Eirik Jensen til Krimfestivalen

22.02.2017
Eirik Jensen til Krimfestivalen
Eirik Jensen og Thomas Winje Øijord er aktuelle med Attentatet, en hardtslående og realistisk politithriller fra innsiden.

Den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jenssen skal i mars delta på to arrangementer under Krimfestivalen i Oslo. Han skal både snakke om krimromanen sin og om den krevende situasjonen han befinner seg i.

På to programposter
For to år siden var Eirik Jensen på Krimfestivalen for å snakke om den selvbiografiske boken På innsiden – en bok han skrev etter at han ble arrestert mistenkt for korrupsjon. I år er Jensen invitert sammen med Torgrim Eggen torsdag 9. mars. De to bli intervjuet av Anne Grosvold om Jensens personlige opplevelser og om den situasjonen han befinner seg i. Lørdag 11. mars er Eirik Jensen invitert sammen med Thomas Winje Øijord for å snakke om krimromanen Attentatet, som de to har skrevet sammen.

Klassekampen
Klassekampen har i dagens avis en forside-sak på at Eirik Jensen kommer til Krimfestivalen. 
De skriver at forfatterne reagerer på at Jensen skal delta på Krimfestivalen. Avisens journalister har tatt en ringerunde til flere krimforfattere, og fått bekreftet at reaksjonene er delte. Jørn Lier Horst er ikke begeistret. Hanne Kristin Rohde mener at det ikke er greit «om Jensen skal snakke om en pågående rettssak eller gi en miniprosedyre fra scenen. Eventuelt kan han gi uttrykk for sin personlige opplevelser om situasjonen han befinner seg i.»

Støtte fra Gunnar Staalesen
Flere andre krimforfattere er positive til at Jensen deltar. Gunnar Staalesen uttaler seg positivt til Klassekampen: «Jensen deltok også for to år siden, etter at han var blitt arrestert. Jeg regner med at festivalen er såpass atskilt fra det som skjer i rettssalen at det ikke vil være neon grunn til å reagere. Eirik Husby Sæther som selv er politi og krimforfatter, syns også Jensens deltakelse er spennende: «Jensens deltakelse kan bidra til et mer realistisk fokus på mennesket og samfunnet i krimlitteraturen.»

Norges mest omtalte rettssak
Krimfestivalsjef Knut Gørvell mener Jensen er en naturlig gjest på festivalen.

Jensen har uttalt seg til en rekke medier mens rettssaken har utspilt seg. NRK publiserer samtidig en podkast-serie som saken, hvor Eirik Jensen selv forteller om sine opplevelser. 

«Såkalt «true crime» eller virkelighetskrim er en av trendene i krimlitteraturen som festivalen ønsker å sette søkelys på. I så måte er Jensen i en ekstremt spesiell situasjon, både som forfatter av en kriminalroman og som midtpunkt i det som bokstavelig talt er krim fra virkeligheten. Dette er en sak som det er enorm interesse for, og jeg er klar over at vi må trå varsomt. Samtidig må Jensen få lov til å uttale seg, selv om han står i en rettssak. Aldri har en politimann fått rettet så alvorlige anklager mot seg, og det blir interessant å høre hans personlige oppfatning. Det håper og tror jeg han vil gjøre på en måte som tar hensyn til alvoret i saken.», sier Knut Gørvell. 

Krimfestivalen arrangeres 9. til 11. mars i Cappelen Damm-huset og på Centralteatret. Det kommer 65 forfattere på 55 arrangement og alle er det gratis adgang til.

 

 

Anna Hovhannisyan

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Skriv bedre engelsk – skriv!

Skriv bedre engelsk – skriv!

På 123 sider – en, to, tre – morsomt ...

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...