Quislings hønsegård

22.12.2015
Quislings hønsegård
1. utgave i kommisjon hos Alb. Cammermeyers forlag, Oslo 1948

Noe av det mest oppsiktsvekkende ved Berg interneringsleir ved Tønsberg, var at den allerede fra begynnelsen stod under norsk administrasjon og kommando lå under det nazistiske Politidepartementet (Sikkerhetspolitiet).

For å gjøre en veldig lang og veldig vond historie kort, var det ved Berg de norske jødene ble internert før de ble sendt med slaveskipet ”Donau” konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i det tyskokkuperte Polen. 26. November 1942 ble 230 av de jødiske fangene plukket ut og sendt av sted hvor så godt alle ble gasset umiddelbart etter ankomsten. Kun sju av de 230 overlevde og kom tilbake til Norge etter krigen.

Om de jødiske fangene som oppholdt seg på Berg, forteller boken ”Quislings hønsegård” både trist og humoristisk om.  Denne nye boken – som bygger på bøker om samme emne som utkom i 1948 og 2001 – forteller Svein Bugge helt realistisk om uten å falle for fristelsen til å bli for sentimental. Derfor er det mye nyttig lærdom for etterslekten å hente i denne 248 siders boken.

Uttrykket ”Quisling hønsegård” stammer fra en tale Quisling holdt hvor han bl.a. sa i forbindelse med at han kom med et utfall mot ”motstanderne og deres hønsementalitet”: ”Jeg hat att konsekvensen av dette og opprettet en hønsegård for dem på Berg ved Tønsberg.” Derav navnet ”Quislings hønsegård”.

Da de norske jødene kom til Auschwitz-Birkenau ble de fremstilt og umiddelbart gasset og brent på åpen mark fordi krematorieovnene i konsentrasjonsleiren ikke var bygget. Asken og resten av de døde, norske jødene ble gravd ned på leirområdet. Dette er en dramatisk og vond skjebne ettertiden verken må eller skal glemme.

Historiene fra Berg er mange, og Svein Bugge makter på ulike måter å formidle disse sammen med bilder og tegninger. Det er en levende bok som også inneholder lister på dem som ble sendt av sted og dessuten minibiografier over dem som var igjen på Berg til krigens slutt. Dette gjør boken til et meget nyttig leksikon for den krigsinteresserte. Det vil alltid være et spørsmål om hvem de var – både de som ble sendt av sted, hvem som ble drept og hvem som var igjen. Denne boken gir svar.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente helter

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente ...

Det er – holdt jeg på å si – nær ...

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to permer

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to per...

Det er noen bøker det er lettere å ...

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner i dag?

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner ...

Endelig foreligger det en ny bok om Katti ...

Filosofering om det å bli gammel

Filosofering om det å bli gammel

Ingrid Strümke heter en voksen dame ...

«Kan jeg, kan du…»

«Kan jeg, kan du…»

Ganske morsomt ... Stortingsrepresentant ...