Praktfull biografi «i rørsle» om Berge Furre

31.10.2022
Praktfull biografi «i rørsle» om Berge Furre
Arnhild Skre
Et liv i rørsle

Arnhild Skre er kulturjournalist og har denne høsten gitt ut en praktfull biografi om Berge Furre. «Et liv i rørsle» heter den, og skal man gi ett stikkord om den biograferte, så må det være «rørsle». Berge Furre var i bevegelse – hele tiden.

Denne boken – på mer enn 650 sider – krever sin leser å komme igjennom. Forfatteren skriver imidlertid en fin og klar nynorsk som gjør det til en fornøyelse å lese. Til tider er det nesten underholdning uten at seriøsiteten blir borte i så mye som et punktum. Dette er flotte greier!

Berge Furre var så mye – også først og fremst var han kanskje en samfunnsbygger som ville oss alle vel. Enskjønt han gikk mange veier, underlige veier, av og til. Målet hadde han likevel klart – bygget på Guds kjærlighet.

Nesten skjematisk kan jeg si dette om Berge Furre: Han var politiker, historiker og teolog. Han ble ekskludert av Arbeiderpartiet og han var med på å grunnlegge Sosialistisk Folkeparti (SF) i 1961. Han var også partileder for Sosialistisk Venstreparti (SV) fra 1976 til 1983 og ble på sine litt eldre dager professor i teologi. Han var også medlem i Nobelkomiteen – den kanskje mest fornemme komiteen som finnes i Norge.

Furre kom fra Stjernarøy i det som nå ligger i Finnøy kommune – et stykke rett inn i landet fra Kopervik og Åkrehamn. Den kanskje ikke mindre kjente forfatteren og journalisten Alfred Hauge – som levde omtrent samtidig med Furre – kom fra samme stedet.

Det stod ofte strid om Berge Furre; nesten uansett hva slags posisjon han hadde. Som politiker tok han både populære og upopulære standpunkter, men hvis vi det øyeblikk husker på hva den svenske statsministeren Olof Palme sa: «Politikk er å ville», så ville Berge Furre...med hele seg...og han brukte seg i den politiske kampen for det han trodde på.

Denne biografien tar oss igjennom Berge Furres liv både på det profesjonelle og det politiske plan. Vi får møte mange mennesker underveis og vi stifter bekjentskap med kjente og ukjente sider ved den sindige, men litt distre, politikeren. Det hadde sin sjarm det også.

Boken er full av bilder fra et politisk liv som gir oss innblikk i Furres gjøren og laden. Morsomt og interessant å følge med i et politisk liv. Det gir grobunn for en dypere forståelse.

Mot slutten av boken forteller Arnhild Skre hva som rammet Berge Furre. Etter at han selv sa «at noe var galt» fikk han etter undersøkelser og prøver vite at han led av Alzheimer. Selv om han både skrev og holdt foredrag med diagnosen hengende over seg, brukte han mye krefter og tid på å samle seg slik at han kunne fremstå som den han gjerne ville. Han beskrives som «åpen, vennlig og forvirret». Men Berge Furre visste å sette punktum før det ble for seint – som Ottar Grepstad skrev.

Berge Furre var født i april i 1937 og døde på Sofienberghjemmet i Oslo i januar 2016. Han er gravlagt på Stjernarøy «i fedrande jord».

Jeg blir både glad og takknemlig ved å lese Arnhild Skres bok. Glad fordi jeg får vite mer om en mann jeg har visst om hele mitt liv, men ikke har visst nok om, og glad fordi det fantes – og finnes – politikere som Berge Furre i Norge; politikere som står opp for sin sak, som har tro og forstand – og som vet å bruke den.

Det gjorde Berge Furre.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...