En smule utilgjengelig om angst

25.08.2014
En smule utilgjengelig om angst
Angstens røtter

”Når angsten først har fått feste i mennesket må den kastes ut ved hjelp av sterk vilje og motivasjon. Hvis ikke, vil den bli med en i graven”, leser jeg som et postulat i den nye boken til Grethe Nordhelle og Ujagar S. Sakhi med tittelen ”Angstens røtter. Eksistensiell forståelse og mestring”.

Jeg er ikke så sikker på at dette verken er riktig eller lar seg gjøre. Den norske forfatteren Per Hanson skriver i boken ”Den siste veien” 8som kom for mange år siden) at han hadde så kraftig eller sto angst at han måtte drikke en flaske vodka før han kunne åpne døra til leiligheten sin og ta inn avisen. Så ille kan det bli, og da hjelper det lite med motivasjon og vilje.

Viljen til å bli frisk vil jeg tro de aller fleste som er syke har, motivasjonen også, men orken, kreftene og mulighetene er det verre med. Angst kan nemlig være en meget lammende sykdom og da hjelper det ikke hva man vil ”kaste ut”. Man klarer rett og slett ikke.

Denne boken, ”Angstens røtter”, er en annerledes bok om angst. Den inneholder god psykologi ispedd indisk filosofi. Dette er interessant, men det gjør også de 222 sidene relativt utilgjengelige for mennesker som trenger å lese nettopp om angst for å få svar og hjelp. På baksiden står det at ”mennesker som opplever angsten som en byrde i livet….kan ha nytte av denne boka”.

Det er vanskelig å si hva som hjelper mot angst. Hvilken behandling som er adekvat og hva man bør gjøre dersom angsten rammer en. Boken lister opp en rekke terapiformer i tillegg til medisinering.

Jeg tror vi i forhold til angst og angstens vesen må være eklektiske; dvs. bruke ulike former for tilnærming for å håndtere den. Men først og fremst vil en meget god dose kunnskap om angst være med på å fjerne redselen for hva ”dette” er. Angst beskrives av og til som en ”klo” som setter seg fast i brystet (rundt hjertet) og som ikke vil slippe taket. Det er lett å forstå at folk blir redde. Et godt stykke på vei gir boken ”Angstens røtter” god informasjon, men det blir på den måten det er fremstilt en smule for tungt for angstfylte mennesker å lese indisk filosofi i tillegg til vanlig sykdomslære. Kanskje det skulle ha vært laget to bøker – en om det ene og en om det andre. Indisk filosofi er svært spennende og har mye å gi dersom man klarer å hensette seg i de tankebaner. Å blande kan fort bli for mye.

Grethe Nordhelle er psykolog og advokat, Ujagar S. Sakhi er samfunnsviter og har undervist ved flere lærerhøgskoler.


Grethe Nordhelle og Ujagar S. Sakhi
ANGSTENS RØTTER
Eksistensiell forståelse og mestring
Fagbokforlaget 2014
ISBN 978-82-450-1365-8
222 sider – kroner 449,-

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...