Edvard Munch i våre hjerter for evig og alltid

10.11.2023
Edvard Munch i våre hjerter for evig og alltid
Ivo De Figueiredo
Stormen

Da Edvard Munch døde i 1945 testamenterte han alle sine malerier til Oslo kommune. Det gikk noen år før kommunen fikk bildene opp på veggen. Først i 1963 ble Munchmuseet på Tøyen åpnet og ga publikum raus tilgang til mange av Munchs bilder; bilder svært mange aldri hadde sett før de hang på veggen i et supermoderne museum vår by aldri hadde sett før. Det var stort, ja, større enn stort. Folk kom fra hele verden for å se og oppleve. Edvard Munch var ikke hvem som helst.

Selv begynte jeg i 1. klasse på Tøyen skole i 1963 og hadde min daglige skolegang forbi Munchmuseet. Det var som om verden flyttet opp til oss på Tøyen og vi fikk oppleve suset fra den store verden; enskjønt sirkustomta lå vegg i vegg hvor både sirkus Arnardo og Berny fikk boltre seg.

Vi trodde Munchmuseet var kommet for å bli. Men den gang ei. Nye Munchmuseet ble innviet i Bjørvika i 2020 i en høy bygning med en knekk på. Det viste seg å være vinduer mot byen; en fiffig arkitektonisk detalj. Kunst vil noen si.

At Munchmuseet ble flyttet fra Tøyen til Bjørvika var et tap – både for Tøyen og for de menneskene som bor rundt museet. Finkulturen hørte liksom ikke hjemme her på østkanten. Den ville trives bedre i sentrum.

Tilbake sitter mange Tøyenbeboere med et tomt hull i sin kulturelle sjel og oppdragelse. Det som var er ikke mer. Det er dessverre mer politikk enn kunst – og kunstens vilje er å se mens oppgaven svært ofte er å vekke følelser. Så får den enkelte ta stilling til hva som er hva.

Et slags «plaster på såret» er å finne i årets bokhøst. Biografforfatteren Ivo de Figueiredo har skrevet en praktfull Munch-biografi med tittelen «Stormen»-bind I. Det er blitt en nydelig bok som forteller om Edvard Munch på godt og vondt – fra fødselen og fremover. Til og med det første fotografiet av han er gjengitt – en liten, våken gutt med åpne øyne. Det skulle bli noe av han og han skulle innta så å si hele verden med sine bilder og bli kjent «like til berget det blå».

Det er spennende å lese om Munch. Selv om han for denne anmelder tilhører barnelærdommen, er det mye nytt å lære i denne boken. Den er også godt skrevet og tar leseren på en elegant måte inn i og gjennom Edvard Munchs liv. Her har mange mye å lære.

Det hviler noe litt uforløst over Edvard Munchs liv. Han sa og gjorde mye underlig, men kunsten hans var det aldri tvil om. Den holder – og det forteller Ivo de Figueiredo om på en utmerket måte. Dette er meget bra saker og en biografi som hevder seg godt i litteraturen.

Bind I bør leses flere ganger og mens vi leser kan vi vente på bind II. Det vil helt sikkert også bli å finne i bokhyllene på Tøyen! Edvard Munch og hans kunst er for evig og alltid i våre hjerter.

På Tøyen heter Munchmuseet fra 1963 nå «Gamle Munch»!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Hva noen av dagene forteller

Hva noen av dagene forteller

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok ...

Tre små leksikon om Oslo

Tre små leksikon om Oslo

Ikke noe mindre, og ikke noe annet, en tre ...

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen»

«Den som glemmer historien, må leve den om ...

I sin nye bok – tredje bind av serien «Under ...

Les og lær om Sovjetunionen

Les og lær om Sovjetunionen

I januar i 2020, straks før koronaen ...

Takknemlighetens filosofi – alltid aktuell

Takknemlighetens filosofi – alltid aktue...

Å takke går aldri av moten, men ...