Den vanskelige samtalen

10.12.2015
Den vanskelige samtalen
Egil Foss Iversen

– Medarbeidersamtaler har alltid interessert meg, forteller Egil Foss Iversen. – Siden 1992 har jeg som bedriftsrådgiver vært opptatt av den verdien det ligger I og minst en gang i året, gjennomføre en skikkelig og strukturert samtale mellom leder og medarbeider. Blant annet vil en strukturert og god medarbeidersamtale kunne innvirke på trivsel og sykefravær. I tillegg ser jeg at kommunikasjon til stadighet kommer opp som tema når jeg har kurs for bedrifter. Derfor inneholder boken ikke bare medarbeidersamtaler men også eksempler på den daglige kommunikasjonen.

– Som konsekvens av dette har jeg også utviklet et digitalt program for medarbeidersamtaler der vi har kombinert dagens teknologi med den tradisjonelle medarbeidersamtalen. Det gjør at gjennom programmet ivaretar vi forberedelsen mye bedre, gjør den enklere, mer effektiv og samtidig høyner vi kvaliteten.  I tillegg har også oppfølgingen alltid vært et problem. Nå har vi forenklet denne ved at programmet automatisk tar seg av oppfølging og minner medarbeideren på å følge opp handlingsplanen. I og med at vi har en fast struktur i programmet, hjelper vi også leder til å ivareta det psykososiale aspektet i samtalen.

– Drivkraften bak skrivingen var den urettferdige kritikken mot medarbeidersamtaler, hvor ledere skylder på medarbeidersamtalen i stedet for sine manglende kommunikasjonskunnskaper. I tillegg er det meningen at boken skal være en hjelp til de ledere som er sterke faglige, men svake psykososialt.  Det har også irritert meg i mange år at bedriften, for å slippe lett unna,  eller skape seg et alibi, har utviklet en form for utviklingssamtaler og kaller det medarbeidersamtaler.  En samtale bare om oppnådde resultater eller kompetanseutvikling er ingen medarbeidersamtale.

– Medarbeidersamtaler er et utrolig godt verktøy hvis bedriftene tar den på alvor. Det kan en bare se på all den omtale medarbeidersamtaler får på Internett. Medarbeidersamtaler har i alle år så lenge jeg kan huske, og det er lenge, vært gjenstand for diskusjoner, men den er fremdeles like aktuell.

– Det jeg er ute etter å fortelle er at det er ikke medarbeidersamtalen som er utfordringen, det er lederens kunnskaper innen nettopp det å gjennomføre en medarbeidersamtale. 

Viktig og lett tilgjengelig tema. Foss Iversen oppsummerer kort:

– Enkelt språk, rikt illustrert, lett å lese, lærerikt og nyttig. Det er ikke en bok bare til å lese, men til å slå opp i.

Svein Kåre Gunnarson

Stikkord i denne artikkelen
medarbeidersamtale,

Nyheter

Christer Björck, fra mørke til lys

Christer Björck, fra mørke til lys

I boka Bak masken tar Christer Björck ...

Bak psykiatriens lukkede dører

Bak psykiatriens lukkede dører

Michelle Elisabeth Aleah Myklebust (31) gir ...

«Djevelens barn! Send dem til Bjørnøya!»

«Djevelens barn! Send dem til Bjørnøya!»

Olaf W. Garh er aktuell med sin syvende bokutgivelse, ...

Di rare tingå me seie te dyrå våre

Di rare tingå me seie te dyrå våre

Lars Fredrik Høiby er vokst opp i Stavanger ...

En dråpe av livet – Geir Grindstein om sin debut som lyriker

En dråpe av livet – Geir Grindstein om sin ...

Med diktsamlingen "en dråpe er nok" ...

Anmeldelser

«Fars nei» - om å stå opp for en sak

«Fars nei» - om å stå opp for en sak

År om annet kommer det fremdeles bøker ...

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads spennende liv i og utenfor Den katolske kirke.

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads ...

Jeg har aldri hatt den utsøkte glede ...

Ole Paus forteller om sitt liv

Ole Paus forteller om sitt liv

Forsiktig og ydmykt bør leseren begynne ...

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...