Katerina Gordejeva og Sofi Oksanen i samtale om seksualisert vold i krig.
Russiske soldater bruker systematisk voldtekt og seksualisert vold som krigsvåpen i Ukraina. Det kom fram under en panelsamtale på Bokmessen i Göteborg lørdag, der forfatterne Sofi Oksanen og Katerina Gordejeva deltok.
- Seksualisert vold er et av de mest effektive redskapene i et folkemord, sa den finsk-estiske forfatteren Sofi Oksanen under samtalen. Hun har nylig gitt ut boken "I samme elv", ee essay om hvordan svekkelsen av kvinners rettigheter har vært en målrettet strategi under Putins regime.
Oksanen påpekte at begrepet folkemord omfatter langt mer enn bare drap.
- Voldtekt og seksualisert vold kan være like ødeleggende for et folk på lang sikt, forklarte hun. - Det påvirker ikke bare ofrene, men hele familier og framtidige generasjoner.
Den russiske journalisten Katerina Gordejeva, som nå lever i eksil, har intervjuet krigsflyktninger fra Ukraina til sin bok "Ta bort min sorg". Hun fortalte om sjokkerende vitnesbyrd fra kvinner som har flyktet til Russland.
- Det mest urovekkende var å se hvordan flyktningene satt i leirene og så på statlig russisk TV som rapporterte fra Mariupol. De hadde selv vært der bare dager tidligere og visste at det som ble vist på TV var løgn, sa Gordejeva.
Begge forfatterne understreket at skam og taushet rundt seksualisert vold gjør det vanskelig for ofrene å stå frem.
- Min bestemor ble voldtatt av sovjetiske myndighetspersoner da hun var 11 år gammel. Hun fortalte aldri om det før på slutten av livet, sa Gordejeva.
Oksanen trakk linjer tilbake til Sovjettiden og fortalte om sin grandtante som ble tatt inn til avhør av sovjetiske myndigheter i Estonia.
- Hun kom tilbake, men snakket aldri igjen. Familien visste hva som hadde skjedd, men det ble aldri snakket om, sa Oksanen.
Forfatterne påpekte at russiske soldater systematisk bruker voldtekt som et middel for å ødelegge ukrainsk identitet og nasjonalfølelse.
- Vi har vitnesbyrd der soldater sier ting som 'vi skal voldta dere til dere ikke vil ha sex med ukrainske menn lenger' eller 'vi skal sørge for at dere aldri får barn'," forklarte Oksanen.
Hun understreket at dette er klare mønstre som peker mot folkemord, ikke tilfeldige overgrep.
- Det handler om å utslette en hel befolkning, ikke bare fysisk, men også psykisk og kulturelt, sa hun.
Gordejeva fortalte at russiske myndigheter aktivt legger til rette for overgrep.
- I juli i fjor vedtok Dumaen en lov som gir immunitet for alle forbrytelser begått i statens navn. Det betyr i praksis at russiske soldater kan voldta uten å risikere straff, sa hun.
Begge forfatterne uttrykte bekymring for at kvinners lidelser og erfaringer ofte blir marginalisert i krigsdekningen.
- Selv når nyheter om seksualisert vold kommer fram, forsvinner det fort fra nyhetsbildet igjen, sa Oksanen.
Hun påpekte at de fleste Russland-ekspertene som uttaler seg i media, er menn, som ofte er ukomfortable med å snakke om seksualisert vold. - Dermed blir disse viktige aspektene ved krigen ofte oversett, sa hun.
Gordejeva understreket at voldtekt brukes bevisst for å skape frykt og underkue befolkningen.
- Det handler om å vise makt og kontroll, ikke bare over individer, men over hele samfunn, sa hun.
Forfatterne var enige om at det er avgjørende å løfte fram disse historiene, tross skammen og tabuene rundt temaet.
- Vi må snakke om det for å forstå krigens fulle konsekvenser og for at ofrene skal få anerkjennelse og mulighet for rettferdighet, sa Oksanen.
Samtalen ble ledet av Stefan Ingvarsson, analytiker ved det svenske Utenrikspolitiske instituttet. Han påpekte at panelet ga et viktig perspektiv på krigen som ofte blir oversett.
- Ved å fokusere på kvinners erfaringer og bruk av seksualisert vold får vi en dypere forståelse av krigens brutalitet og langsiktige konsekvenser, oppsummerte Ingvarsson.
Trond Nilsen