Da Bergen ble lagt i ruiner. Noen trodde det var dommedag.

06.05.2021
Da Bergen ble lagt i ruiner. Noen trodde det var dommedag.
Odd Strand
20. april-en dag i 1944

Torsdag 20. april 1944 eksploderte det nederlandske ammunisjonsskipet «Voorbode» som lå i Vågen ved Festningskaien i Bergen med 120 tonn ammunisjon. Den kraftige eksplosjonen førte til at rundt 150 omkom hvorav 98 sivile. Blant dem mange barn; det yngste kun en måned gammelt. Nærmere 5 000 mennesker ble skadet, 320 mistet ett øye og 10 ble helt blinde.

Skadeomfanget på Bergens bygninger var enorme og eksplosjonen antas å være den største – og alvorligste – under hele 2. verdenskrig i Norge. Store deler av byen så ut som en slagmark, mange kulturelle verdier gikk tapt og det var bloddryppende mennesker «alle steder».

For vel 50 år siden skrev daværende redaksjonssjef Odd Strand i Bergens Tidende en bok om eksplosjonen som en meget viktig del av Bergens historie. Boken ble en slags bestselger på Vestlandet, og i disse dager foreligger boken i nye utgave – i nytt format, ny presentasjon og med fargebilder fra eksplosjonen. Ingen visste at de var blitt tatt da Strands 1. utgave forelå, men med årene meldte den tysk soldat Franz Guthausen seg. Han hadde tatt ikke mindre enn 50 lysbilder fra den triste, men likevel historiske, hendelsen. Noen av disse bildene er offentliggjort i denne nye utgaven som rett og slett heter «20. april – en dag i 1944» utgitt av Bodoni Forlag.

Det er mye å fortelle om denne tragiske eksplosjonen og Odd Strand tar i bruk hele sitt journalistiske register når han forteller. Han tar leserne med ut i byen hvor eksplosjonen slo ned og gjorde skade og forteller om hva som skjedde. Det gjør at vi får være med og om ikke gjenoppleve det hele, så i hvert fall få et godt innblikk i hva som skjedde. Og her – som så ofte ellers – er det detaljene som er med på å fylle ut det hele. Det gjelder f.eks. kvinnen som ba arbeidsmannen som holdt på foran en av byens bygninger når eksplosjonen rammet og blåste gjennom gatene: «Ta vare på kaktusen min!». Tusenvis av mennesker ble på en eller annen måte berørt.

I ettertid har det vært spekulert i om ulykken ombord på «Voorbode» var en sabotasjeaksjon, men det er lite eller ingenting som tyder på det. At «Voorbode» var overlastet med langt flere eksplosiver enn det tillatte, blir en annen sak. Det var en ulykke og er i historien beskrevet som det.

Odd Strand gjorde et mesterstykke da han skrev denne boken og tok vare på viktig Bergenshistorie. Det lever få i dag som opplevde den kraftige eksplosjonen, men takket være Odd Strands bok kan man lese inngående om den og følge bakgrunn og hendelsesforløp for denne tragedien.

Bak i boken er det trykket en liste med omkomne etter eksplosjonen. Det løfter boken og gjør den til et verdifullt dokument for ettertiden.

Odd Strand døde i 2015 etter et rikt liv som pressemann. Han satte flere spor etter seg. Foreliggende bok er ett av dem.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Skriv bedre engelsk – skriv!

Skriv bedre engelsk – skriv!

På 123 sider – en, to, tre – morsomt ...

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...