Krigshelten Ingeborg Holm ut av skyggenes dal

09.09.2020
Krigshelten Ingeborg Holm ut av skyggenes dal
Goggi Sæter
Torturert og tatt som gissel

Ut av skyggen stiger Ingeborg Holm fra Bindal på Helgelandskysten frem i lyset denne bokhøsten. Forfatteren Goggi Sæter tørker støv og retter lyskasteren mot hennes liv og presenterer henne i en elegant bok.

Historien – eller gåten som forfatteren kaller det – har av en eller annen grunn ikke vært fortalt før nå. Det er på høy tid. Boken som heter «Torturert og tatt som gissel» forteller at her har vi foran oss et menneske som har måttet gjennomgå mye, og de 350 sidene forteller ikke bare om tortur og gisseltaging, men det forteller også om en fagforeningskvinne som i sin region kjempet for rett og rettferdighet for kvinner. Som kommunist hadde hun et partiapparat bak seg som visste hva de ville og som hadde god politisk skolering. Denne boken er derfor ikke bare  krigshistorie, men en rapport om fagforeningshistorien både innenfor hermetikkindustrien og de som vasket på jernbanen. Det kastes lys inn i og over et verdifullt fagforeningsarbeide for å sikre rett og rettigheter; bedre arbeidsforhold og lønn.

Så seint som 8. februar 1945 ble Ingeborg Holm arrestert av to sivilkledde politimenn - trolig fra det tyske sikkerhetspolitiet - i sitt hjem i Trondheim. Bak arrestasjonen stod Gestaposjefen selv, Gerhard Flesch, som etter en kort periode som sjef for Gestapo i Veiten 3 i Bergen kom til Trondheim hvor han «residerte og presiderte». Han mente Holm ledet en motstandsgruppe.  Flesch ble ofte omtalt som en av «Gestapos farligste menn i Norge».

I denne boken får Flesch bred omtale, og på en måte får vi et innblikk i hvordan Gestapo arbeidet i Midt-Norge. Den forhatte Henry Rinnan spilte også en vesentlig rolle i dramaet rundt Ingeborg Holm som trolig var hans eneste kvinnelige gissel.

Boken fremstår som et solid stykke håndverk som bør få mange lesere fordi det handler om et menneske som stod midt i den norske frihetskampen med den nazistiske jernhæl som motstander – og delvis desperate mennesker som fiender.

Organiseringen av Gestapos agenter og Rinnans bandemedlemmer er beskrevet tidligere, men det skader ikke å få repetert dette stoffet. Det går nesten inn til kjernen i ondskapen.

 Ingeborg Holm overlevde nazi-torturen og levde i mange år etter krigen. Historien om hennes liv er verdt å lese – og Goggi Sæter, med sin medhjelper, Berit Johanne Eide, har gjort et godt stykke arbeid med å pusse støv av en krigshelt som stod i fare for å bli helt glemt. Det finnes trolig flere av disse i vårt land, og det finnes flere å fortelle om som kan kaste lys over hva som skjedde i Norge under 2. verdenskrig.

Kampen for et fritt og selvstendig Norge må kjempes hver dag. Ingeborg Holm gjorde det på sin måte.

«Torturert og tatt som gissel» er en lesverdig og i høyeste grad interessant bok som føyer seg pent inn i rekken av bøker om den norske krigshistorien, hvor det finnes for få om kvinnelige «helter». Denne boken bøter på noe av mangelen.

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Fuglene skal også ha mat

Fuglene skal også ha mat

Alle mennesker vet at «også fugler skal ...

«Stillest vann har dypest grunn»

«Stillest vann har dypest grunn»

I løpet av kort tid er det utkommet ...

Fenomenet Dag Børge Akerø

Fenomenet Dag Børge Akerø

For den som er opptatt av kjendiser, er det ...

Jakten på «den røde fare»

Jakten på «den røde fare»

En bit av historien etter 1. verdenskrig ...

Kongelig jul i de tusen hjem

Kongelig jul i de tusen hjem

Hvordan feirer de kongelig jul – og hvordan ...