«Dette er London»

21.10.2020
«Dette er London»
Sindre Hovdenakk
Over til London

Under krigen 1940-45 i Norge var det en ting som var særlig samlende, rent bortsett fra kong Haakon den VII og den kongelige familie; det var «stemmen fra London» - personifisert i mannen Toralv Øksnevad.

Uke etter uke, måned etter måned i mesteparten av de fem tunge krigsårene var Toralv Øksnevads trygge stemme med på å holde folk flest oppreist som en vesentlig del av holdningskampen. «Dette er London» var alltid Toralv Øksnevads innledning. Og så fortalte han stort og smått om krigens utvikling på godt og vondt, og han formidlet hemmelige meldinger som bare den som visste hva det gjaldt forsto. Slik var det under krigen. Dette var Norsk Rikskringkasting i eksil på sitt aller beste.

Sindre Hovdenakk har skrevet en bok om dette. «Over til London» er tittelen. Hadde jeg ikke visst bedre kunne jeg ha trodd at dette var en biografi om nettopp Toralv Øksnevad; for det er han det for det meste handler om. Og for å si det litt enkelt: Det hadde vært på tide!

Denne boken tar for seg NRK i eksil og er først og fremst en historiebok om hva som skjedde med norske radiosendinger til Norge i perioden 1940-45. Kanskje dette er de fem viktigste årene i norsk historie i det hele tatt. Boken er derfor både informativ og opplysende når det gjelder denne delen av samfunnslivet.

Sindre Hovdenakk skjønnmaler ikke noe av eksil-NRK. Han forteller om oppturer og nedturer og ikke minst om konflikter som oppstod underveis. Det skulle bare mangle om meninger ikke ble utvekslet og at de var ulike i en så viktig periode i Norges historie. I landets «skjebnetime» så å si.

For den som har noen år på beina og kjenner  Toralv Øksnevads navn fra tidligere og har litt bakgrunn for å forstå hva dette handler om, er dette en spennende bok å lese. Den forteller fra innsiden, og takket være arkiver og annet har Hovdenakk fått dette frem på en måte som gjør at det blir akseptabelt for ettertiden.

Boken inneholder flere bilder. Noe som setter et ansikt til noen av de som omtales i teksten, og bakerst er det et navneregister hvor det blir enklere å finne frem.  Toralv Øksnevad var selvfølgelig ikke alene om å drive «NRK i eksil». Det stod en solid fylking bak virksomheten for å bringe det «frie ord til det okkuperte Norge» - programfolk, teknikere og andre.  Toralv Øksnevad bar det hele.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Norske, kvinnelige krigsdeltakere frem i lyset

Norske, kvinnelige krigsdeltakere frem i ...

Denne boken skulle ha vært skrevet for ...

Bergen by – et slags himmelen??

Bergen by – et slags himmelen??

Kan man i fullt alvor gå rundt å ...

Et noe annerledes julehefte

Et noe annerledes julehefte

Takk og lov! Juleheftenes tid er så ...

Bydelsbok om Majorstuen og Frogner innfrir bare delvis forventningene

Bydelsbok om Majorstuen og Frogner innfrir ...

«Det er skrevet mye om Frogner; ikke så ...

Gnistrer det i ditt liv?

Gnistrer det i ditt liv?

Noe av det kjedeligste av alt, er kanskje ...