Ingen svar om Knut Rød

02.10.2023
Ingen svar om Knut Rød
Torgeir E. Sæveraas
Bokstaven R

Den nesten evige diskusjonen i norsk krigshistorie og landssvikoppgjøret, er saken om stats-politiinspektør Knut Rød. Hvorfor slapp han straff?

Inspektør Rød var den mannen som organiserte jødeaksjonene 26. oktober og 26. november 1942 hvor norske jøder ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleirkomplekset Auschwitz-Birkenau i det tyskokkuperte Polen. Svært få av dem – 37 – kom tilbake etter frigjøringen i mai 1945.

 Knut Rød ble nærmest mirakuløst frikjent for sin medvirkning til arrestasjon, deportasjon av og drap på langt over 500 norske jøder. Årsaken var at han hadde gjort Hjemmefronten «store tjenester». Hva tjenestene var – og er – har offentligheten aldri fått noe svar på, og foreliggende bok – «Bokstaven R» av Torgeir E. Sæveraas – gir heller ingen svar på dette spørsmålet. Det blir som å trå vannet, igjen og igjen ... Snart drukner hele Rød-saken og mannen er rehabilitert. DET er farlig.

Men denne boken inneholder mye mer. Mange landssvikdommer kommenteres, belyses og sammenlignes, og leseren får et virkelig dypdykk i domsdokumentene. For den som er opptatt av slikt, er dette spennende lesestoff og et meget godt stykke arbeid av forfatteren.

«Vi blir aldri ferdig med krigen i Norge», er det noen som sier. Det kan se ut som om de har rett. Hver vår og høst – særlig høst – kommer det en strøm av bøker om nordmenn som på ulike måter har noe å fortelle om annen verdenskrig.

Disse bøkene er – alle som en – viktige fordi de forteller noe om norsk historie og om det norske folks vilje og evne til motstand. Det er det som ofte samler et folk og gjør det sterkt.

Torgeir E. Sæveraas` bok er et elegant dokument som bringer historie opp og frem slik at alle kan se og lese hva landssvik handler om. Boken inspirerer til videre studier, for ikke noe i denne verden er svart/hvitt. Det er sammensatt og med mange fasetter – også når det gjelder landssvik; rent bortsett fra at et svik er et svik. Det er det umulig å forklare seg bort fra.

Boken «Bokstaven R» - som tar for seg landssviksaker på etternavn med bokstaven «R» – bør få mange oppfølgere. Det er «et hav» å øse av og faglitterære forfattere bør benytte muligheten mens det fremdeles er mulig å kikke i arkivene. Dette er norsk historie både på sitt «verste» og sitt «beste». Denne boken er dessuten lett og tilgjengelig skrevet.

Å lese om landssvik er selvfølgelig ikke direkte morsomt stoff, men det er opplysende og kaster nytt lys over ting og hendelser samfunnet bør kjenne til og ha tilgjengelig som historisk referansemateriale. Det er historien vi lærer av.

Og en dag vil sannheten om Knut Røds bistand og hjelp komme for en dag.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Krim fra virkeligheten

Krim fra virkeligheten

Fra den virkelige verden presenterer Rune ...

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livet er en skole - et teppe vevd av snubletråder ...

Hva noen av dagene forteller

Hva noen av dagene forteller

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok ...

Tre små leksikon om Oslo

Tre små leksikon om Oslo

Ikke noe mindre, og ikke noe annet, en tre ...

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen»

«Den som glemmer historien, må leve den om ...

I sin nye bok – tredje bind av serien «Under ...