Ingen svar om Knut Rød

02.10.2023
Ingen svar om Knut Rød
Torgeir E. Sæveraas
Bokstaven R

Den nesten evige diskusjonen i norsk krigshistorie og landssvikoppgjøret, er saken om stats-politiinspektør Knut Rød. Hvorfor slapp han straff?

Inspektør Rød var den mannen som organiserte jødeaksjonene 26. oktober og 26. november 1942 hvor norske jøder ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleirkomplekset Auschwitz-Birkenau i det tyskokkuperte Polen. Svært få av dem – 37 – kom tilbake etter frigjøringen i mai 1945.

 Knut Rød ble nærmest mirakuløst frikjent for sin medvirkning til arrestasjon, deportasjon av og drap på langt over 500 norske jøder. Årsaken var at han hadde gjort Hjemmefronten «store tjenester». Hva tjenestene var – og er – har offentligheten aldri fått noe svar på, og foreliggende bok – «Bokstaven R» av Torgeir E. Sæveraas – gir heller ingen svar på dette spørsmålet. Det blir som å trå vannet, igjen og igjen ... Snart drukner hele Rød-saken og mannen er rehabilitert. DET er farlig.

Men denne boken inneholder mye mer. Mange landssvikdommer kommenteres, belyses og sammenlignes, og leseren får et virkelig dypdykk i domsdokumentene. For den som er opptatt av slikt, er dette spennende lesestoff og et meget godt stykke arbeid av forfatteren.

«Vi blir aldri ferdig med krigen i Norge», er det noen som sier. Det kan se ut som om de har rett. Hver vår og høst – særlig høst – kommer det en strøm av bøker om nordmenn som på ulike måter har noe å fortelle om annen verdenskrig.

Disse bøkene er – alle som en – viktige fordi de forteller noe om norsk historie og om det norske folks vilje og evne til motstand. Det er det som ofte samler et folk og gjør det sterkt.

Torgeir E. Sæveraas` bok er et elegant dokument som bringer historie opp og frem slik at alle kan se og lese hva landssvik handler om. Boken inspirerer til videre studier, for ikke noe i denne verden er svart/hvitt. Det er sammensatt og med mange fasetter – også når det gjelder landssvik; rent bortsett fra at et svik er et svik. Det er det umulig å forklare seg bort fra.

Boken «Bokstaven R» - som tar for seg landssviksaker på etternavn med bokstaven «R» – bør få mange oppfølgere. Det er «et hav» å øse av og faglitterære forfattere bør benytte muligheten mens det fremdeles er mulig å kikke i arkivene. Dette er norsk historie både på sitt «verste» og sitt «beste». Denne boken er dessuten lett og tilgjengelig skrevet.

Å lese om landssvik er selvfølgelig ikke direkte morsomt stoff, men det er opplysende og kaster nytt lys over ting og hendelser samfunnet bør kjenne til og ha tilgjengelig som historisk referansemateriale. Det er historien vi lærer av.

Og en dag vil sannheten om Knut Røds bistand og hjelp komme for en dag.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

– For mye informasjon, men lite kunnskap og enda mindre visdom

– For mye informasjon, men lite kunnskap ...

Elif Shafak er Tyrkias mes leste kvinnelige ...

Frederik Svindland tildeles Bjørg Vik-prisen 2024

Frederik Svindland tildeles Bjørg Vik-prisen ...

«Svindland har skrevet noen jævlig gode ...

Putins pengemaskin: Hvordan Vestens banker finansierte krigen i Ukraina

Putins pengemaskin: Hvordan Vestens banker ...

I en tankevekkende samtale mellom journalistene ...

Seksuell vold som våpen i Russlands krig mot Ukraina

Seksuell vold som våpen i Russlands krig ...

Russiske soldater bruker systematisk voldtekt ...

Anmeldelser

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna Gerhardsen

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna ...

Jeg kan huske henne fra Samvirkelaget i Sofienberggata, ...

ME – hva er det?

ME – hva er det?

Å fortelle andre om sin egen sykdom ...