Barn av Bergen forteller

03.05.2016
Barn av Bergen forteller
Dette gjorde vi - Barn i Bergen på 1950 og 60-tallet - Bodoni forlag 2016

Eksemplets makt er stor og i boken ”Dette gjorde vi” kommer barn av Bergen for 1950- og 60-tallet til ordet og forteller om sin barn- og ungdom. Dette er en morsom måte å lage bok på og en interessant måte å presentere samtidshistorien på, for den fortelles gjennom mennesker de aller fleste av oss på en eller annen måte identifiserer oss med.

Det er Gro Berntzen som på Bodoni Forlag har gitt ut denne boken som presenterer 16 vaske-ekte bergensere som forteller om sin ungdomstid. Vi skal ikke hitsette alle, det kan leseren finne ut av selv, men vi skal peke på noen spektakulære navn.

Først: Anne Grethe Strøm-Erichsen – den tidligere ministeren – forteller under overskriften ”Fra teater til misjon” og gir leseren et levende bilde av sin barne- og ungdomstid. Hun vokste opp i Tartargaten (de første to år av sitt liv) og strakk seg opp og frem via en periode som Bergens første kvinnelige ordfører til hun en dag satt ved Kongens bord som regjeringsmedlem. Det er klart det er mye å fortelle om!

En annen som har mye å fortelle, er Frank Aarebrot. Professoren som mener noe om det meste, og som aldri har vært skåren for tungebåndet. Bare det å se ungdomsbilder av hr. Aarebrot er en fest for leseren. Morsomt! Og han er raus med detaljene. Det gjør det interessant.

Og en tredjemann: Skuespiller Helge Jordal som vokste opp på Minde og gikk på Minde skole. Året er 1957. ”Jeg opplevde å mestre noe, og det var gøy”, sier Jordal – og selv om han ikke er alene om å ha det på nettopp denne måten, gir han uttrykk for noe som er viktig for alle mennesker, uansett hvor vi kommer fra.

Da mangler vi bare Rune Larsen, Laila Dåvøy, Lillian Askeland, Jan Eggum og Ole Torp… Men fortvil ikke: De er med og forteller alle på sin måte om ungdommen i ”byen mellom de syv fjell”. Det gjør også Arne Birger Lindtner-Næss, Dag Arnesen, Frode Rasmussen, Ida Bjerke Olsen, Kjell Sigurd Sørensen, Trygve Fett, Stein Kuhnle og Wenche Kvamme. Den eneste jeg savner i dette selskapet, er Ingelin C. Killengreen. Men det kan komme i neste bok med bergenske barndomsminner. Det er både lett og mye å huske fra ”smau og marker”.

Fakta fra boken: I mars 1964 besøkte den russiske kosmonauten Jurij Gagarin Ulriken skole. Blant ivrige tilhørere ved Anne-Grethe Strøm-Eriksen. Hun ble senere forsvarsminister i Norge”. Det er sant som man sier: ”Den skal tidlig krøkes…”.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Anmeldelser

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer – selvmordets gåte savner fremdeles en løsning

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer ...

Noen mennesker velger å ta sitt eget ...

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise til Latin-Amerika

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise ...

I min ungdom hadde vi en diakon i ytterkanten ...

Med utsikt til Det osmanske riket

Med utsikt til Det osmanske riket

En høstdag for noen år siden kom ...

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Det er nesten ukjent at Sandefjord er den ...

Mye god kjærlighet i maten

Mye god kjærlighet i maten

Dette med maten er en ting man egentlig ikke ...