Hillevåg i motgang og medgang

01.11.2019
Hillevåg i motgang og medgang
Commentum
Jan Gjerde

Jan Gjerde burde være et kjent navn for mange. I tillegg til sakprosabøker har han skrevet hundrevis av artikler i aviser og tidsskrifter. Nå er han aktuell med boka «Industriforstaden Hillevåg 1894–1960» som kommer ut på Commentum.

Jan Gjerde er selv fra Hillevåg, og han ønsker å formidle den unike historien om bydelens fremvekst på 1900-tallet. – Det har vært viktig å fortelle at Hillevåg har en stolt historie. Den er med på å gi bydelen Hillevåg dens identitet, forteller han.

Ideen til boka fikk han under en fest i Køhlerhuset i november 2017. Her hadde fire folkeskoleklasser samlet seg for å markere at det var 60 år siden de var avgangselever på Kvaleberg skole. – Jeg drøste litt med Michael Nygaard, som fortalte om familiebakeriets grunnleggelse i 1912, forteller forfatteren. – Mange fortalte om «sitt Hillevåg» fra 1950-tallet. Det slo meg at disse beretningene måtte samles, registreres og formidles.

Over en periode på 16 måneder inviterte Gjerde grupper av informanter til møter hjemme hos seg selv. – Jeg introduserte et tema, stilte spørsmål og lot drøsen gå rundt kaffebordet. Det er disse informantene som er mine primærkilder. I tiden videre holdt vi kontakt på e-post. Hillevåg under krigen har fått mye plass i boka. Krigsårene satte sitt særlige preg på Hillevåg, kanskje mer enn noen annen bydel i Stavanger.

Det finnes allerede flere bøker om Hillevåg, men «Industriforstaden Hillevåg» skiller seg ut fra andre ved at den har fokus på næringslivets rolle i utviklingen av bydelen. – Det fantes over 250 foretak i perioden boka dekker, forteller Gjerde. – Sammen med utdanningsrevolusjonen ga disse rammene for utviklingen. Nyskapning, vekst og konkurransekraft var en del av hverdagen.

– Jeg mener bokas budskap angår alle generasjoner, både de med røtter i Hillevåg og de som er tilflyttere. Situasjonen i dag kan på mange vis minne om slik den var omkring århundreskiftet 1900. Jeg håper boka blir lest av de unge, men også at bydelens eldre kan bli inspirert til å fylle ut fortellingene. Jeg håper på tilbakemeldinger som kan gi grunnlag for oppfølgingsartikler, forteller Gjerde.

Audun Rømcke

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Det er noe med kulturen. Den er vi helt avhengige ...

T-banen som utvidet byen

T-banen som utvidet byen

T-banen i Norge er et Oslofenomen, mens Bybanen ...

Historien om «Stay Behind»

Historien om «Stay Behind»

Få historier i Norge er så hemmelig ...

Tømmermannen fra Krakow

Tømmermannen fra Krakow

Noen gang finner en leser det som gjerne ...