Kjenner du igjen et luftslott?

17.08.2016
Kjenner du igjen et luftslott?
Gunn Berit Landa Soldal

Gunn Berit Landa Soldal har tidligere utgitt tre vakre bøker, populære som gavebøker både til andre og til seg selv, og er nå ute med sin fjerde bok. Men hvem er hun?

– Jeg er født på Bryne, og bodde mine første år på Braut på Klepp. Jeg vokste opp på Finnøy, og har bodd der det meste av livet. Nå bor jeg på Undheim med mann, barn og hund. Undheim er et flott og landlig sted med mange varme mennesker. Jeg er aktivt med i arbeid med huskirker og kvinnearbeid. Jeg har hjemmekontor der jeg lager ting for salg; kort, bilder på kapa, fødselsdags­kalendere, visittkort, diktbøker mm. Jeg har jobbet som lærer, men har vært ufør i mange år pga. kroniske smerter, men jeg er glad i livet og setter pris på de små gledene i hverdagen.

Om den nye diktsamlingen

Luftslottet er en diktnovelle, og handler om hvordan det kan være å leve i et dysfunksjonelt forhold, se tegnene og ta noen grep. Den handler om lengsel, svik, og knuste drømmer, men også om oppreising og Guds kjærlighet. Diktnovellen viser at det finnes håp for framtiden.

    Denne diktnovellen handler om en tidligere periode av livet mitt. Hjertet mitt er blitt helbredet, og jeg bærer ingen nag. Det er en erfaring som har gjort meg sterk, men også avhengig av Guds og andres kjærlighet, og det er ingen ulempe.

    – Det er en sterk historie du forteller – hvordan har det vært?

    – Det er det, men Gud har alltid stilt opp for meg. På alle kanter og bauger. Og jeg har hatt gode venninner, en god lege og jeg har gått i samtaleterapi i mange år. Et par vers fra Bibelen beskriver veldig godt det underet som skjedde i meg. Det står i Salme 40, 2-5: «Jeg ventet og håpet på Herren. Han bøyde seg ned til meg og hørte mitt rop. Han dro meg opp av fordervelsens grav, opp av den dype gjørmen. Han satte mine føtter på fjell og gjorde skrittene faste. Han la en ny sang i min munn, en lovsang til vår Gud. Mange skal se det og sette sin lit til Herren. Salig er den som stoler på Herren.» Jeg gir Gud æren for at jeg er der jeg er i dag. Nå har jeg vært gift med en kjernekar i åtte år, og har det veldig godt.

Luftslottet

I mange år, før jeg ble skilt, var tittelen Kom til meg, men jeg byttet etter å ha bearbeidet tanker og følelser en tid. Tittelen sier noe om hva diktnovellen handler om, og boken har fått tittelen etter et av diktene.

    Boken er kanskje en tankevekker og hjelp for noen. Jeg ønsker fremfor alt at mennesker skal bli klar over sin egen situasjon, og ta noen grep for å gjøre livet bedre. For mange handler dette om å søke hjelp og ta gode valg. Jeg ønsker å gi støtte og anerkjennelse og formidle håp. For meg var det viktig å komme ut av offerrollen snarest mulig, tilgi, og begynne på nytt. Hvis noen trenger det, vil Gud bøye seg ned til dem, og reise dem opp. Det jeg ønsker med alle bøkene mine, er at noen av diktene mine kan vise vei til Gud, at mennesker skal bli møtt av ham og søke ham.

    Denne boken er nok ingen gavebok til «hvermansen», slik som de andre bøkene mine, men jeg håper og tror at den kan engasjere mange. Den kan passe spesielt godt til noen som lever i et vanskelig forhold, eller noen som bryr seg om dem som har det vanskelig. Ellers lærer jeg mye av andres historier, og kanskje kan noen lære av min.

Drivkraften

Jeg har alltid likt å uttrykke meg skriftlig, og jeg skrev mitt første dikt på ungdomsskolen. Jeg skriver for å tømme hjerte og hode, oppmuntre meg selv og andre, tanker til Gud, og for å bearbeide ting.  Jeg begynte med denne diktnovellen for nesten tretti år siden. Mange av diktene har en mottaker, og noen er bearbeiding, selv om de ser ut som om de er til en mottaker.

     Jeg liker aller best å sitte i godstolen og skrive for hånd. Men det er mest praktisk å sitte på kontoret der jeg har pc. Når jeg skriver, skriver jeg, og jeg må helst være alene i huset. Da er det lite annet som er viktig, verken mat eller luftetur med hunden. Noen ganger går jeg inn i en liten skriveboble, blir der en stund, og kommer ut igjen. Men siden jeg skriver dikt, og ikke lange romaner med oppdiktede karakterer, er ikke kontrasten så stor. Jeg skriver jo for det meste om livet og hverdagen.

Inspirasjonen

– Hvordan er det å skrive diktene, med tanke på arbeid og inspirasjon?

    – Jeg har alltid likt Salmenes bok i Bibelen, sanger, lovsanger og kor. Disse har inspirert meg til å lage egne dikt. Ellers er det Gud og hverdagslivet som har gitt meg tanker og inspirasjon.

    Å skrive et dikt tar alt fra et par minutter til et par dager. Noen få dikt har tatt flere år, men det er mest fordi jeg legger dem bort, og tar dem fram igjen når de har fått modnes. Generelt vil jeg si, skriv ned tankene dine, tøm hjerte og hode, og vips, så har du et dikt! Ikke alle dikt trenger å gis ut, men alle dikt har noe for seg.

    Jeg har også flere diktnoveller klare, men de må modnes litt før jeg bestemmer meg for hva jeg vil gjøre med dem.

Forventninger

Jeg er ekstra spent på akkurat denne bokutgivelsen. De tre første diktbøkene mine «Ta vare på øyeblikket», «Du er gull verdt» og «La håpet synge» ble veldig godt mottatt, og jeg har fått enormt mange gode tilbakemeldinger og takk for oppmuntrende dikt og flotte bilder i bøkene mine. «Luftslottet» er en helt annen type bok, og er uten foto. Men jeg håper den kan være til nytte, oppmuntring og engasjement.

Luftslottet kom ut i sommer, og det er flere som har lest den allerede. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger. Flere har blitt grepet av historien, og mener jeg har satt ord på mye som mange én eller flere ganger har følt og tenkt og kjenner seg igjen i.

Svein Kåre Gunnarson

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...