En krigsseilers traumer

21.12.2018
En krigsseilers traumer
Forlagshuset Publica
Knut Steffensen

Opplevelser fra barndommen og inntrykk fra krigen kan sette varige spor i et menneske, spesielt dersom traumene ikke bearbeides i etterkant.

En krigsseilers traumer

Opplevelser fra barndommen og inntrykk fra krigen kan sette varige spor i et menneske, spesielt dersom traumene ikke bearbeides i etterkant. Det viser historien om Olav fra Rabben, som portretteres i boka Merket for livet, utgitt på Publica. Bondesønnen Olav ble stemplet som bygdetulling etter en hard oppvekst og åtte år til sjøs. Felles for mange av de som utvikler varige psykiske skader, er at de selv ikke forstår at de er syke. Dette har vi sett følgene av gjentatte ganger, noe flere alvorlige episoder de senere år bærer vitnesbyrd om.

Beretningen om Olav fra Rabben kan på mange måter vise hvor galt det kan gå. Det er en trist fortelling. Olav blir oppdradd av en streng og religiøs far, som setter penger og status foran alt. Feil en begår skal det gjøres opp for, oftest ved å søke tilgivelse foran sin menighet i anger og gråt. Når unge Olav må bivåne slike scener, fester de seg i hans barnesinn som en farlig og grusom tildragelse.

Barne- og ungdomstiden blir preget av de mange tvilsomme økonomiske investeringene som faren foretar seg. Olav ser hva konsekvensene blir for hele familien når pengeinnkreverne står foran døren og skal ha sitt utestående. Han får derfor forståelsen av at penger gir makt, og sparemanien får en god grobunn i hans unge sinn.

Faren mener Olav skal tjene sin mor og far, og sørge for dem i deres hverdag. Dette er Bibelens ord. Den unge bondesønnen bryter med sin far og reiser hjemmefra etter krangel og uvennskap med familiens overhode. Olav forlater sitt barndomshjem med et mørkt sinn, og reiser først i marinen og senere til sjøs like før krigen starter i 1938.

Til sjøs får Olav mange gode venner. Han er en flink mann og får mye skryt for arbeidet han utfører. Skryt har vært mangelvare i oppveksten, så han trykker enhver rosende bemerkning til sitt bryst. Den unge seileren går på kurs og skoler. Mot alle odds utdanner han seg til maskinist mens han seiler under krigen.

 

Krigens gru innhenter raskt bondesønnen fra nord. Flere av de båtene han seiler på blir torpedert og senket. Olav redder livet på mirakuløst vis, gang på gang, men mister mange av sine beste venner før krigen tar slutt. Til og med sin beste barndomskamerat, som han seiler ute sammen med, blir drept. Dette er et hardt slag for Olav.

Den eneste terapi man kan ty til i krigstiden, er hvis man er heldig og får seg en prat med en annen skipskamerat, over et glass øl i en kneipe eller en bar i en eller annen havneby. Sårene fra grusomme opplevelser får sjelden tid til å leges før nye inntrykk fester seg til sinnet. Krisepsykiatri var et ukjent begrep blant sjøfolkene den gang. Diplomer og medaljer kan ikke veie opp for hva krigsseilerne har måttet ofre for sitt fedreland. Når Olav mottar sine mange medaljer, brister han i gråt over igjen å måtte gjenoppleve grusomhetene. Redselen, sorgen, savnet. Alt blir lagt vekk i en skuff.

 

Krigsseileren er flink til å spare penger. Når han endelig i 1946 kommer hjem etter åtte sammenhengende år til sjøs, er Olav skadd av sin krigstjeneste, men han er allikevel på god vei til å bli en rik mann. Det han ikke selv er klar over, er at sparemanien, som er et resultat av en barndom hvor penger gav makt og status, er i ferd med å ødelegge livet hans.

Vel hjemme møter han igjen sin far, som er stolt over hva sønnen har bidratt med som sjømann i krigstjeneste for konge og fedreland gjennom en brutal krig. Olav er nå blitt en godt voksen mann på 34 år og har gått gradene og blitt ferdig utdannet maskinist. Faren viser frem sin sønn og soler seg i glansen av å ha fostret opp en mann av Olavs kaliber. At Olav er en syk mann allerede, er det ingen som forstår, og aller minst hans far. De to skifter mellom vennskap og uvennskap.

Bondesønnen er en dyktig mann som med sin utdannelse som maskinist straks får seg et meningsfylt arbeid. Både under krigen, og nå når han arbeider på land, har det vært mange kvinner i Olavs liv. Varige forhold har det aldri blitt, da kjærester og venner koster penger! Risikoen for å bli fattig slipper ikke taket i hans syke sinn, så han våger ikke bruke penger på andre.

Olavs niese er fostret opp av hans mor og far og bor fortsatt på gården sammen med dem. Hun er nå blitt en voksen og flott dame, men er enda ikke blitt gift. Hennes krigstjeneste er avtjent ved å ivareta sine gamle fosterforeldre i en vanskelig krigshverdag. Nå er hun blitt så gammel at hun blir værende i deres hjem resten av livet.

 

Faren stiller store krav til sin sønn. De er uvenner når han dør. Olav føler seg lurt av faren og går inn i en depresjon. En alvorlig ulykke invalidiserer den tidligere krigshelten. Store hodeskader gjør at Olav mister dømmekraften fullstendig. Krigsskadene, sammen med sparemanien fra barndommen, gjør ham helt arbeidsudyktig.

Han sparer penger hele tiden og unner seg ingen ting. Klær og sko blir utslitt, men nesten aldri reparert, bare holdt sammen av nåler og hyssing. Gården forfaller og den fremstår etter hvert som en mørk og skummel plass for forbipasserende.

 

Foreldrene dør og Olav får etter mye om og men overtatt gården. Nå bor han og niesen sammen alene. Folkesnakket om disse to eldre menneskene brer om seg. De er blitt einstøinger begge to, og sparer begge alt de kan av penger. Unner seg ingen ting og lever fra hånd til munn. Begge ser ut som levninger fra en svunnen tid og blir gamle sammen i sin ulykkelige hverdag. Begge har spart opp en betydelig formue, og når niesen dør under tragiske omstendigheter, hun drukner i sjøen, blir det mange penger å fordele etter henne. Dødsfallet blir igjen en traumatisk opplevelse for den gamle krigsseileren, som nå begynner å undres på hva i all verden han skal gjøre med alle pengene.

Løsningen blir en fjern slektning som til slutt tar seg av Olav på hans gamle dager og steller omsorgsfullt rundt ham til han dør av alderdom 92 år gammel. Denne fjerne slektningen arver alle pengene, men hun får til gjengjeld føle avindsyken og misunnelsen på sin kropp. I så måte kan man si at pengene ikke ble til noens glede.

Verden er full av slike tragiske historier. Men i etterpåklokskapens klare lys kan man anta at dersom Olav hadde hatt noen å betro seg til, en profesjonell behandler, en med innsikt i menneskesinnet, kunne mye ha blitt annerledes for den hardt prøvede mannen.

Knut Steffensen     

 

 

Knut Steffensen ble født året 1946 i Bø i Vesterålen. Han er gift og utdannet elektriker. Han har vært bosatt på Sørlandet og har arbeidet der i over 40 år. Som pensjonist flyttet han tilbake til Vesterålen, hvor han bor nå. Merket for livet er hans debut som forfatter.

 

Forlag: Forlagshuset Publica

Tittel: Merket for livet

Forfatter: Knut Steffensen

ISBN: 9788293641452

Format: 13 x 20

Innbundet, 248 sider

Kr. 349

Redaktør -

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...