Bok om kroppspress blant gutter vant Uprisen

27.05.2016
Bok om kroppspress blant gutter vant Uprisen
Vibeke Røgler
Vinner av UPRISEN 2016 Jan Tore Noreng

Jan Tore Noreng ble i går tildelt Uprisen – årets ungdomsbok 2016 for romanen #alfahann.

- Jeg har vært rolig og cool i hele dag, men nå ble jeg nervøs. Det er her så happy og kult. At de kan like en bok der hovedpersonen er så utålelig og blir bare verre, det er ganske awesome sa en stolt Noreng etter utdelingen.

Noreng fikk i går prisen under et arrangement i Kulturhuset Banken under Litteraturfestivalen på Lillehammer. I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Vinnerboken treffer ungdom på en spesiell måte. Den setter fotavtrykk og gjorde veldig inntrykk på mange, noe vi i storjuryen mener en god ungdomsbok skal gjøre. Handlingen griper fatt i leseren. Vi måtte lese videre for å se hvordan det gikk med hovedpersonen. Vi ble avhengig av å måtte vite.

Boken tar opp kroppspress og bruk av steroider. Som oftest handler det om kroppspress sett fra en jentes perspektiv, men i denne boken leser vi om en gutt som kjenner på kroppspresset. Vi får innblikk i hva gutter kan skjule. Dette gjør boken original.


Det er Foreningen !les i samarbeid med Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken som står bak Uprisen. Prisen ble utdelt for tiende gang og høster stor anerkjennelse i norsk offentlighet.

- Uprisen har blitt en svært viktig pris i offentligheten, og den gir enorm anerkjennelse til norske ungdomsbokforfattere. Grunnen er at i Uprisen bestemmer ungdom alt i fra nominasjoner og til kåring av vinner. Samtidig utvikler prisarbeidet interesse for lesing, skriving og meningsytring blant elever i ungdomsskolen. Det har vært interessant å følge prisens utvikling siden starten i 2007, sier prosjektleder Bjarte Bakken i Foreningen !les.

 

Juryens begrunnelse 2016

Årets nominerte bøker var veldig gode. Det var heftige diskusjoner på storjurymøte og vanskelig å bli enige. Etter flere elimineringsrunder kom vi fram til en vinner. Boken som stakk av med seieren har engasjert og skapt mange diskusjoner.

Vinnerboken treffer ungdom på en spesiell måte. Den setter fotavtrykk og gjorde veldig inntrykk på mange, noe vi i storjuryen mener en god ungdomsbok skal gjøre.

Handlingen griper fatt i leseren. Vi måtte lese videre for å se hvordan det gikk med hovedpersonen. Vi ble avhengig av å måtte vite.

Forfatteren har god kjennskap til ungdoms hverdag. Miljøet, banningen, chattingen og bruken av sosiale medier var veldig virkelighetsnær. Vi kjenner oss godt igjen og kan relatere oss til handlingen og personene.Vi så alt for oss.

Boken var veldig lærerik. Vi får et innblikk i en skyggefull side av samfunnet. Noen kjente seg igjen mens andre fikk innblikk i noe ukjent.

Bakpå boken står det at den som har alt kan miste alt. Og det er det hovedpersonen gjør. I stedet for at hovedpersonen skal lære noe og bli en bedre person utvikler han det seg mot det motsatte. Det går fryktelig galt. For oss er det uvant at det går så galt. For noen var det frustrerende, og slutten ble veldig mye diskutert.

Boken tar opp kroppspress og bruk av steroider. Som oftest handler det om kroppspress sett fra en jentes perspektiv, men i denne boken leser vi om en gutt som kjenner på kroppspresset. Vi får innblikk i hva gutter kan skjule. Dette gjør boken original. Det handler om presset av å hele tiden skulle prestere, være sterkest og best. Torstein er alfahannen som er kontrollerende og dominant. Boken kan hjelpe oss å se hvilke konsekvenser kroppspress og dårlige valg kan føre til.

En annen ting ved vinnerboken som skiller den fra de andre nominerte, er at den unngår overnaturlige trekk.

Vinneren av Uprisen 2016 er #alfahann av Jan Tore Noreng

Skrevet av EldinSijaric fra Flora ungdomsskole og Nora Viken fra Folldal skole

 

 

Harald Anvik

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...