«Dette er London»

21.10.2020
«Dette er London»
Sindre Hovdenakk
Over til London

Under krigen 1940-45 i Norge var det en ting som var særlig samlende, rent bortsett fra kong Haakon den VII og den kongelige familie; det var «stemmen fra London» - personifisert i mannen Toralv Øksnevad.

Uke etter uke, måned etter måned i mesteparten av de fem tunge krigsårene var Toralv Øksnevads trygge stemme med på å holde folk flest oppreist som en vesentlig del av holdningskampen. «Dette er London» var alltid Toralv Øksnevads innledning. Og så fortalte han stort og smått om krigens utvikling på godt og vondt, og han formidlet hemmelige meldinger som bare den som visste hva det gjaldt forsto. Slik var det under krigen. Dette var Norsk Rikskringkasting i eksil på sitt aller beste.

Sindre Hovdenakk har skrevet en bok om dette. «Over til London» er tittelen. Hadde jeg ikke visst bedre kunne jeg ha trodd at dette var en biografi om nettopp Toralv Øksnevad; for det er han det for det meste handler om. Og for å si det litt enkelt: Det hadde vært på tide!

Denne boken tar for seg NRK i eksil og er først og fremst en historiebok om hva som skjedde med norske radiosendinger til Norge i perioden 1940-45. Kanskje dette er de fem viktigste årene i norsk historie i det hele tatt. Boken er derfor både informativ og opplysende når det gjelder denne delen av samfunnslivet.

Sindre Hovdenakk skjønnmaler ikke noe av eksil-NRK. Han forteller om oppturer og nedturer og ikke minst om konflikter som oppstod underveis. Det skulle bare mangle om meninger ikke ble utvekslet og at de var ulike i en så viktig periode i Norges historie. I landets «skjebnetime» så å si.

For den som har noen år på beina og kjenner  Toralv Øksnevads navn fra tidligere og har litt bakgrunn for å forstå hva dette handler om, er dette en spennende bok å lese. Den forteller fra innsiden, og takket være arkiver og annet har Hovdenakk fått dette frem på en måte som gjør at det blir akseptabelt for ettertiden.

Boken inneholder flere bilder. Noe som setter et ansikt til noen av de som omtales i teksten, og bakerst er det et navneregister hvor det blir enklere å finne frem.  Toralv Øksnevad var selvfølgelig ikke alene om å drive «NRK i eksil». Det stod en solid fylking bak virksomheten for å bringe det «frie ord til det okkuperte Norge» - programfolk, teknikere og andre.  Toralv Øksnevad bar det hele.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...