Solens sønn

30.06.2014
Solens sønn
Jens Ski

Den fandenivoldske følelsen han hadde da han oppdaget at han var i livsfare, og reddet seg ut med et smil om munnen, har han overført til helten i boka.

Jeg har lenge hatt lyst til å skrive bok om alle de spesielle tingene jeg har vært med på gjennom livet. Men omtrent på side 70 i det som skulle bli en bok basert på egne opplevelser, ble jeg-personen viklet inn i et plot som drev boken mot en helt ny historie enn jeg hadde startet på.

Jens Ski (f. 1969) er oppvokst i Trondheim. Han er utdannet pedagog i musikkvitenskap og realfag ved NTNU, men hans intense livsglede og sammensatte livsførsel har ofte ført ham til yttergrensen av det konforme liv. Han har jobbet som offiser, dørvakt, selger, skuespiller og verditransportsjåfør. Han har sloss med sovjetiske elitesoldater i Murmansk og hoppet fra en atten meter høy klippe og ned i havet.

Det er en spesiell opplevelse jeg hadde i forsvaret som har satt stemningen i boka. Vi var fire sersjanter som kjørte fra Lakselv til Murmansk. Der ble vi invitert på fest av det vi trodde var vennlige russere, men som viste seg å være Spetznas- soldater som var ute etter å få informasjon om vår stasjon i Lakselv, sier han.

Boken skal være spennende og underholdene for leseren, og den har kanskje ikke noe spesielt budskap. For hovedpersonen handler det hele veien om overlevelse. Han er naiv og stolt, og har kort vei fra tanke til handling. Samtidig er han knyttet til familien og innser etter hvert at han ikke kan klare seg alene.

Handlingen i boka er lagt til midten av 90-tallet, så jeg tror nok at min egen generasjon vil kjenne seg igjen i miljøskildringene. Jeg har hele tiden ønsket å fortelle en historie som underholder og som jeg selv ville lest, og også gjerne sett på film, fortsetter han.

Solens Sønn er navnet på statuen som Tankred får i oppdrag å hente. Historien starter i Stockholm og ender i Mongolia, en reise fra vest til øst fra solnedgang til soloppgang. I det siste har forfatteren oppdaget at tittelen også har en likhet med Jack Londons ”En solens sønn” (1912, A Son of the Sun). Han har ikke lest noe særlig av ham, men innbiller seg at særpreget hans ligger tett opptil det han selv har skrevet, og at det sånn sett kan være en heldig referanse. 

Tankred Tommesen lever av å sette penger på seg selv ved illegale veddemål i kampsport, men taper sitt livs viktigste kamp hvor han har satset alt på å vinne. Etter tapet er han husløs og uten jobb, og blir et enkelt bytte for finsk mafia som trenger en leiesoldat. Med lovnad om å tjene det han har tapt, drar han mot Sankt Petersburg og videre til Mongolia for å hente en skatt.

Jeg har tidligere stort sett skrevet tekster til musikk, faglitteratur og korte historier. Skriveprosessen rundt denne romanen har vært lang og kronglete, men slik er det sikkert for de fleste debutanter. Den første utgaven skrev jeg ferdig på fem måneder, men det tok to år å skrive om og redigere det til det som i dag har blitt det ferdige manuset, avslutter han.

Carsten Flo

Stikkord i denne artikkelen
Solens sønn, Jens Ski,

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Å få mennesker til å virke sammen

Å få mennesker til å virke sammen

Jeg ser på meg selv som pasifist. Jeg ...

Spennende bok om vanskelig drapsetterforskning

Spennende bok om vanskelig drapsetterfor...

Boken «Drapet i Söndagsvägen» ...

Krigshelten Ingeborg Holm ut av skyggenes dal

Krigshelten Ingeborg Holm ut av skyggenes ...

Ut av skyggen stiger Ingeborg Holm fra Bindal ...

Bli med på reise i det norske Storbritannia

Bli med på reise i det norske Storbritan...

Gry Blekastad Almås sin lengde bebudede ...

Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess som både er vond og nyttig

Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess ...

Det er som om denne boka – «Hundedager» ...