Tekst skapt av bilder

07.07.2012
Tekst skapt av bilder
Roar Gulbrandsen

Da Roar Gulbrandsen (73) skulle skrive sin tredje bok, satte han seg ned og så på bildene han hadde malt gjennom 40 år som billedkunstner. Bildene fikk ord. Ordene fikk bilder.

Roar Gulbrandsen er en allsidig kunstner. Han har tidligere gitt ut to bøker og malt i 40 år. I den tredje boka - «Samtaler – med noen om noe som ikke ligger helt oppe i dagen» - presenterer han både tekster og bilder. På hvert oppslag i boka finner leserne både et bilde og teksten som kom til Gulbrandsen da han satte seg ned og virkelig så på det.
-Bilder skaper tekst, og tekst skaper bilder. Jeg visste ikke helt hva som ville skje når jeg fikk ideen om å la mine egne bilder være inspirasjon for skrivingen. Jeg tenker ikke tekst når jeg maler bildene, jeg leter heller etter noe jeg aner er der og som jeg kanskje kan finne i maleprosessen, sier Roar Gulbrandsen.

Heller oppleve enn forstå
Han opplevde, noe overraskende, at ordene kom ganske raskt og enkelt til ham, og etter noe bearbeiding hadde han tekstene klare.
-Jeg prøvde å nullstille hodet og ikke være forutinntatt når jeg så på et nytt bilde, og opplevde at underbevisstheten jobbet. Det var en ny og spennende måte å jobbe på, mener Gulbrandsen, som håper at leserne også vil ha et åpent sinn når de leser boka.
-Folk reagerer forskjellig på bildene. Noen sier at de ikke forstår tekstene. Det er ikke meningen at de skal forstå. Det viktigste er at de opplever boka – både tekst og bilder. Jeg oppfordrer gjerne folk til å skape sin egen tekst, sier han.
Roar Gulbrandsen lar også underbevisstheten jobbe når han skal male. Han sitter alltid med skisseblokk på fanget når han hører radio. Bevisstheten er opptatt med å lytte til radioen. Underbevisstheten jobber på skisseblokka. Bildene i boka er hentet fra hele hans 40 år lange karriere som maler.
-Men alle tekstene er nye, forteller Gulbrandsen.

Ny bok på nytt språk
Roar Gulbrandsen har jobbet på forskjellige måter med alle sine bøker. Både hans nye bok og de to første han skrev - «Endringer» og «Grenseland» - mener han er en blanding av poesi og prosa.
-Jeg kaller det heller en samling tekster enn en diktsamling, sier han.
Da han skrev den første boka, anbefalte forfatteren Rolf Losnegård at han ryddet i tekstene og presenterte ett emne i hver samling. Det er et råd Roar Gulbrandsen har fulgt.
-Det er enklere å presentere en samling av tekster med skikkelig sammenheng når man er mer økonomisk med utvalget, mener han.
Roar Gulbrandsen er allerede i gang med neste bokprosjekt. Han har en ny tilnærming til skrivingen også denne gangen.
-Denne gangen vil jeg skrive mer rendyrket poesi, og jeg vil skrive på nynorsk. Det er godt å løsrive seg fra språket man er vokst opp med, og legge fra seg inngrodde talemåter, sier Gulbrandsen, som er fra Bærum, men som liker å lese og bruke nynorsk etter å ha bodd og arbeidet i Førde siden 1968.

Magnar Riveland

Stikkord i denne artikkelen
Roar Gulbrandsen,

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...