Quislings hønsegård

22.12.2015
Quislings hønsegård
1. utgave i kommisjon hos Alb. Cammermeyers forlag, Oslo 1948

Noe av det mest oppsiktsvekkende ved Berg interneringsleir ved Tønsberg, var at den allerede fra begynnelsen stod under norsk administrasjon og kommando lå under det nazistiske Politidepartementet (Sikkerhetspolitiet).

For å gjøre en veldig lang og veldig vond historie kort, var det ved Berg de norske jødene ble internert før de ble sendt med slaveskipet ”Donau” konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i det tyskokkuperte Polen. 26. November 1942 ble 230 av de jødiske fangene plukket ut og sendt av sted hvor så godt alle ble gasset umiddelbart etter ankomsten. Kun sju av de 230 overlevde og kom tilbake til Norge etter krigen.

Om de jødiske fangene som oppholdt seg på Berg, forteller boken ”Quislings hønsegård” både trist og humoristisk om.  Denne nye boken – som bygger på bøker om samme emne som utkom i 1948 og 2001 – forteller Svein Bugge helt realistisk om uten å falle for fristelsen til å bli for sentimental. Derfor er det mye nyttig lærdom for etterslekten å hente i denne 248 siders boken.

Uttrykket ”Quisling hønsegård” stammer fra en tale Quisling holdt hvor han bl.a. sa i forbindelse med at han kom med et utfall mot ”motstanderne og deres hønsementalitet”: ”Jeg hat att konsekvensen av dette og opprettet en hønsegård for dem på Berg ved Tønsberg.” Derav navnet ”Quislings hønsegård”.

Da de norske jødene kom til Auschwitz-Birkenau ble de fremstilt og umiddelbart gasset og brent på åpen mark fordi krematorieovnene i konsentrasjonsleiren ikke var bygget. Asken og resten av de døde, norske jødene ble gravd ned på leirområdet. Dette er en dramatisk og vond skjebne ettertiden verken må eller skal glemme.

Historiene fra Berg er mange, og Svein Bugge makter på ulike måter å formidle disse sammen med bilder og tegninger. Det er en levende bok som også inneholder lister på dem som ble sendt av sted og dessuten minibiografier over dem som var igjen på Berg til krigens slutt. Dette gjør boken til et meget nyttig leksikon for den krigsinteresserte. Det vil alltid være et spørsmål om hvem de var – både de som ble sendt av sted, hvem som ble drept og hvem som var igjen. Denne boken gir svar.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan Ingebrigtsen

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan I...

Per Jan Ingebrigtsen er ein mangfaldig kulturarbeidar ...

En litteraturkritisk undersøkelse

En litteraturkritisk undersøkelse

Alexander Kiellands romaner er Erik Bjerck ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Anmeldelser

ME – hva er det?

ME – hva er det?

Å fortelle andre om sin egen sykdom ...

Dansk-Norsk kolonivelde

Dansk-Norsk kolonivelde

Portugiseren Vasco da Gama gjorde tre sjøreiser ...

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...