Kort om norske motstandhelter

26.09.2016
Kort om norske motstandhelter
«Våre fremste motstandshelter» - Geir Stian Ulstein, Spartacus forlag 2016

Den som vil vite noe om norske krigs- og motstandshelter, har en glimrende anledning til et kort innsyn i boken «Våre fremste motstandshelter» nylig utkommet på Spartacus Forlag AS.

Det er siden freden i 1945 gitt ut «tusenvis» av bøker om krigen i Norge. Svært mange av dem inneholder beskrivelser av mennesker som gjorde en strålende innsats for vårt fedreland, og i 2016 kommer det altså en bok som presenterer 51 av disse samlet mellom to permer. Det er et prisverdig initiativ.

Men så er også initiativet det mest prisverdige med denne boken, for faktum er at det står svært lite skrevet om hver enkelt. Og det som står, er holdt i en kortform hvor jeg sitter og føler meg nesten snytt. Jeg vil vite mer! Mer!

Gunnar Sansteby, kjent som både «Kjakan» og «Nr. 24» er presentert på knappe tre sider, og da er bildet av han inkludert. Det er lovlig snaut om Norges fremste krigshelt gjennom alle tider – dekorert med Krigskorset m/sverd tre ganger. Martin Linge – som var opphavet til den verdenskjente Lingekompaniet – har også «bare» fått tre sider. Max Manus likeså.

Presentert på denne måten blir det verken «fugl eller fisk», og leseren får ikke tak i essensen, selv om forfatteren, Geir Stian Ulstein, har forsøkt å fortette og forkorte. Det blir for lite og mye viktig informasjon om de enkelte motstandshelter blir borte. Det er leit, for det er svært mye å fortelle – og det kunne forfatteren virkelig ha gjort ved å skrive om færre personer og kanskje satset på et BIND II.

Så over til plussiden: Ulstein har løftet fram noen personer som sjelden eller aldri omtales i positive veninger – f.eks. Asbjørn Sunde, krigshelten som etter krigen ble dømt for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Og ikke minst Solveig Bergslien, den unge kvinnen som tok livet av seg i Gestapokjelleren i Stavanger fordi hun ikke ville angi sine venner. Meget prisverdig og heltemodig!

I sum er dette en bok for den som vil «lukte» på menneskeskjebnene, men som både bør og må hente ytterligere informasjon om den enkelte andre steder. Dette er bare forretten. Mye mer, spennende og viktig, venter i andre bøker.

Og helt til slutt: Boken omslag viser oberst Terje Rollem som overtar Akershus festning av major Nichterlein i mai-dagene 1945. Rollem er pussig nok ikke nevnt blant heltene. Er det en forglemmelse?

Likevel: Takk for et godt og prisverdig initiativ!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...