Barn av Bergen forteller

03.05.2016
Barn av Bergen forteller
Dette gjorde vi - Barn i Bergen på 1950 og 60-tallet - Bodoni forlag 2016

Eksemplets makt er stor og i boken ”Dette gjorde vi” kommer barn av Bergen for 1950- og 60-tallet til ordet og forteller om sin barn- og ungdom. Dette er en morsom måte å lage bok på og en interessant måte å presentere samtidshistorien på, for den fortelles gjennom mennesker de aller fleste av oss på en eller annen måte identifiserer oss med.

Det er Gro Berntzen som på Bodoni Forlag har gitt ut denne boken som presenterer 16 vaske-ekte bergensere som forteller om sin ungdomstid. Vi skal ikke hitsette alle, det kan leseren finne ut av selv, men vi skal peke på noen spektakulære navn.

Først: Anne Grethe Strøm-Erichsen – den tidligere ministeren – forteller under overskriften ”Fra teater til misjon” og gir leseren et levende bilde av sin barne- og ungdomstid. Hun vokste opp i Tartargaten (de første to år av sitt liv) og strakk seg opp og frem via en periode som Bergens første kvinnelige ordfører til hun en dag satt ved Kongens bord som regjeringsmedlem. Det er klart det er mye å fortelle om!

En annen som har mye å fortelle, er Frank Aarebrot. Professoren som mener noe om det meste, og som aldri har vært skåren for tungebåndet. Bare det å se ungdomsbilder av hr. Aarebrot er en fest for leseren. Morsomt! Og han er raus med detaljene. Det gjør det interessant.

Og en tredjemann: Skuespiller Helge Jordal som vokste opp på Minde og gikk på Minde skole. Året er 1957. ”Jeg opplevde å mestre noe, og det var gøy”, sier Jordal – og selv om han ikke er alene om å ha det på nettopp denne måten, gir han uttrykk for noe som er viktig for alle mennesker, uansett hvor vi kommer fra.

Da mangler vi bare Rune Larsen, Laila Dåvøy, Lillian Askeland, Jan Eggum og Ole Torp… Men fortvil ikke: De er med og forteller alle på sin måte om ungdommen i ”byen mellom de syv fjell”. Det gjør også Arne Birger Lindtner-Næss, Dag Arnesen, Frode Rasmussen, Ida Bjerke Olsen, Kjell Sigurd Sørensen, Trygve Fett, Stein Kuhnle og Wenche Kvamme. Den eneste jeg savner i dette selskapet, er Ingelin C. Killengreen. Men det kan komme i neste bok med bergenske barndomsminner. Det er både lett og mye å huske fra ”smau og marker”.

Fakta fra boken: I mars 1964 besøkte den russiske kosmonauten Jurij Gagarin Ulriken skole. Blant ivrige tilhørere ved Anne-Grethe Strøm-Eriksen. Hun ble senere forsvarsminister i Norge”. Det er sant som man sier: ”Den skal tidlig krøkes…”.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...