Frimureriet i nytt perspektiv

05.07.2016
Frimureriet i nytt perspektiv
Frimurerne i vikingtiden - Arvid Ystad PAX forlag 2016

For et opplyst og lesende menneske, vil historier om frimurere og frimurerlivet være spennende lesestoff. År om annet oppstår det både avisartikler og ikke så få rykter om at frimureriet er både farlig, skadelig og en arena for kameraderi og skadelig vennskap.

Vi skal ikke gå inn i denne diskusjonen her, men peke på en nylig utkommet bok som på sett og vis kaster et helt nytt lys over frimureriet opprinnelse, nemlig Arvid Ystads bok ”Frimurerne i vikingtiden” – PAX forlag.

Det er ikke så lett å omtale denne boken uten å nevne hva frimureriet egentlig skal handle om, nemlig åndelig vekst hos det enkelte medlem. Det er ulike veier dit, og siden frimureriet kom til Norge i 1749 – det første møtet ble holdt på Bygdøy kongsgård – har de ulike typer aktiviteter hatt ulike uttrykksformer.

De aller fleste av oss ved at frimureriet er såkalt ”hemmelig”. Det er ikke sant. Frimurerordenen er en lukket orden. Alle kan få se både medlemsmatrikkel og regalier. Det som både bør og skal være hemmelig, er frimureriets pedagogikk; det som praktiseres og skjer på vært enkelt losjemøte som skal lære den enkelte bror noe av det samme som stod over templet i Delphi: Kjenn deg selv! Det frimurerne søker er sannheten og lyset. Det er svært høyverdig med en meget god etikk.

Om frimureriets bakgrunn og historie skriver Arvid Ystad innledningsvis svært fengslende om. Han forteller nesten malerisk og svært konkret om frimureriet slik det praktiseres, og deler med leseren om ikke hemmeligheter, så i hvert noe mange mennesker spør seg om. Det er flott gjort i opplysningens tjeneste.

Så skriver Ystad om frimurerarbeidets opprinnelse fra England og Skottland, men midt i innledningen lanserer han en helt ny tanke – at frimureriet er av norrøn opprinnelse, og at det kan være knyttet til den norrøne guden Frøya. Det er en djerv og morsom tanke, og gjennom stort sett resten av boken forfølger han dette og utlegger sin påstand. Opphavet til den norrøne tankegangen fikk han fra sin far som ved en anledning uttalte om frimureriet: ”Her er det mye norrøn religion”.

Og slik blir ideer og tanker, nye teorier og måter å se ting på til – i forskningen rundt et tema som noen – i dette tilfellet Arvid Ystad (som er sivilingeniør) finner spennende og vier store deler av sitt liv på å finne ut av.

Det er et meget godt stykke arbeid og godt levert på 352 sider, med mange spennende illustrasjoner.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...