Er Vietnamkrigen underkommunisert for generasjoner av mennesker?

03.01.2024
Er Vietnamkrigen underkommunisert for generasjoner av mennesker?
Stein Tønnesson
En kort introduksjon til Vietnamkrigen

Min generasjon er akkurat for ung til å huske noe håndfast fra Vietnamkrigen. Et begrep som FNL er en «frase» de færreste av min generasjon – født i 1954 – kan huske. Vi var av en eller annen grunn ikke ekte 68-ere og var født et par, tre år for seint til å forstå og til å være med på de store demonstrasjonene foran den Amerikanske ambassaden på Drammensveien og Utenriksdepartementet på Victoria Terrasse.

Å vite, kunne og huske noe for oss av annen verdenskrig, er lettere. Kan det være – underlig nok – at hendelsene under Vietnamkrigen – første fra 1945 til 1954 og fra 1957 til 1975, er underkommunisert for vår generasjon? Hvem har i så fall ansvaret for det? Skolen?

Stein Tønnesson har i Cappelen Damm Akademisk-serien «En kort introduksjon til» skrevet en praktfull bok nettopp om Vietnamkrigen. På 225 sider forteller og forklarer han om krigen; en blodig krig som det hevdes at var mer brutal enn annen verdenskrig. Det krigen dypest sett handlet om var nasjonal frigjøring fra vestlig imperialisme; altså var Vietnamkrigen en frigjøringskrig.

At det foregikk blodige overgrep, drap, tortur i Vietnam er det ingen til om. En kort rekapitulering av hva som skjedde i My Lai hvor amerikanerne kom og lette etter geriljakjempere. De fant ingen i våpenfør alder og ingen blant sivilbefolkningen ville fortelle hvor mennene befant seg. Da ga kommanderende offiser de amerikanske soldatene ordre til å skyte de sivile som var der – gamle, kvinner og barn. Minst 300 mennesker – kanskje over 500. Det er mye det legges lokk på... fremdeles. Og det er mye vi ikke skal vite. Utrolig nok.

Et amerikansk helikopter som var i nærheten oppdaget massakren, brøt inn i udåden og fikk stoppet det hele – og reddet på den måten mange liv. Helikopterflygeren ga soldatene på bakken et ultimatum: stoppe skytingen av sivile eller selv bli skutt fra lufta.

De amerikanske soldatenes udåd opphørte, men helikopterflygeren fikk først 30 år etter hendelsen anerkjennelse for det han hadde gjort. Den amerikanske offiseren – en løytnant – som ledet massakren – fikk 3,5 år i militær husarrest og ingen av hans overordnede ble stilt til ansvar. Bak de hele stod daværende president Richard Nixon.

My Lai og Vietnam er langt borte, men et menneskeliv er fortsatt et menneskeliv – og jo mer vi lærer oss om både Vietnamkrigen og andre kriger, jo større mulighet har vi for å forstå og kjenne igjen de uheldige tegnene både Vietnamkrigen og andre kriger fører med seg. Stein Tønnessons bok er et utmerket hjelpemiddel i så måte. Rett og slett et godt stykke arbeid.

Den korte introduksjonen til Vietnamkrigen blir ikke så kort når man setter seg ned for å lese. Boken griper og betar og gir innsikt i så mange forhold ved krigshandlingene – politisk og militært.

I folkeopplysningens tjeneste for både gamle og nye generasjoner er «En kort introduksjon»-bøkene avgjort en innertier.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...