Norske utposter i «alle» land

07.08.2017
Norske utposter i «alle» land
Norske utposter Av Fredrik Larsen Lund - Vega forlag 2017

Norske myndigheter og flere forfattere gjør regning med at så mange som 1 million nordmenn utvandret fra Norge til Amerika i fra siste halvdel av 1800-taller til 1950-årene. Allerede Einar Haugen var inne på dette i sine bøker om Det Norske Amerika. Det samme er Odd Lovold og Sverre Mørkhagen som begge støtter Haugen i hans antagelser. Og hvem kjenner ikke uttrykket: "Vi har alle en onkel i Brooklyn", og vi tror at det finnes like mange mennesker med norske aner i Amerika som i Norge.

Nå er det kommet en bok om "de som reiste andre veien". Den heter "Norske utposter" og er skrevet av Fredrik Larsen og utgitt på Vega Forlag. Her er det det mye spennende å boltre seg i. Faktum er at nordmenn har gjort furore over store deler av verden. Men hvem var disse menneskene?

Det er langt på vei det vi får svar på i Fredrik Larsens bok. Spredt rundt på kloden finnes det nordmenn som på ulike måter gjorde seg bemerket gjennom historien, og Larsen lar oss få møte noen av dem i morsomme litterære portretter, gjennom historier og fortellinger.

I denne bokomtalen skal vi nøye oss med å trekke fram en som i denne omgang får stå som representant for dem alle. Resten kan man lese om i Larsens flotte bok. Det handler om Asbjørn Eek fra Lier som slo seg ned i Shanghai i Kina og som døde i Canada.

Eek var født 1. mai 1873. Av ulike omveier kom han til Shanghai hvor han søkte om opptagelse i tollvesenet. De ville ikke ha den den unge Lier-gutten i sin tjeneste. Han gikk derfor til politiet for å søke ansettelse der. Etter litt tid fikk han jobb i det lokale kriminalpolitiet. Der gjorde han det så godt at han avanserte til politiinspektør, og senere ble han sjef for hele kriminalavdelingen i Shanghai. Han fikk høye utmerkelser, gjorde det meget godt og var vel ansett.

Av grunner vi ikke kjenner, ble Eek britisk statsborger. Han giftet seg og fikk flere barn, og bosatte seg etter årene i Shanghai i Canada. Han kom, så vidt vi vet, aldri tilbake til Norge og Lier.

Asbjørn Eek er en av svært mange som reiste ut og gjorde livet mulig på ulike måter "der ute" som vi gjerne sier. Skjebnene er mange, like mange som det var mennesker som reiste for å se, oppleve og mestre livet. Alle klarte det av ulike grunner ikke like godt, og Fredrik Larsen lar oss å få blikk inn i dette. Det er mye å lære av å lese om andre mennesker og menneskeskjebner.

Boken "Norske utposter" bør bare bli begynnelsen til denne typen historiefortelling. Det dreide seg om mange mennesker som reise, og det er mye å fortelle fra alle verdenshjørner; enten det er under sol og palmer eller så å si på et isflak.

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...