"Frostnetter" vant novellekonkurransen

27.05.2014
Frostnetter vant novellekonkurransen
Et mord for lite

Vinneren av Bokvennen Forlags novellekonkurranse med tema «Krim», er novellen «Frostnetter» av Olav Såtvedt.
Under et eget arrangement på Norsk litteraturfestival på Lillehammer, fredag, mottok vinneren premien på kr 25.000,- og leste opp vinnernovellen for de fremmøtte.

Bokvennen Forlag ville utfordre krimsjangeren, og inviterte derfor til novellekonkurranse. Novellen har et format som gjør den velegnet til utprøving av litterære strategier. Interessen var også stor, da fristen gikk ut hadde vi fått inn 278 noveller. Juryen kåret vinneren og plukket samtidig ut de 13 beste bidragene, som er samlet i antologien Et mord for lite. Antologien ble også lansert på Norsk litteraturfestival og er nå i salg.

Konkurransen ble gjort i samarbeid med Rivertonklubben og Norsk litteraturfestival, og juryen besto av Håkon Øvreås (juryleder), Magnhild Bruheim, Tom Egeland og Pål Gerhard Olsen.

Et mord for lite
ISBN: 9788274884601 – Noveller – 350 s. – kr 269,-
Inneholder: Arne Ruset: «Blackout», Olav Såtvedt: «Frostnetter», Marianne Vergmann: «Rats», Morten Nyhus: «Så lenge det er Liv», Sølvi Aspen Solvang: «Du og jeg og ingen andre», Inge Duelund Nielsen: «Syv ni tretten», Kirsten Bøe: «I min mors hus», Geir Løvli «Blå blues i messinglav og balderbrå», Sofie Boysen: «Ring til mig», Kari Fredrikke Brænne: «Snøblind», Eva Marie Fredensborg: «Den fremmede», Tone Myklebust: «Her inne er det mørkt» og Olav Petersen: «Hvite øyne».

Juryens begrunnelse:
Vinneren av årets novellekonkurranse beskriver en bygd preget av gårds- og gruvedrift, og utvandring til Amerika. Det er et samfunn annerledes enn vårt, og ved å la et mordmysterium utspille seg i dette miljøet, kombinerer forfatteren krimsjangeren med en annen veletablert sjanger: heimstadsdiktningen. Denne type diktning kan ofte bli oppfattet som utdatert og får ofte en noe nedsettende klang i dag, men ved å la krimgåten farges av det lokale, evner imidlertid forfatteren å aktualisere sjangeren. Samtidig løfter han krimsjangeren opp av den oppskriftspregede formen som i høy grad preger norsk samtidskrim. Skal man sammenligne med noe, kan man trekke linjer til Hans Herbjørnsruds forfatterskap, eller til tv-serien Twin Peaks, for med sin kombinasjon av mordgåten og det lokale universet skaper vinneren en tekst som forrykker vår tilvante forestilling om hvordan krim skal være, og viser oss at man ikke må skrive sosiologisk-makaber krim fra samtiden for å skrive uhyggelig eller spennende. Dette er med andre ord en krim Prøysenåret verdig.

Olav Såtvedt, f. 1946 i Kongsberg er utdannet lektor og har utgitt flere lokalhistoriske bøker, samt 9 romaner for ungdom og 2 romaner for voksne.

Redaktør -

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...