De nominerte til GULLKULEN – prisen for beste oversatte krimroman utgitt i 2016

04.03.2017
De nominerte til GULLKULEN – prisen for beste oversatte krimroman utgitt i 2016
De nominerte til GULLKULEN

Krimfestivalen har i år opprettet en ny pris for beste oversatte kriminalroman. Den heter Gullkulen og The Golden Bullet på engelsk. Alle forlagene som har krimbøker har kunnet melde på bøker, og så har en uavhengig jury bestående av Fredrik Wandrup, Ola Hegdal og Cis Doris Andreassen fått i oppgave å nominere fem titler til en shortlist. På torsdag 9. mars under Krimfestivalen vil de så peke ut vinneren blant de fem.

DE NOMINERTE

Peter Swanson «De som fortjener det» Oversatt av Kari Engen/  Cappelen Damm

Pierre Lemaitre «Irene» Oversatt av Christina Revold / Aschehoug

James Lee Burke «Verdens lys» Oversatt av Hilde Lyng / Vigmostad & Bjørke

Michel Bussi: «Etter styrten» Oversatt av Thomas Lundbo / Bazar Forlag

Philip Kerr: «Det ene fra det andre» Oversatt av Rune Larsstuvold / Pegasus Forlag


JURYENS BEGRUNNELSE:

Peter Swanson «De som fortjener det» Oversatt av Kari Engen. Utgitt av Cappelen Damm
Hun tilhører det elskelige slaget psykopater: Lily er sjarmerende, intelligent, og tvers igjennom amoralsk. Hun administrerer en type rettferdighet som er gjenkjennelig, med metoder som kan få «et øye for et øye» til å virke barmhjertig i sammenligning. Definitivt ikke riktig person å betro seg til, under et tilfeldig møte på flyplassbaren, om at kona di er utro, noe Ted i denne romanen finner ut på den harde måten. En åndeløs thriller om hevn, penger og barndommen til en psykopat.

Pierre Lemaitre «Irene» Oversatt av Christina Revold. Utgitt av Aschehoug
«Irene» begynner med et nærmest koreografert dobbeltdrap, som viser seg å være en hommage til «American Psycho» av Bret Easton Ellis, og så eskalerer det. Den første romanen i serien om den lille, franske politimannen, Camille Verhoeven, utvikler seg til å bli en slags forstyrret meta-thriller, hvor LeMaitre kaster overbord alle regler for hva som kan skje i en politiroman. Her snakker vi om utstudert, litterær djevelskap av høy klasse.

James Lee Burke: "Verdens lys" Oversatt av Hilde Lyng. Utgitt av Vigmostad & Bjørke
James Lee Burkes stilsikre neo-noir-serie om politimannen Dave Robicheaux fra Louisiana har nærmest blitt en sjanger i seg selv. Burke skriver litterær krim som få andre, med inderlighet og en helt egen ledig touch, hans vannmerke går langt ned i detaljene, og i sin 20. bok i serien er han fremdeles en slugger til å uten effektmakeri finte til med genuint skumle situasjoner der den fatalistiske Robicheaux og hans posse, her med fedre og døtre, går på, mot alle odds, med rettferdighetssans og dødsforakt. Montana-landskapet er nært og lydhørt innskrevet som klangbunn i krimmysteriet og de store spørsmål som romanen baler med: ondskapens vesen og inkarnasjoner.

Michel Bussi: «Etter styrten» Oversatt av Thomas Lundbo . Utgitt av Bazar Forlag
Utgangspunktet for denne originale spenningshistorien av franskmannen Michel Bussi er en katastrofe de fleste av oss fantaserer om når vi er ute og flyr. Natten til lille julaften 1980 styrter et fly i alpestrøkene mellom Sveits og Frankrike. Bare ett menneske er kommet fra ulykken i live, en tre måneder gammel baby. Men jubelbruset over dette miraklet drukner snart i en særdeles bitter konflikt: To familier mener å være barnets rette opphav. Hvilken av dem har rett. Inn på scenen kommer en privatdetektiv av det mer lurvete slaget, Crédule Grand-Duc. Men 18 år etter at han startet, er han like langt. Etterforskningen virvler opp den ene fargerike figuren etter den andre i en litterært avansert blanding av thriller, satire og kriminelt puslespill.

Philip Kerr: «Det ene fra det andre» Oversatt av Rune Larsstuvold . Utgitt av Pegasus Forlag
Briten Philip Kerr har gjennom en romanserie på 12 bøker vist en enestående evne til å gjenskape Tyskland i åra før, under og etter den andre verdenskrigen. Den såkalte Berlin Noir-trilogien ble utgitt i åra 1989-1991. Etter 15 års pause blåste Kerr på nytt liv i detektiven Bernhard Günther med denne romanen. Med en utpreget teft for hvor grensene går balanserer Günther gjennom et betent landskap av politiske lykkejegere, moralske falskspillere, vakre kvinner, nazister på flukt og korrupte myndigheter. Handlingen finner sted i 1949, og Günther driver et ruklete hotell i München. Boka er både en fargerik thriller i Chandler-stil og en historieleksjon om en underspilt periode i Tysklands historie.

 

 

Anna Hovhannisyan

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ble viktige elementer for resten av livet

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ...

Den sosialetiske vekkelsen i Norge kaster ...

Sjelden innsikt i gasskamrenes virkelighet og brutalitet

Sjelden innsikt i gasskamrenes virkelighet ...

Det kan hende at Filip Müllers bok «Sonderbehandlung» ...