRISEN til Lars Petter Sveen

22.10.2015
SULTPRISEN til Lars Petter Sveen
Lars Petter Sveen

Lars Petter Sveen har i dag mottatt Sultprisen 2015 for sitt forfatterskap. Sultprisen er en fri forlagspris som hvert år deles ut for å hedre et eminent yngre forfatterskap. Juryen fremhever Sveens særegne, engasjerte litteratur i prisbegrunnelsen: «Årets Sultprisvinner er en djerv, stilsikker og høyst original stemme i den norske samtidslitteraturen.».

Lars Petter Sveen (f. 1981) debuterte i 2008 med novellesamlingen Køyre frå Fræna. Han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris, Aschehougs debutantstipend og Sunnmørsprisen for debutsamlingen. Også for sin andre bok, romanen Eg kjem tilbake fra 2011, fikk han glitrende kritikker. Guds barn fra 2014 er hans litterære gjennombrudd.  Romanen fikk en sjelden fin mottakelse av kritikerne og ble snart solgt til Danmark og USA. For boka fikk han Nynorsk litteraturpris 2014, Bokhandelens forfatterstipend, han var også  nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris, Natt & Dags Oslopris og P2-lyttaranes romanpris. Lars Petter Sveen har fått Mads Wiel Nygaards legat for sin forfatterskap, han er tildelt, som den første, Jan Roar Leikvolls minnepris 2015, er blant de ti fremste unge norske forfatterne kåret av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival. 

Juryen omtaler Guds barn som et mesterstykke: «Gjennom portrettene av mennesker på flukt i et okkupert Palestina, skildringene av fundamentalistisk motivert bestialitet og utforskingen av hva det vil si å tro og handle godt, framstår Guds barn som en svært relevant roman om vår egen tid. At romanen er under oversettelse til flere språk, viser dens egen evne til å virke i verden. Det er et mesterstykke hvordan forfatteren får leseren til å se samtiden i øynene gjennom en litterær dialog med 2000 år gamle tekster, og samtidig får disse velkjente tekstene til framstå på nytt for oss, med sine spennende lakuner og relasjoner." 

 

Lars Petter Sveen er fødd i 1981. Han er tidlegare elev på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Er opphavleg frå Fræna i Møre og Romsdal.

Han har fått Tarjei Vesaas' debutantstipend, Aschehougs debutantstipend og Sunnmørsprisen for debutboka Køyre frå Fræna (2008).

Da Jo Nesbø fekk Den norske leserprisen i 2008, ga han ekstraprisen på kr 50 000 - som skal gå til «ein lovande norsk forfattar» - til Sveen. Også for si andre bok, Eg kjem tilbake (2011) fekk han glitrande kritikkar. Guds barn (2014) er den tredje boka hans og hans litterære gjenombrot. Kritikkane er framifrå, og boka er solgt til Danmark og USA. For boka har han fått Nynorsk litteraturpris 2014 og var nominert til Kritikarprisen for beste vaksenbok 2014, til Ungdommens kritikarpris, Natt & Dags Oslopris og P2-lyttaranes romanpris, og ho er seld for å bli gitt ut i USA og Danmark. Lars Petter Sveen har fått Mads Wiel Nygaards legat for sin forfattarskap, han er tildelt, som den første, Jan Roar Leikvolls minnepris 2015, er blant dei ti fremste unge norske forfatterne kåra av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival og har fått Bokhandelens forfatterstipend. 

Harald Anvik

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Spektakulær historie bak mange av Oslos gatenavn

Spektakulær historie bak mange av Oslos ...

Når man begynner å sette seg inn ...

Samenes historie og mangfold

Samenes historie og mangfold

Hvis man setter seg ned med den nye boken ...

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...