Gruble litt, kjenne på følelser og være takknemlig for det vi har

26.10.2018
Gruble litt, kjenne på følelser og være takknemlig for det vi har
Lyrikkforlaget
Guro Håvardsrud

– Jeg ønsker å få folk til å tenke over ting, sier lyriker Guro Håvardsrud, som nå debuterer med diktsamlingen Vidsyn.

Guro Håvardsrud vil få folk til å fundere 

– Jeg ønsker å få folk til å tenke over ting, gruble litt, kjenne på sine egne følelser og være takknemlig for det de har, sier lyriker Guro Håvardsrud, som nå debuterer med diktsamlingen Vidsyn. 

Diktsamlingen er myntet på et bredt publikum.

– Noen dikt handler om natur, eller det å ikke komme seg ut selv om man ønsker. Andre er dypere dikt om smerter, frustrasjoner o.l., følelser som vi alle kan komme borti, forklarer Håvardsrud, og utdyper: – Jeg har ingen spesiell målgruppe i tankene, da det er veldig individuelt hva som treffer hvem, og vi har alle opplevd ulike ting og vil derfor også reagere forskjellig. Jeg tenker at dette er en bok for alle.

Håvardsrud karakteriserer seg selv som en positiv og aktiv kvinne. På fritiden driver hun med terrengsykling, klatring, ski, tur og yoga.

– Jeg er også opptatt av helsebringende mat fra grunnen av, koker kraft og fermenterer. I tillegg maler og hekler jeg litt. Det er så mye som er gøy, døgnet skulle hatt flere timer. 

Søvnproblemer og depresjon

Livet har ikke alltid vært like lett for Guro Håvardsrud. Men hun er åpen om problemene.

–  Jeg har dessverre i flere år strevd med dårlig søvn og utmattelse. Som følge av blant annet dette var jeg også deprimert en periode. Det var noen tunge og vanskelige år, der det å skrive dikt hjalp meg å få satt ord på følelsene og tankene. I oppveksten ble jeg også mye ertet, og slike ting setter spor uansett om man vil eller ei. Alle disse tingene gjorde at jeg ble veldig frustrert og lei av livet, som i grunn ikke føltes som noe liv. Det er ikke alltid så lett å beskrive slikt på en god måte, men i mange av diktene mine prøver jeg likevel å gi utrykk for tanker og følelser rundt dette. Når man er nede i en dyp dal er det ikke alltid lett å se at solen skinner på den andre siden av vinduet. 

Ærlig og tenkende bok

Diktene har blitt til som en modningsprosess over tid.

–  Jeg har skrevet dikt ut ifra mine egne tanker og følelser, men også det jeg ser hos andre, og generelle tanker. Noen ganger får jeg en idé etter å ha lest en bok, sett et blad falle, en frossen elv, tanker fra tidligere hendelser i livet osv. Boka er fargerik utenpå, noe som gjenspeiler hvem jeg er i dag, og innsiden er ganske variert og litt mørk. Det er en ærlig og tenkende bok, det er rom for tolkninger, tanker, tårer og glede.

Lyrikeren mener hun har skapt en unik bok, som kan være utviklende, tankevekkende og forhåpentligvis inspirere til å leve sterkere enn noen gjør i dag.

–  Mange raser gjennom hverdagen uten å sette pris på alle de små tinga som skjer og som oppstår hele tiden. Jeg forstår at mange har det travelt, men det gode skjer oftere når vi begynner å tenke over det. Jeg ønsker at folk tenker mer over de bra tinga etter å ha lest boka mi. Jeg ønsker å bidra til at folk setter pris på hverdagen og gleden som finnes der ute hver dag. Hvis noen har det vanskelig håper jeg de kan forstå at de ikke er alene, og at det alltid finnes en vei ut og opp. 

Mer på lager

Det er ikke utenkelig at det kan komme flere bøker fra Guro Håvardsrud.

–  Jeg har flere dikt, så kanskje kommer det en diktsamling til seinere, hvem vet. Jeg har for noen år siden begynt på en barne- ungdomsbok som kan være gøy for voksne også. Den har en arbeidstittel, Lille Jakob. Boka handler om en spesiell liten gutt med to gode hjelpere, en kinesisk engel og en frosk. Han ble født i denne verden for å tilføre noe annerledes og godt. Lille Jakob inspirerer andre uten at de vet det selv.

 

Forlag: Lyrikkforlaget

Forfatter: Guro Håvardsrud

Tittel: Vidsyn

ISBN: 9788283980073

20x13, innbundet

64 sider

Kr. 198

 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Guro Håvardsrud, Dikt, Vidsyn,

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Skriv bedre engelsk – skriv!

Skriv bedre engelsk – skriv!

På 123 sider – en, to, tre – morsomt ...

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...