Øystein Tveter – fra den grå eminense

02.06.2017
Øystein Tveter – fra den grå eminense
I kamp med kjemper (Øystein Tveter - en biografi) - Mari Jonassen - Portal forlag 2017 - ISBN:9788283140965

Nå foreligger biografien om Øystein Tveter – en mann fra den grå eminense som i svært mange år har stått sentralt i ulike typer internasjonalt arbeid, men som ikke så ofte har stått frem i offentligheten. Nylig var han 80 år, og biografien om hans liv foreligger mellom to permer med tittelen «I kamp med kjemper». Mari Jonassen er biograf, og Portal Forlag AS i Kristiansand har stått for utgivelsen av den 321 sider tykke biografien.

Denne biografien begynner ved begynnelsen av Øystein Tveters liv i juli 1936 – og trekker linjen helt frem til juli 2016, da han rundet 80-årsdagen med avslutningskapitlet «Never ending story». Altså et liv fra A til Å – med fødsel, mor og far, søsken, ulike bosteder i Norge fordi faren var prest, forlovede, kone, barn – og et yrkesliv helt uten sidestykke.

Unge Øystein valgte jusen og han ble jurist med fordypning i kriminologi. Da han først skulle reise ut av Norge for å lære og se seg om, falt valget på Pakistan. Vi skriver 1965 på kalenderen, og da var Pakistan så langt unna norsk virkelighet, at de færreste her oppe under Polarsirkelen knapt hadde hørt om verken Pakistan eller andre folkerike land i Asia. Men Øystein reiste med svimlende 18 000 kroner i stipend (det tilsvarer i dag ca. 200 000 kroner), og eventyret var i gang.

Enskjønt eventyr og eventyr; det kan ikke ha vært et eventyr å ha så å si hele verden som operasjonsområde så å si hele sitt yrkesaktive liv, men at det har vært interessant og ikke minst lærerikt, kan det ikke herske noen tvil om.

Innimellom slagene så å si, har Øystein Tveter rukket å drive og være medskyldig i et internasjonalt senter knyttet til Det norske diakonhjem i Oslo, han har vært ansatt i Kirkens Nødhjelp, i NORAD – og blitt mer og mer engasjert i ulike typer menneskerettighetsspørsmål. Og det er kanskje her Øystein Tveter har sin styrke, og har sin virkelig livsoppgave?

Gjennom boken får vi følge Tveter i de jobber han har hatt i inn og utland. Boken er delt opp i årsbolker som gjør det lett å følge «mannen og verket», og det er spennende å lese om hva som førte til det og det. På sett og vis er det en kikk bak historien for oss uinnvidde som stort sett bare har hatt avisene og andre nyhetsmedia å forholde seg til. Øystein Tveter har stått midt oppe i det med begge beina. Men med engasjementet ble han også kontroversiell. Det er på en måte prisen.

Bakerst i boken er det trykket et personregister. Man kan bli imponert av mindre. Personene har mer eller mindre vært Øystein Tveters hverdag – blant dem ingen ringere enn Desmond Tutu og mange andre som har vært med på å forme verden på godt og vondt.

I et kapittel forteller Tveter at han i 2009 ble anmodet om å være med i et tribunal som skulle vurdere den nasjonale regjeringens overgrep mot tamilene i Sri Lanka. «Dommen over Sri Lanka» heter dette kapitlet (side 285).

Jeg tror – med hånden på hjertet – det er umulig å felle noen «dom» over Sri Lanka. Med egne øyne har jeg sett både regjeringens ødeleggelser og tamilenes terror. Å hevde at den ene var noe mer skyldig enn den andre i denne årelange konflikten og borgerkrigen, kan ikke være riktig. Personlig forsvarer jeg ingen av partene. Men tribunalet var – etter tre døgn – klare i sin «dom». Det er engasjerende lesestoff for den som interesserer seg for slikt.

Nå er Øystein Tveters liv plassert mellom to myke permer. Boka står der – til glede, inspirasjon og fortsatt innsats. It is a never ending story..

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...