Forskjeller skaper mangfold, også hos barn

17.02.2015
Forskjeller skaper mangfold, også hos barn
Forfatterfoto

Les boken om Snyteskaftet og vennene hans, og få en både spennende og humoristisk leseropplevelse. Ta del i både fantasihistorier og selvopplevde historier som er flettet sammen til en morsom bok.

- Jeg har egentlig alltid likt å skrive. Best av alt på skolen likte jeg å skrive stil. Da mitt første barnebarn ba meg om å fortelle selvlagde historier, syns jeg det var på tide å skrive ned historiene for ikke å glemme dem til neste gang han kom på besøk. Til slutt var det blitt en hel bok, sier forfatteren, Kirsti Bergwitz-Larsen.

Kirsti Bergwitz-Larsen er født i 1960 og oppvokst i Sørfold i Nordland. Siden 1978 har hun bodd i Bærum. Hun er gift og har to barn og to barnebarn. Til daglig driver hun klesbutikk på Rykkinn. Bergwitz-Larsen har alltid skrevet dikt og sanger, men Snyteskaftet er hennes første bok.

- Som barn ble både mine søsken og jeg lest mye for, av både min far og mor. Jeg hadde også en onkel som fortalte selvdiktede eventyr for oss. Dette har vel preget meg også som voksen, for jeg har lest mye for mine egne barn også. Jeg har skrevet dikt og sanger, men aldri bok, ikke før nå. Da jeg skrev Snyteskaftet, tenkte jeg på at han var litt annerledes enn andre, og vi mennesker har ikke så lett for å akseptere dette. Men det at vi er forskjellige, skaper mangfoldet og variasjon i vårt samfunn. Dessuten syns jeg at alle er forpliktet til å godta og respektere hverandre uansett bakgrunn, forteller hun.

Boken handler om en gutt som ikke hadde noen foreldre, men var så heldig å få nye foreldre som elsket han fra første stund, selv om han var annerledes. Han hadde en ekstra lang nese og spesielt god luktesans, og dette medførte jo mye moro og spenning. Han får gode venner og en liten søster etter hvert som blir kalt "Babyanna". Hun har stor ører og hører bedre enn de fleste og sammen blir de et drømme team. De får egen mobiltelefon med direkte linje til politi og brannvesen, fordi det ofte er bruk for dem til å hjelpe til å løse floker i bygda de bor i. 

Snyteskaftet passer for barn i 3-9 års alderen, og kanskje barnslige voksne. Valget av tittelen var tilfeldig. Det begynte i det små med historier som jeg fortalte til barnebarnet mitt. Jo flere historier jeg diktet, jo trangere plass ble det i hodet, så da måtte de ned på papir etter hvert. Slik gikk det slag i slag. Noen ble skrevet i ferien, noen på hytta i helgene, og noen i sene nattetimer, sier hun.

- Jeg har skrevet boken med tanke på at de selvopplevde historiene skulle komme på trykk, slik at de kan leses av min fars barnebarn og oldebarn i framtiden. Det tok meg fire år å skrive Snyteskaftet. Jeg håper at mange kan lese mye mer for barna sine fordi samfunnet vårt er alt for mye preget av tv-titting, spill i alle mulige voldelige varianter som stjeler vår tid.  Jeg håper mange får glede av min bok, og også mange andre barnebøker og at flere får oppleve den glede det er å lese for seg selv og for andre.

Carsten Flo

Stikkord i denne artikkelen
Snyteskaftet,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...