En lærebok om deg selv

19.07.2012
En lærebok om deg selv
SOSIAL ANGST OG SMERTE

ANMELDELSE: Lar det seg gjøre å skrive en lærebok som er så god og så innholdsrik at man etter å ha lest boken sitter igjen med lærdom både om seg selv og om andre? Ja, psykiater og psykoanalytiker Alv A. Dahl har gjort det i boken «Sosial angst og smerte». Aldri har jeg innenfor den psykiatriske og psykologiske litteraturen lest en bok som inneholder så mye brukbart stoff for «menigmann» som denne.

På bokens bakside fortelles det at denne boken handler om angst og smerte i sosiale forhold. Det er riktig, men den handler samtidig om så mye mer som lest på den riktige måten får leseren til å lære mer både om seg selv og andre.

La meg kort nevne at bokens 13 hovedkapitler er svært grovt inndelt og inneholder langt mer enn det som her nevnes. Kapittel 3 tar for seg angst og smerte ved intimitet, kapittel 4 tar for seg angst og smerte ved å bli latt alene, kapittel 5 behandler angst og smerte ved sosiale vurderinger, mens kapittel 6 tar for seg angst og smerte ved rødming, forlegenhet, prestasjoner og kroppslyter. Dette siste er noe det er vanskelig å finne tilgjengelig litteratur om, men her presenteres det enkelt og klart og i en svært lesevennlig form.

Det er svært mange forhold i livet man dessverre ikke snakker med andre om, men Alv A. Dahl åpner interessant nok opp for selv det vanskeligste og intime i oss. Vi skal ikke brutalt dele dette med andre, men ingen tar skade av å dele sin personlighet i betydelig grad med seg selv. Det gir selvrefleksjon, og det er denne refleksjonen vi mennesker kan benytte oss av i det mysteriet som kalles «oss selv». Mer enn noe annet forteller dette også – som Dag Hammarskjöld uttrykker det i sin bok «Veimerker»: «Den lengste reisen er reisen innad».

Kapittel 7 behandler angst og smerte ved å bli vraket, kapittel 8 forteller om angst og smerte ved personforfølgelse – det vi populært kaller stalking, kapittel 9 tar for seg angst og smerte ved de andre som fiender – altså paranoiditet, mens kapittel 10 dekker området stigmatisering og stigma, særlig i grupper.

Et særlig aktuelt kapittel er kapittel 11 om mobbing i arbeidslivet og sosial utstøtning – såkalt ostrakisme. For ledere på ulike plan bør dette kapitlet være et «must» å lese for å forstå hva som av og til skjer «på gølvet». Det samme gjelder kapittel 12 som snakker om sladder, rykter og mediekultur.

Kapittel 13 tar for seg – med en harelabb, dessverre – forandring og behandling. Dette kunne vært langt mer utfyllende, men da hadde det også blitt en helt annet bok.

BOKFAKTA:
Alv A. Dahl

SOSIAL ANGST OG SMERTE 
Fagbokforlaget 2012
ISBN 978-82-450-1075-6

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...