I boka Bak masken tar Christer Björck (39) leserne med på en emosjonell reise gjennom livets dypeste daler og opp mot lysere høyder. Den ferske forfatteren fra Skien har lenge brukt poesien som et verktøy for selvforståelse, men først nå trer han fram i offentligheten med sin personlige historie.
– Å gi ut denne diktsamlingen føles vemodig – det gjør meg sårbar, fordi hvem som helst nå kan ta del i mine tanker og refleksjoner, forteller Björck.
Vendepunktet
39-åringen er opprinnelig fra Stavanger, men har bodd i Skien de siste to tiårene. Til daglig er han fulltidsstudent med mål om å bli sykepleier, men skrivingen har alltid vært en følgesvenn.
Februar 2024 markerte et vendepunkt for Björck. Etter å ha skjult tunge følelser bak en fasade i årevis, møtte han veggen. Det som fulgte, var en dyp selvransakelse og et forsøk på å sette sammen puslespillet på nytt – denne gangen med «de riktige brikkene og et lysere fargespekter», som han selv beskriver det.
– Jeg har alltid vært en lukket person når det gjelder egne følelser, og det er få som har fått innsyn i mitt indre, forklarer han.
Poesi som terapi
For Björck har skrivingen fungert som et terapeutisk verktøy hele livet. På papiret finner han ordene som ofte svikter i samtaler, og skaper bilder og metaforer som hjelper ham å navigere sine egne opplevelser.
– Når jeg er i selskap med mennesker, kan jeg kjenne energier eller høre historier som vekker en følelse i meg. Disse følelsene lagres kaotisk i hodet mitt inntil de blir så overveldende at jeg må få dem ned på papir, sier han og legger til: – Ofte tar det bare noen minutter å forme et dikt, og når tankene er skrevet ned, stilner de i hodet mitt.
Gjennom årene har mange av diktene forsvunnet, enten på gamle telefoner eller i kladdebøker. Utgivelsen Bak masken er derfor ikke bare en debut, men også en bevaring av de ordene som har hjulpet ham gjennom livet.
Rått og ærlig om livets skyggesider
Bak masken skildrer temaer som identitet, selvransakelse, kjærlighet og smerte.
– Alt i boka er basert på virkeligheten, enten gjennom egne opplevelser eller følelser jeg har plukket opp fra andre, understreker forfatteren.
Björck har kjent på følelsen av å være uten betydning, sorgen over tap, og tunge opplevelser knyttet til døden og selvdestruksjon. I diktsamlingen gir han stemme til disse følelsene – ikke bare for seg selv, men også for andre som trenger å bli sett.
Positiv mottakelse
Flere har allerede latt seg berøre av Björcks poesi. Forfatter Jo Johnsen beskriver samlingen som «poesi for oss med navle», mens skuespiller Kim Daniel Sannes kaller det «dikt som resonerer med ditt indre».
– Dette er en rå og ærlig skildring av de essensielle følelsene som ofte er vanskelige å sette ord på. Det er følelser som alle mennesker enten har kjent på eller vil oppleve i løpet av livet, sier Björck om hva som skiller hans diktsamling fra andre.
Framtidsplaner
På spørsmål om framtidige litterære prosjekter er debutanten avventende.
– Jeg får se hvordan denne boka blir mottatt. Det eneste som er sikkert, er at jeg aldri kommer til å slutte å skrive, avslutter han.
Bak masken har nettopp kommet ut på Lyrikkforlaget og er tilgjengelig i landets bokhandlere.
Diktsamlingen er for alle som har kjent på motgang, men også for dem som søker håpet på den andre siden – for dem som ønsker å bli rørt, sett og kanskje finne trøst i ordene.
Redaktør -