Quislings hønsegård

22.12.2015
Quislings hønsegård
1. utgave i kommisjon hos Alb. Cammermeyers forlag, Oslo 1948

Noe av det mest oppsiktsvekkende ved Berg interneringsleir ved Tønsberg, var at den allerede fra begynnelsen stod under norsk administrasjon og kommando lå under det nazistiske Politidepartementet (Sikkerhetspolitiet).

For å gjøre en veldig lang og veldig vond historie kort, var det ved Berg de norske jødene ble internert før de ble sendt med slaveskipet ”Donau” konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i det tyskokkuperte Polen. 26. November 1942 ble 230 av de jødiske fangene plukket ut og sendt av sted hvor så godt alle ble gasset umiddelbart etter ankomsten. Kun sju av de 230 overlevde og kom tilbake til Norge etter krigen.

Om de jødiske fangene som oppholdt seg på Berg, forteller boken ”Quislings hønsegård” både trist og humoristisk om.  Denne nye boken – som bygger på bøker om samme emne som utkom i 1948 og 2001 – forteller Svein Bugge helt realistisk om uten å falle for fristelsen til å bli for sentimental. Derfor er det mye nyttig lærdom for etterslekten å hente i denne 248 siders boken.

Uttrykket ”Quisling hønsegård” stammer fra en tale Quisling holdt hvor han bl.a. sa i forbindelse med at han kom med et utfall mot ”motstanderne og deres hønsementalitet”: ”Jeg hat att konsekvensen av dette og opprettet en hønsegård for dem på Berg ved Tønsberg.” Derav navnet ”Quislings hønsegård”.

Da de norske jødene kom til Auschwitz-Birkenau ble de fremstilt og umiddelbart gasset og brent på åpen mark fordi krematorieovnene i konsentrasjonsleiren ikke var bygget. Asken og resten av de døde, norske jødene ble gravd ned på leirområdet. Dette er en dramatisk og vond skjebne ettertiden verken må eller skal glemme.

Historiene fra Berg er mange, og Svein Bugge makter på ulike måter å formidle disse sammen med bilder og tegninger. Det er en levende bok som også inneholder lister på dem som ble sendt av sted og dessuten minibiografier over dem som var igjen på Berg til krigens slutt. Dette gjør boken til et meget nyttig leksikon for den krigsinteresserte. Det vil alltid være et spørsmål om hvem de var – både de som ble sendt av sted, hvem som ble drept og hvem som var igjen. Denne boken gir svar.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mer blod i landsbyen

Mer blod i landsbyen

Det er duket for mye krim og mystikk når ...

En rubel til overs …

En rubel til overs …

Kunne det være slik at jeg etter siste ...

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Dette er en dikthåndbok for ferske fedre, ...

Gruble litt, kjenne på følelser og være takknemlig for det vi har

Gruble litt, kjenne på følelser og være takknemlig ...

– Jeg ønsker å få folk til ...

Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, Wenche Johansen, debuterer med Langs eit liv

Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, ...

- Flere av diktene spinner rundt hverdagslivet ...

Anmeldelser

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Er en bok om et kirkejubileum dømt til ...

De små barnas professor

De små barnas professor

Ola Didrik Saugstad heter mannen som i så ...

Interessant om spionasje og etterretning

Interessant om spionasje og etterretning

Jo da, det er interessant å lese Trine ...

Fantastisk bra om hinduismen

Fantastisk bra om hinduismen

Under en legekonsultasjon for noen år ...

En krigsseilers traumer

En krigsseilers traumer

Opplevelser fra barndommen og inntrykk fra ...