Les og lær om Sovjetunionen

24.11.2023
Les og lær om Sovjetunionen
Kåre Johan Mjør
En kort introduksjon til Sovjetunionen

I januar i 2020, straks før koronaen gjorde sitt inntog for alvor, var jeg i Moskva. Det var under den gregorianske jule- og nyttårsfeiringen, så jeg kom midt oppe i det med all mulig julestas og julepynt på Den Røde plass.

Etter å ha fått mine to små kofferter god plassert på Hotel Cosmos i 150 Mira Prospekt, var det tid for å orientere seg. Første mål var Bolsjojteateret omtrent midt i byen. Det fantastiske metrobanen tok meg de få stoppene inn til sentrum og med lett snødekte Moskvagater gikk jeg den korte spaserturen bort til det verdensberømte teateret hvor både opera og ballett gjennom årenes løp har vist seg fra sin aller beste side og imponert fulle hus med sine tre balkonger. Høykultur av ypperste merke.

Jeg ble minnet på dette da jeg fikk Kåre Johan Mjørs siste bok mellom hendene: «En kort introduksjon til Sovjetunionen», for hva leser jeg her: «Sovjetunionen – eller Unionen av soialistiske sovjetrepublikkar (USSR) – blei proklamert 30. desember 1922 i Bolsjojteateret i Moskva. Det var arenaen for den første sovjetkongressen. Og her møtte representanter for dei fire republikkane der bolsjevikar på dette tidspunktet hadde makta...».

Intetanende befant jeg meg altså midt i smørøyet på stedet hvor Sovjetunionen ble grunnlagt. Hadde jeg visst det i pausen mellom to akter hadde jeg spist mer kaviar, nippet mer til den russiske champagnen og smakt ytterligere en gang på den russiske jordbærkurven som stod fremme til de VIP-besøkende. - Men slik var det, og jeg forlot Bolsjojteateret kulturelt rikere, men like historisk fattig om hvor USSR ble grunnlagt.

Men nå vet jeg det takket være Kåre Johan Mjørs elegante innføring i Sovjetunionens historie i serien «En kort introduksjon til». Dette er gode og flotte saker utgitt av Cappelen Damm Akademisk i en serie på mange bøker som ikke vil noe annet enn å opplyse om ting folk stort sett bør vite. Historie og samtidshistorie er spennende stoff.

Mellom to permer gir Mjør til beste det han kan og vet om Sovjetunionen. På 230 sider gir han leseren en innføring i et til dels vanskelig stoff som han alminneliggjør og presenterer på et plan som de fleste kan forstå. Å vite noe om bakgrunnen for hva som skapte det landet Vladimir Putin styrer i dag, er verken dumt eller forgjeves. Det er fortsatt slik i verden at kunnskap gir bakgrunn for egne meninger.

Mjør tar oss med inn i historien og skriver både om Lenin og de andre koryfeene som har styrt fra Kreml gjennom tidene – Andropov, Bresjnev... og den lange rekken av generalsekretærer og hva de nå må ha kalt seg. Dette er spennende og gjenoppfriskende – og nyttig. Å lese om Boris Jelsin er fornøyelig. Få sa og fant på så mye underlig som han.

Mjørs bok om Sovjetunionen bør leses og nytes og brukes som et aldri så lite leksikon. Det er godt gjort å ekstrahere så mye viktig stoff på 231 sider.

Karasjo – godt – heter det på russisk!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...