Historien om Norges første flytur

23.06.2023
Historien om Norges første flytur
Forlagshuset Commentum
Terje Johansen

Den fantastiske historien om Hans Andreas Berentsen Navrestad fra Lund i Rogaland er velkjent i lokalmiljøet, men knapt nok noen andre steder. Navrestad tok nemlig vingene fatt, noe som slett ikke var vanlig på 1800-tallet.

«Fygaren» Hans Andreas ble født på heigården Navrestad i 1785 og skulle bli bonde som sine foreldre. Som 19-åring overtok han gården, men ble etter hvert mer og mer oppslukt av mekanikk og tekniske utfordringer.

Det fortelles at Hans Andreas en gang tidlig på 1820-tallet ble som forhekset av en gul sommerfugl i slåttonna og siden brukte all sin tid på å konstruere egne vinger av dyreskinn. I 1825 tok han det store spranget ut i løse lufta med et hjemmelaget glidefly – og gjennomførte det som antakelig er historiens første vellykkede flytur.

 

Terje Johansen (f. 1945) fikk kjennskap til historien om «Fygaren» da familien i 1998 kjøpte seg et gammelt gårdshus på Tjellesvik, noen kilometer nord for Navrestad, og ble en del av bygdemiljøet der inne. Det er over 20 år siden, og nå har den pensjonerte journalisten endelig bestemt seg for å skrive bok om «Fygaren». Han har valgt den poetiske tittelen Mannen som ville fly som en sommerfugl på boka.

– Historien om «Fygaren» var velkjent blant folk i Lund, kanskje også i noen av de øvrige dalstrøka, men nærmest ukjent ellers. Huset på Tjellesvik var nesten like gammelt som den fantastiske fortellingen om heiabonden fra Navrestad. Og historien om «Fygaren» ville ikke slippe taket, forteller Terje Johansen fascinert.

Han skrev en artikkel i Petromagasinet i 2002, men det var først mange år senere han begynte å tenke på «Fygaren» som et mulig bokprosjekt.

 

Hans Andreas Berentsen Navrestad (1785–1858) skulle bli bonde akkurat slik som faren og bestefaren hadde vært. Men Hans Andreas var ikke like jordbunden som sine forfedre:

– I løpet av livet var han bokstavelig talt både høyt og lavt, og på enkelte områder langt forut for sin tid. Det fortelles at han ble som forhekset av en sommerfugl i slåttonna et år – og at han etter dette begynte å konstruere sine egne vinger av dyreskinn, tre-spanter og ståltråd. I 1825 tok han det store spranget da han kastet seg ut i løse lufta med sin hjemmelagde glider – og gjennomførte det som antakelig var historiens aller første vellykkede flytur.

Terje Johansen har samlet kjente og ukjente informasjonstråder, knyttet til Hans Andreas, og har prøvd å sy dem sammen til en helhetlig historie.

– Det fins dessverre ingen samtidig skriftlig dokumentasjon, men historien er blitt overlevert så å si i rett oppstigende linje – fra Hans Andreas selv, til sønnen Tønnes Hanssen, som fortalte den videre til sin sønn Tobias og sønnedatteren Dina. Derfra gikk den videre til andre slektninger og lokale skikkelser.

Terje Johansen har hentet inspirasjon fra andre som opp gjennom årene har skrevet om og vært opptatt av «Fygaren» fra Navrestad. Boka kommer i tillegg med over 30 fotografier, som bidrar til å gjøre historien om «Fygaren» virkelighetsnær og visuell for leseren.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Putins pengemaskin: Hvordan Vestens banker finansierte krigen i Ukraina

Putins pengemaskin: Hvordan Vestens banker ...

I en tankevekkende samtale mellom journalistene ...

Seksuell vold som våpen i Russlands krig mot Ukraina

Seksuell vold som våpen i Russlands krig ...

Russiske soldater bruker systematisk voldtekt ...

Litteraturen eller livet: Forfatteren som hore?

Litteraturen eller livet: Forfatteren som ...

Under årets bokmesse i Göteborg ...

Skolen må spille en nøkkelrolle i å forebygge psykisk uhelse hos barn og unge

Skolen må spille en nøkkelrolle i å forebygge ...

På årets bokmesse i Göteborg ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

Anmeldelser

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna Gerhardsen

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna ...

Jeg kan huske henne fra Samvirkelaget i Sofienberggata, ...

ME – hva er det?

ME – hva er det?

Å fortelle andre om sin egen sykdom ...

Dansk-Norsk kolonivelde

Dansk-Norsk kolonivelde

Portugiseren Vasco da Gama gjorde tre sjøreiser ...

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...