Gerda Grepp brant sitt lys i begge ender

15.07.2016
Gerda Grepp brant sitt lys i begge ender
Ved Fronten - Gerda Grepp og den spanske borgerkrigen - Elisabeth Vislie - PAX forlag 2016

Elisabeth Vislies bok "Ved fronten" – om Gerda Grepp og Den spanske borgerkrigen – som kom tidligere i år på Pax – er en bok som ikke bør gå samfunns- og historieinteresserte mennesker forbi. Faren er at mennesker som Gerda Grepp for kan bli glemt fordi de kommer stadig nye skjebner og fordi tiden er den største fiende for å huske på de som gikk foran og viste vei. Desto viktigere er Elisabeth Vislies bok.

Gerda Grepp – datter av Rachel og Kyrre Grepp – var journalist i Arbeiderbladet (nå Dagsavisen). For denne avisen reiste hun til Spania for å skrive om Den spanske borgerkrigen. Hun var ung, svært ung, og fikk sin journalistiske ilddåp i møte med Francos fascisme med Hitlers nazisme som bakteppe.

Den spanske borgerkrigen varte fra sommeren 1936 til april 1939. Den begynte som et militærkupp mot den republikanske folkefrontregjeringen og hadde bakgrunn i bitre og voldelige konflikter i det spanske samfunn. Det foregikk en åpen klassekamp, ikke sjelden med våpenbruk. Demokratiet hadde svake tradisjoner og små muligheter. Etter kuppet fikk hatet fritt utløp i de okkuperte områdene.

Den spanske borgerkrigen var ikke bare en, men mange kriger samtidig. Den var en blodig militær borgerkrig, en internasjonal konflikt, en internasjonal kamp mellom demokrati og fascisme, lokale revolusjoner innen områdene som formelt var kontrollert av regjeringen samt et blodig oppgjør mellom ulike deler av arbeiderbevegelsen.

I Norden tok arbeiderbevegelsen fra første stund side for republikken, og de sosialdemokratiske regjeringene så i 1936 mellom fingrene med våpensmugling og verving av frivillige til de internasjonale brigadene. I Norge samlet LO og Arbeiderpartiet inn i alt nesten 2 millioner kroner til humanitær hjelp, mens NKP mobiliserte norske sjømenn til å aktivt besørge smugling av våpen, særlig fra Baltikum. Reportasjer fra norske journalister, bl.a. Gerda Grepp, skapte et voldsomt engasjement for «Spania-saken» i norsk arbeiderbevegelse. Totalt deltok 220 nordmenn i Den spanske borgerkrigen på republikansk side, hvorav Asbjørn Sunde var en av de mest kjente. Han ble – etter en strålende krigsinnsats i Norge 1940-45 – på 50-tallet arrestert av norsk politi og satt under tiltale for spionasje til fordel for Sovjetunionen. For dette ble han dømt og ble satt i fengsel.

Midt oppe i "Spania-krigen" befant Gerda Grepp seg. Hun så, skrev og rapporterte hjem, og i boken får vi følge henne på veien – både her hjemme og i Spania.

Da Gerda reiste hadde hun to barn. De bodde hos slektninger, og hennes høyeste ønske var selvsagt å være sammen med dem, men ideologien var sterkere og Gerda reise ut i verden. Allerede da var hun syk av tuberkulose. Hun hadde bare en lunge. Og et stresset opphold i Spania gjorde ikke sykdommen noe bedre. Da hun kom hjem i 1939/40 arbeidet hun som journalist i sin avis, Arbeiderbladet. Hun lengtet etter sine barn, men hun lengtet også etter å være til nytte, hjelpe til, skrive, forklare og kjempe for sosialdemokratiske ideer. Det er svært prisverdig.

Men Gerda Grepp brant sitt lys i begge ender. Sykdommen fikk til slutt overtaket, og 29. august 1940 døde hun, 33 år gammel. Et beveget, strevsomt og aktivt liv med kjærlighet, sorg og glede var over.

Om denne Gerda Grepp skriver Elisabeth Vislie vakkert. Boken "Ved fronten" er en perle av den bok som med fordel kan leses både en, to og tre ganger, og deretter gis bort for å få nye lesere.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...

På innsiden av kofferten

På innsiden av kofferten

Jeg kjenner ikke Morten Wetland som på ...