Et annet perspektiv

22.09.2020
Et annet perspektiv
Publica
May Sissel Vadla

May Sissel Vadla ga i 2019 ut romanen «Det som sies høyt». Nå har hun skrevet en frittstående oppfølger etter å ha blitt nysgjerrig på hva som skjulte seg bak en av bipersonene i boka. Oppfølgeren har fått tittelen «Hjertets bakvegg» og kommer ut på Publica.

May Sissel Vadla er til vanlig kommuneoverlege i Randaberg og tar for tiden doktorgrad i helseteknologi og global helse. Hun er gift med to barn og driver gård i Årdal i Ryfylke. – Jeg er en ganske allsidig person, som stadig innser at jeg har litt for mange prosjekter på gang samtidig, forteller hun.

Ideen til «Hjertets bakvegg» fikk hun allerede da hun jobbet med den første boka. – Etter hvert som jeg skrev ut historien til hovedpersonen i den første boka, ble jeg mer og mer nysgjerrig på hvem de andre personene var, forteller hun. – Hva lå bak fasaden når de møttes? Dermed vokste historien rundt Brit, blomsterhandleren, fram og hun ble til slutt fanget på papiret.

«Hjertets bakvegg» handler om menneskemøter, forteller Vadla. – Den handler om det man deler og det man holder helt, helt for seg selv. Brit lever det meste av tiden sin alene, men møter i boken to mennesker som hun velger å åpne opp for. Det er en bok om noen av livets mørkere fasetter, men det er også en bok om håp og verdien av å møtes som mennesker.

Vadla mener det blir opp til leseren å bedømme hva budskapet i boka er. – Jeg har ikke noe entydig budskap, men håper å formidle at vi er mer enn det vi utgir oss for å være, og at vi sjelden ser hele mennesket som sitter foran oss.

Forfatteren er, ikke uventet, svært glad i å lese bøker, og hun finner også stor glede i skrivingen. – Jeg er utrolig glad i å skrive, drivkraften er gleden i å forsvinne inn i et eget univers som jeg skaper selv, gleden over å finne formuleringen jeg lette etter og det å få leve meg inn i livet til et annet menneske for en kort stund. Og ja, jeg glemmer nesten at det ikke er ekte mennesker, kun romanfigurer. For meg er de ekte og lever sine liv også når jeg lukker boken.

Vadla er spent på utgivelsen og gleder seg til å dele historien med leserne. – Det er flere som har gitt uttrykk for at de venter på en oppfølger til «Det som sies høyt», og jeg er spent på om de liker fortellingen. Det er også denne gangen en blanding av glede og nervøsitet rundt utgivelsen, fordi jeg ikke vet hvordan boka blir lest og mottatt. Men uansett er det fantastisk kjekt å få historien mellom to permer og ut til potensielle lesere.

Hun tror også at boka kan by på en fin leseopplevelse for de fleste. – Jeg håper å kunne gi en skildring av mennesker og deres møter som også gir leseren en viss grad av gjenkjennelse eller nysgjerrighet, forteller hun. – Det er en forholdsvis kort bok, noe som gjør den godt egnet til å lese når man ikke er klar for å starte på en ny murstein eller man ikke har så god tid til å lese som man skulle ønske.

– «Hjertets bakvegg» skiller seg også ut ved at den rommer mer enn sideantallet skulle tilsi, forteller Vadla. – Jeg tenker det er en bok man med fordel kan lese litt sakte. Jeg håper det er en bok som «setter seg» og som man bærer med seg når man har lagt den fra seg.

Forfatteren har heller ikke tenkt å legge fra seg pennen med det første. Hun har allerede planer for nok en bok. – I mitt hode mangler det fortsatt en fortelling før bildet er komplett. Jeg har så vidt begynt på neste bok, og jeg gleder meg til å se hvor den historien vil. Men aller først skal jeg glede meg over utgivelsen av «Hjertets bakvegg».

Audun Rømcke

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...

Trondheim Torv – en studie

Trondheim Torv – en studie

Det er sagt at det store torvet i Krakow ...

Kjærlighetens brukermanual...?

Kjærlighetens brukermanual...?

Lar det seg gjøre å skrive en brukermanual ...

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...