33 trærs kulturhistorie

15.10.2019
33 trærs kulturhistorie
Forlaget
En bok om trær kommer til å bli en slager under mange juletre i år, spår vår anmelder.

Lar det seg gjøre å skrive en kulturhistorie om trær. Det er anslagsvis 10 milliarder trær i Norge, og å plukke ut 33 av dem og skrive god prosa synes som en umulighet. Ikke desto mindre har journalist Ole Mathismoen gjort det – sammen med fotograf Stig B. Hansen. Nå foreligger resultatet i en usedvanlig vakker bok til glede og forundring.

«Trær» heter boken. Kort og godt «Trær». Det finnes mange bøker om trær i Norge, men denne boken er spesiell. Den forteller ikke om treet som tre, men om treet og historien rundt. Det gjør «Trær» helt unik i tillegg til at det er en god bok å holde i, bla i, lese i og la øynene hvile i. Det er mye godt å hente, mye interessant og mye å lære seg av nye ting.

 

Noen av trærne har skjult røvere og prester, mens andre har forbrytere blitt hengt i. Ett av trærne i boka spirte allerede før Martin Luther ble født – det er 539 år gammelt. Men det finnes større og eldre trær i Norge enn dette, som Brureika med omkrets på elleve meter og Mollestadeika som har stått siden Olav den helliges tid.

 

Boken «Trær» er en kulturhistorisk vandring med trær som utgangspunkt. Det er trær som vi ulike steder i landet haster forbi og ikke skjenker en tanke, men for de aller fleste trærs vedkommende ligger det lag på lag med historie som Mathismoen og Hansen formidler videre til leserne. Det gjør «Trær» til også en morsom bok å lese; kanskje ikke tvers igjennom på en kveld, men nå og da – under varmeteppet med en kopp te som «reisefølge».

 

Det kan hende at nettopp boken «Trær» blir årets gavebok i Norge. Den innholder nemlig en aldri så liten hemmelighet. Vi skal ikke fortelle om selve hemmeligheten, men det handler om hvilket tre Kongehuset setter størst pris på. H.K.H. Dronning Sonja forteller om dette. Treet står i Slottets innergård, og det er få som får se det. Mathismoen og Hansen trekker det imidlertid frem i lyset, og lar oss alle få ta del i det. Om det ikke er en kongelig hemmelighet, er det i hvert fall godt bevart. Det aktuelle treet er selvfølgelig avbildet i foreliggende bok.

 

Det er en sann glede å bla i boken «Trær». Den gleder og forundrer. Ole Mathismoen skriver med en liten snert som også gjør det morsomt å lese – og de fine fotografiene er en fryd for øyet.

 

Kort og godt: Boken «Trær» er en bok som må nytes for å gi full berettigelse. Og det er meget snart jul.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
trær, ole mathismoen, stig b. hansen,

Nyheter

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Vigdis Hjorth nominert til National Book ...

Sent tirsdag kveld ble det klart at Vigdis ...

Anmeldelser

Bok for kongeinteresserte

Bok for kongeinteresserte

Hvis du – eller noen du kjenner – er opptatt ...

Bakterivennene

Bakterivennene

Det å slurve med kostholdet kan få ...

Praktverk om apotekerlærlingen fra Skien – Henrik Ibsen

Praktverk om apotekerlærlingen fra Skien ...

Det har tatt forfatteren Sverre Mørkhagen ...

Djevelsk morsomt?

Djevelsk morsomt?

Erlend Loe håper kanskje på overskrifter ...

Styrken er som størst når du er svak

Styrken er som størst når du er svak

I sin siste bok «Sårbarhetens kraft» ...