Blott til lyst med dobbel bunn

15.10.2013
Blott til lyst med dobbel bunn
Brage Hammeren Pedersen

Med godlynt humor, vinklinger og illustrasjoner fra et skrått perspektiv braker det løs for Brage Hammeren Pedersen (f.1990) med diktsamlingen ”Frisk som en fisk”. Hans sosiale engasjement og bakgrunn som satiretegner er springbrettet til debuten.

- Skapertrangen fins hos alle mennesker, og mine måter å uttrykke meg kreativt på, har vært skriving og tegning. ”Frisk som en fisk” er av en ganske annen karakter enn de politiske satireillustrasjonene jeg i sin tid laget for Sosialistisk Ungdom og Ungdom mot EU. Boken er ment for alle voksne og barn i alle yrker og posisjoner og alle slags former og farger. Hvert dikt har sitt eget budskap, men diktsamlingen har et gjennomgående tema, nemlig at det fins noe artig i alt, selv i det som tilsynelatende kan synes kjedelig og vondt. Det er viktig ikke å stivne i vante oppfatninger, men stadig ha et skråblikk på verden, sier Pedersen.

Skrivingen var egentlig ikke noe bokprosjekt. Det begynte med at han skrev surrealistiske dikt for moro skyld ved siden av det andre han holdt på med. For ham blir denne type skriving en måte å forstå alt det rare som skjer. Men hvorfor ikke la også andre ha glede av diktene? tenkte han.

- Jeg valgte teksten ”Frisk som en fisk” som tittel på boka fordi jeg vil at du som leser skal føle deg bra etterpå. Hvis du er litt nedfor eller har det kjedelig, håper jeg at diktene kan gi deg energien tilbake og få deg til å kjenne deg frisk som en fisk. ”Frisk som en fisk” er også en god boktittel på andre måter og den er lett å huske ettersom den har både alliterasjon og enderim. Den lyse vokalen ”i” gir en lystig følelse. Både friskhet og fisk er naturligvis hyggelige tema å grunne over, fortsetter Pedersen.

Frisk som en fisk (utdrag):
Ørnen ligger i redet med krupp
og Julius hutrer og fryser;
Nede i strandkanten trasker en trupp
med krabber som hoster og nyser
Men jeg svømmer rundt i det store, grå hav
og smiler til dem som kan se meg
For jeg er jo torsken, og alle som én
vet at jeg er frisk som en fisk!

Neste dikt han vil trekke fram, er ”Jeg fugl meg i Bertram” som består av masse ord satt sammen i en meningsløs rekkefølge, men som likevel ser ut til å fortelle en slags historie. Diktet representerer det lekne og humoristiske aspektet ved ”Frisk som en fisk”.

Jeg fugl meg i Bertram (utdrag):
Jeg fugl meg i Bertram, og hatten den guff
Fra lungemos fyrstikk å smøre min smurf
Dit veien spadd pepper gjett hvordan bauxitt
alt måse klar svimmel til nedenfor kritt
Gjeld karies synes du tvang seg på frist?
Klam bonde svak humor – hei hubro tar twist!

Et tredje dikt er ”Afriken” som et eksempel på det mer alvorlige aspektet ved diktsamlingen. Teksten har i seg samfunnskritiske elementer, løse tråder og en ambivalent holdning til sitt tema.

Afriken (utdrag):
Om Afriken, om Afriken
vil vi fortelle nu
Det ligger langt mot syd
og der er fullt av sol og gnu
Det byr på stor fornøyelse
men også grøss og gru
Blir du svimmel, er det ingen skam å snu

Pedersen har en bachelorgrad fra utviklingsstudier ved universitetet i Oslo og tar dette studieåret enkeltemner innen runologi, norrøn og keltisk kultur og navnegransking. Men innen feltene litteratur, skrive- og tegnekunst er han selvlært.

- Jeg har skrevet historier, sanger og dikt siden jeg fikk sitte for meg selv ved en skrivemaskin for første gang som femåring. Fra sekstenårsalderen begynte jeg å skrive dikt mer seriøst, og siden da har jeg øvd for å bli bedre. Jeg tror jeg har klart å komme et lite stykke videre i årene som har gått. Illustrasjonene er svært viktige for meg; de er ikke så mange, men de bidrar til å høyne kvaliteten på diktsamlingen og gir den en verdifull tilleggsdimensjon, forklarer Pedersen.

Hva mer er det å vite om ham?
- Jeg er glad i å reise og lære nye språk. Jeg har jobbet deltid i markedsanalysebransjen i fem år, og har vært fjøsarbeider, på dykkersenter og lærer både i Norge og Kenya. Ved siden av skriving og tegning har jeg flere hobbyer, blant annet sportsdykking, slektsgransking, munnspill og ukulele. Jeg var lenge aktiv i Gjøvik speidergruppe, og har deltatt to ganger på Norges Speiderforbunds dugnadsleir på Svalbard. Jeg har hatt verv i Sosialistisk Ungdom, Ungdom mot EU, og Robin Hood-skatt-kampanjen. Selv om jeg ikke er like organisasjonsaktiv nå om dagen, er jeg fremdeles politisk engasjert. Mine viktigste hjertesaker er arbeidet mot rasisme og diskriminering. I tillegg til norsk asylpolitikk er jeg spesielt opptatt av rom- og romanifolkets situasjon og rettigheter, avslutter Pedersen.

Han er født i Oslo, men har tilbrakt deler av oppveksten i Lakselv i Finnmark, Alvdal i Hedmark, USA og Raufoss og Lillehammer i Oppland.

Christian W. Holst

Stikkord i denne artikkelen
Brage Hammeren Pedersen,

Nyheter

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

– For mye informasjon, men lite kunnskap og enda mindre visdom

– For mye informasjon, men lite kunnskap ...

Elif Shafak er Tyrkias mes leste kvinnelige ...

Frederik Svindland tildeles Bjørg Vik-prisen 2024

Frederik Svindland tildeles Bjørg Vik-prisen ...

«Svindland har skrevet noen jævlig gode ...

Putins pengemaskin: Hvordan Vestens banker finansierte krigen i Ukraina

Putins pengemaskin: Hvordan Vestens banker ...

I en tankevekkende samtale mellom journalistene ...

Seksuell vold som våpen i Russlands krig mot Ukraina

Seksuell vold som våpen i Russlands krig ...

Russiske soldater bruker systematisk voldtekt ...

Anmeldelser

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna Gerhardsen

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna ...

Jeg kan huske henne fra Samvirkelaget i Sofienberggata, ...

ME – hva er det?

ME – hva er det?

Å fortelle andre om sin egen sykdom ...