Kunsten å snakke perfekt engelsk

13.07.2016
Kunsten å snakke perfekt engelsk
Kunsten å snakke perfekt engelsk - Thomas A. Fagerlid og Marius Langeland - PAX forlag 2016

Å snakke perfekt engelsk for en som ikke har det som morsmål, er nesten umulig. Men det finnes likevel dem blant oss som behersker det engelske språk til det perfekte og vel så det. Dette kan komme av to ting: et språkøre som kan sammenlignes med absolutt gehør – som man sier i musikkens verden – eller at vedkommende har bodd så lenge og oppholdt seg så mye i et engelskspråklig land som rett og slett har gjort at vedkommende er to-språklige til det perfekte.

En gang i Lofoten av alle steder, traff jeg en engelskmann som snakket 13 språk; derav alle de skandinaviske, finsk og japansk. Richard D. Lewis heter han og var mannen som bl.a. skrev den første engelske undervisningsserien for norsk TV – i sort/hvitt-tiden. ”Walther and Connie” het den. – Da Lewis la om til flytende norsk under vår samtale, sluttet jeg nesten å snakke engelsk i frykt for å bli avslørt. Et Brooklyn-amerikansk som jeg snakker – selvlært på fortauene i New York – kan ikke hamle opp med akademisk engelsk.

Boken ”Snakk perfekt engelsk” (PAX Forlag) griper fatt i en rekke ord og uttrykk og lærer oss disse slik de skal brukes og i hvilken kontekst de kan brukes. Det er meget lærerikt og meget nyttig for den som vil perfeksjonere seg i det engelske språk. Det er tusenvis av fallgruver å gå i, så her er det virkelig noe å lære for den som vil bli bedre enn en er. Ord og uttrykk er hentet fra ulike sammenhenger og gjør ”Snakk perfekt engelsk” – av Thomas A. Fagerlid og Marius Langeland – til en virkelig god og nyttig bruksbok som det er lett å ha med seg i bagasjen.

Her skal jeg fortelle en historie fra virkelighet som har med både språk og tverrkulturell kommunikasjon å gjøre: Under et av mange oppdrag i Sri Lanka – hvor det snakkes engelsk – hadde jeg sjåfør. En dag etter lunsj, sa jeg til sjåføren at vi skulle reise dit og dit. Da svare han: ”I have to og and come back”. ”What?”, sa jeg. ”Yes”, svarte han, ”I have to og and come back”.

”No”, sa jeg, ”We have to leave, now! We are in a hurry!”. – ”No, ropte  nesten sjåføren. ”I have to og and come back!!!”

En i rommet så og hørte dette, og forsiktig sa han: ”Mister, he have to go and do his things”. - A-ha, hvorfor sa han ikke det, tenkte jeg. Han måtte på toalettet.

Og slik kunne vi ha fortsatt ut i ulike språkforviklinger, men ”Snakk perfekt engelsk” hjelper oss til å forstå noe av dette – og til å snakke bedre og riktigere.  Det er en morsom og lærerik øvelse!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Reidar Lund er en forfatter som ikke bare ...

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Sterke dikt og unik formidling på flere scener

Sterke dikt og unik formidling på flere ...

Hjørdis Kristin Longva har nylig stått ...

- En stor seier for meg

- En stor seier for meg

Lørdag 2. november var det lansering ...

Anmeldelser

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads spennende liv i og utenfor Den katolske kirke.

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads ...

Jeg har aldri hatt den utsøkte glede ...

Ole Paus forteller om sitt liv

Ole Paus forteller om sitt liv

Forsiktig og ydmykt bør leseren begynne ...

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...