Jenta som ble reddet av huldra

21.01.2013
Jenta som ble reddet av huldra
Lillian Bergljot Fredriksen

Lillian Bergljot Fredriksen (f.1961) hentet inspirasjon til sin første barnebok da hun var i naturskjønne Lierne i Nord-Trøndelag høsten 2009. Der kom hun over en historie fra 1800-tallet om en brann som ei lita jente ble rammet av.

- Spenningen ligger i hvordan jenta skal klare seg gjennom en kald vinter. Alene vil hun være fortapt, forklarer Lillian.
Heldigvis for jenta har barnebokforfatteren ei hulder i ermet. Engasjert forteller hun fra begynnelsen av boka:
- Vettskremt så jenta sin mor brenne inne i ei lita tømmerkoie. Litt lengre vest vandret en kvinneskikkelse hvileløst omkring. Det var Sissel. Hun levde i åndeverdenen som ei hulder. Da hun var et menneske, kastet hun seg utfor fossen i den dypeste kjærlighetssorg. Fossen ble et symbol på tapt kjærlighet, og kalles i dag Sisselfossen.

Mens Sissel mistet sin kjærlighet fant Lillian sin nåværende samboer i de samme traktene. I 2011 flyttet hun til Lierne for å utforske bakgrunnsmaterialet til historien. Siden er hun blitt værende og har brukt alle ingredienser hun finner rundt seg til å skape sin egen eventyrverden som hun mer enn gjerne inviterer oss inn i.
- Jeg har allerede oppfølgeren klar, røper hun.
- Dette er bare starten på en serie bøker med Huldra og LitjKari.

Huldra og de gode hjelperne
Lillian Bergljot Fredriksen har alltid følt seg tiltrukket av historier fra åndeverdenen. I hennes sprudlende fortelling får vi oppleve blant annet troll, nisser og selveste Åsgårdsreia samt andre rare skikkelser. Det blir en krevende reise for jenta. I eventyrparadiset Lierne, med dype skoger, fjell og daler, fiskevann og fossefall får hun mange utfordringer i møte med gode og onde krefter.

Det var ikke lett for veslejenta å oppleve at mora brant inne i tømmerkoia den sprengkalde vinterdagen. Det var heller ikke bare enkelt for huldra å vite hvordan hun for første gang skulle nærme seg et lite menneskebarn og berge det gjennom den lange vinteren. Men det hjelper å kunne lese hverandres tanker og snakke hverandres språk. Huldra kan også kommunisere med troll og skrømt, dyr og planter og tilmed en mosedott. Dette er egenskaper hun på et gitt tidspunkt velger å overføre til jenta for at hun bedre skal klare seg uten hennes nærvær.

Om å ta vare på gleden i hverdagen
Lillian Bergljot Fredriksen er blitt ordentlig glad i huldra si født i fri fantasi basert på sagnet om Sisselfossen. Mens huldrer flest har et rykte på seg for å ha et forførerisk og vakkert ytre og et slu og beregnende indre, har Lillian si hulder blitt til på vrangen. Hun har et frastøtende ytre, men er vakker innvending.
– Eventyrfortellinga mi er beregnet på barn og unge fra 10 år. Men jeg har allerede ungdommelige og ivrige lesere i alle aldre, helt opp til 94 år, sier Lillian smilende.
– I sum hva er hovedbudskapet du ønsker å bringe videre?
– Vi er alle så opptatte av å jage etter den helt store lykken at vi mister evnen å kunne glede oss over øyeblikket. Vi må lære å stoppe opp litt, trekke pusten et par ganger og nyte det å være til stede her og nå. Nøkkelen til lykken i ligger i vårt eget hjerte, svarer forfatteren.

Hun har fått overstrømmende medieomtale fra blant annet NRK Midtnytt og er
allerede godt i gang med å få solgt boka i sitt nærområde. Hun har bidratt til at Lierne nå omtales som eventyrbygda framfor fraflyttingsbygda. Det er en omtale som hennes sambygdinger godt kan leve med. Så får vi se hva som skjer videre.

Christian W. Holst

Stikkord i denne artikkelen
Lillian Bergljot Fredriksen,

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...