Et «leksikon» om ikonisk politistasjon

26.10.2018
Et «leksikon» om ikonisk politistasjon
Forlagshuset Commentum
Jørn-Kr. Jørgensen

I «Møllergata 19 – trøster og tyrann» portretterer Jørn-Kr. Jørgensen en helt spesiell bygning i Oslos bybilde. Møllergata 19 var hovedpolitistasjon fra 1866 til 1978.

– Her har politifolk og andre kommet og gått, og på ulike måter satt spor etter seg. Det er disse sporene jeg har forsøkt å finne og skrive om, sier Jørgensen om det ambisiøse prosjektet.

Jørgensen er født og oppvokst i Oslo. Han jobber i politiet, noe som har gitt ham grei tilgang til kilder og materiale til boken.

– Ideen til boken om "Møllergata 19" fikk jeg da jeg arbeidet med en annen bok, «Politinotater 1744–2015». Da jeg skulle skrive om det gamle politihovedkvarteret og fengslet, viste det seg at det var vanskelig å oppdrive adekvat stoff. Da bestemte jeg meg for å skrive en bok om virksomheten for å ta vare på den delen av historien.

Politiprofiler og kriminalmysterier

I boken skildrer Jørgensen livet på politistasjonen og livet i byen. Han tar for seg noen av de tyngste kriminalsakene som har vært etterforsket. Han skriver om de mange politiprofilene på «kammeret» og forteller både lystelige og alvorlige historier om det som foregikk i bygningen, som huset både politistasjon og fengsel.

Om boken har noe budskap utover det å formidle en viktig del av byens historie, må det være forebyggende.

– Budskapet er at «crime doesn’t pay», og at det opp gjennom årene har vært mange flotte folk i Oslo-politiet, smiler Jørgensen.

48 bøker

Selv har han bodd lenge i Amerika og i lange perioder i Sri Lanka. Begge steder arbeidet han som journalist og publisist. Siden 1992 har han vært tilsatt i Oslo politidistrikts kommunikasjonsstab som seniorrådgiver. Han har to voksne barn – tvillinger – ett barnebarn og … en katt.

Jørgensen er aktiv ved tastaturet. «Møllergata 19 – trøster og tyrann» er bok nummer 48 som han enten skriver selv eller redigerer. Emnene har i de andre bøkene dreid seg om Sri Lanka, Cirkus Arnardo, krig, jøder, politiet (to–tre bøker), psykologi, psykoanalyse – i tillegg til fire biografier og ti årganger av Norsk Politihistorisk Årbok.

Så kan man undres over hva som er drivkraften når man har skrevet 47 bøker og tar fatt på nummer 48.

– Etter 37 år i politiets tjeneste, hadde jeg mye på hjertet. Jeg har i årevis hørt gamle betjenter fortelle om Møllergata 19. Alt dette – og mye mer – har jeg tatt vare på "i mitt hjerte". Nå er det blitt bok av det.

Nesten et leksikon

Forfatteren tror det er et stort marked for ei bok om den gamle hovedpolitistasjonen, landets viktigste politistasjon.

– Denne boka bør finnes i ethvert politihjem og hos alle andre som er interessert i politihistorie. Denne delen av historien er også en viktig del av kulturhistorien. Ingen har fortalt denne historien tidligere. Det er viktig at den er blitt tatt vare på og kommet mellom to permer, påpeker Jørgensen, og tilføyer:

– Mye av det som står i denne boka, finner man ikke andre steder. Tidligere leder av Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, kaller «Møllergata 19» for «nesten et leksikon». Her er det opplysninger mange vil glede seg over å lese.

Det store spørsmålet er hva som blir Jørgensens bok nummer 50. Med hvilket tema vil han feire et såpass «rundt tall» innen forfatterskapet?

– Den som lever, får se! Jeg skulle gjerne skrive en bok om katter. De to første sidene står allerede i PC-en, smiler skribenten.

Mai Britt Hareide

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...