Jenta som ble reddet av huldra

21.01.2013
Jenta som ble reddet av huldra
Lillian Bergljot Fredriksen

Lillian Bergljot Fredriksen (f.1961) hentet inspirasjon til sin første barnebok da hun var i naturskjønne Lierne i Nord-Trøndelag høsten 2009. Der kom hun over en historie fra 1800-tallet om en brann som ei lita jente ble rammet av.

- Spenningen ligger i hvordan jenta skal klare seg gjennom en kald vinter. Alene vil hun være fortapt, forklarer Lillian.
Heldigvis for jenta har barnebokforfatteren ei hulder i ermet. Engasjert forteller hun fra begynnelsen av boka:
- Vettskremt så jenta sin mor brenne inne i ei lita tømmerkoie. Litt lengre vest vandret en kvinneskikkelse hvileløst omkring. Det var Sissel. Hun levde i åndeverdenen som ei hulder. Da hun var et menneske, kastet hun seg utfor fossen i den dypeste kjærlighetssorg. Fossen ble et symbol på tapt kjærlighet, og kalles i dag Sisselfossen.

Mens Sissel mistet sin kjærlighet fant Lillian sin nåværende samboer i de samme traktene. I 2011 flyttet hun til Lierne for å utforske bakgrunnsmaterialet til historien. Siden er hun blitt værende og har brukt alle ingredienser hun finner rundt seg til å skape sin egen eventyrverden som hun mer enn gjerne inviterer oss inn i.
- Jeg har allerede oppfølgeren klar, røper hun.
- Dette er bare starten på en serie bøker med Huldra og LitjKari.

Huldra og de gode hjelperne
Lillian Bergljot Fredriksen har alltid følt seg tiltrukket av historier fra åndeverdenen. I hennes sprudlende fortelling får vi oppleve blant annet troll, nisser og selveste Åsgårdsreia samt andre rare skikkelser. Det blir en krevende reise for jenta. I eventyrparadiset Lierne, med dype skoger, fjell og daler, fiskevann og fossefall får hun mange utfordringer i møte med gode og onde krefter.

Det var ikke lett for veslejenta å oppleve at mora brant inne i tømmerkoia den sprengkalde vinterdagen. Det var heller ikke bare enkelt for huldra å vite hvordan hun for første gang skulle nærme seg et lite menneskebarn og berge det gjennom den lange vinteren. Men det hjelper å kunne lese hverandres tanker og snakke hverandres språk. Huldra kan også kommunisere med troll og skrømt, dyr og planter og tilmed en mosedott. Dette er egenskaper hun på et gitt tidspunkt velger å overføre til jenta for at hun bedre skal klare seg uten hennes nærvær.

Om å ta vare på gleden i hverdagen
Lillian Bergljot Fredriksen er blitt ordentlig glad i huldra si født i fri fantasi basert på sagnet om Sisselfossen. Mens huldrer flest har et rykte på seg for å ha et forførerisk og vakkert ytre og et slu og beregnende indre, har Lillian si hulder blitt til på vrangen. Hun har et frastøtende ytre, men er vakker innvending.
– Eventyrfortellinga mi er beregnet på barn og unge fra 10 år. Men jeg har allerede ungdommelige og ivrige lesere i alle aldre, helt opp til 94 år, sier Lillian smilende.
– I sum hva er hovedbudskapet du ønsker å bringe videre?
– Vi er alle så opptatte av å jage etter den helt store lykken at vi mister evnen å kunne glede oss over øyeblikket. Vi må lære å stoppe opp litt, trekke pusten et par ganger og nyte det å være til stede her og nå. Nøkkelen til lykken i ligger i vårt eget hjerte, svarer forfatteren.

Hun har fått overstrømmende medieomtale fra blant annet NRK Midtnytt og er
allerede godt i gang med å få solgt boka i sitt nærområde. Hun har bidratt til at Lierne nå omtales som eventyrbygda framfor fraflyttingsbygda. Det er en omtale som hennes sambygdinger godt kan leve med. Så får vi se hva som skjer videre.

Christian W. Holst

Stikkord i denne artikkelen
Lillian Bergljot Fredriksen,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...