Frimureriet i nytt perspektiv

05.07.2016
Frimureriet i nytt perspektiv
Frimurerne i vikingtiden - Arvid Ystad PAX forlag 2016

For et opplyst og lesende menneske, vil historier om frimurere og frimurerlivet være spennende lesestoff. År om annet oppstår det både avisartikler og ikke så få rykter om at frimureriet er både farlig, skadelig og en arena for kameraderi og skadelig vennskap.

Vi skal ikke gå inn i denne diskusjonen her, men peke på en nylig utkommet bok som på sett og vis kaster et helt nytt lys over frimureriet opprinnelse, nemlig Arvid Ystads bok ”Frimurerne i vikingtiden” – PAX forlag.

Det er ikke så lett å omtale denne boken uten å nevne hva frimureriet egentlig skal handle om, nemlig åndelig vekst hos det enkelte medlem. Det er ulike veier dit, og siden frimureriet kom til Norge i 1749 – det første møtet ble holdt på Bygdøy kongsgård – har de ulike typer aktiviteter hatt ulike uttrykksformer.

De aller fleste av oss ved at frimureriet er såkalt ”hemmelig”. Det er ikke sant. Frimurerordenen er en lukket orden. Alle kan få se både medlemsmatrikkel og regalier. Det som både bør og skal være hemmelig, er frimureriets pedagogikk; det som praktiseres og skjer på vært enkelt losjemøte som skal lære den enkelte bror noe av det samme som stod over templet i Delphi: Kjenn deg selv! Det frimurerne søker er sannheten og lyset. Det er svært høyverdig med en meget god etikk.

Om frimureriets bakgrunn og historie skriver Arvid Ystad innledningsvis svært fengslende om. Han forteller nesten malerisk og svært konkret om frimureriet slik det praktiseres, og deler med leseren om ikke hemmeligheter, så i hvert noe mange mennesker spør seg om. Det er flott gjort i opplysningens tjeneste.

Så skriver Ystad om frimurerarbeidets opprinnelse fra England og Skottland, men midt i innledningen lanserer han en helt ny tanke – at frimureriet er av norrøn opprinnelse, og at det kan være knyttet til den norrøne guden Frøya. Det er en djerv og morsom tanke, og gjennom stort sett resten av boken forfølger han dette og utlegger sin påstand. Opphavet til den norrøne tankegangen fikk han fra sin far som ved en anledning uttalte om frimureriet: ”Her er det mye norrøn religion”.

Og slik blir ideer og tanker, nye teorier og måter å se ting på til – i forskningen rundt et tema som noen – i dette tilfellet Arvid Ystad (som er sivilingeniør) finner spennende og vier store deler av sitt liv på å finne ut av.

Det er et meget godt stykke arbeid og godt levert på 352 sider, med mange spennende illustrasjoner.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...

På innsiden av kofferten

På innsiden av kofferten

Jeg kjenner ikke Morten Wetland som på ...