Livet til sjøs på godt og vondt

27.09.2012
Livet til sjøs på godt og vondt
Ole Strøm

Sjømannsliv på sekstitallet er en selvbiografisk reiseskildring fra en type opplevelsesreise som mange unge gutter opplevde for noen tiår tilbake. I boken følger vi sekstenåringen som drar til sjøs for å se verden, og vi får ta del i overgangen fra barn til voksen i et røft mannfolkmiljø.

-De som selv var til sjøs på 50-, 60- og 70-tallet vil nok kjenne seg i igjen, noe som vil hjelpe dem til å minnes egne opplevelser på godt og vondt, sier forfatteren Ole Strøm.
Yngre lesere vil gjennom denne boken få innsikt i en verden som var ganske så annerledes enn den de selv opplever i nåtiden. Mange vil nok få en ny forståelse av hvor mye som egentlig har skjedd i løpet av de femti siste årene.

Utleverer seg selv
-Noen synes nok at jeg har gått vel langt i det å utlevere meg selv, spesielt seksuelle utskeielser som ikke er ”politisk korrekte” i nåtiden. Nå er det jo ikke bare meg det handler om i boka, men likevel. Alle jeg har snakket med synes boka er velskrevet, at det er god driv i fortellingen og at det er en interessant bok med mange morsomme anekdoter, forteller Strøm.
Det fortelles om seksuell debut på skitne horehus, om forelskelser, fyll og fest, slagsmål, smugling, banditter og opprørere, grufulle stormer og redsel for havari, om deilige solskinnsdager i tropiske strøk og iskalde dekksvakter i Nordishavet, om fiske på Newfoundlandsbanken, sjøsjuke og hjemlengsel.
Alt pakket inn i en ramme av ramsalt og burlesk humor. Leseren får et innblikk i norsk sjøfartskultur i dens storhetstid, ærlig og usminket fortalt fra en byssegutts perspektiv.

Allsidig mann
Ole Strøm har vokst opp i ei bygd på Østlandet, nærmere bestemt på Hadeland. Etter noen år til sjøs, bestemte han seg for å ta forsømt utdanning, noe som endte med høgskoleeksamen i markedsføring. Han ble ansatt i et reklamebyrå som reklametegner. Cirka tre år senere sluttet han i byrået og ble reklamesekretær i et merkevarefirma.
-Jeg lengtet tilbake til byrålivet. Dermed søkte jeg en stilling som tekst-trainee i et byrå. Siden har jeg vært tekstforfatter, kreativ leder, journalist, redaktør og forfatter, forteller Strøm.
Den tidligere sjømannen har mange interesser. Selvsagt litteratur av alle slag, men også reklame, foto, film, historie, friluftsliv, sportsfiske, reiser, juletredyrking og politikk.
-En av mine største interesser er mine fire barnebarn. De gir meg et nytt perspektiv på livet. Jeg henter inspirasjon fra alle mine interesseområder, men først og fremst fra mennesker og deres adferd. Der er det et uendelig hav å øse fra, utdyper Strøm.

Skribenten
Forfatteren har alltid likt å skrive, men forteller at det ikke var særlig bevisst. I hvert fall ikke de første årene.
-Jeg skrev lange stiler på barneskolen, og måtte ofte lese dem opp for klassen. Men det var tegning jeg likte best på skolen, sier Strøm.
Den første boka ga han ut i 1982. Det var en fagbok om reklame. Siden har han gitt ut ytterligere tre fagbøker om markedsføring, pluss en faktabok – og nå kommer altså den nærmest biografiske boken med tittelen Sjømannsliv på sekstitallet. Men han kaller seg ikke forfatter.
-Jeg har aldri bestemt meg for å bli forfatter. Jeg vil heller si at jeg er skribent, utdyper han.
Å skrive er både gøy, slitsomt og vanskelig. Noe av det vanskeligste er å redigere egen tekst. Jeg har jobbet som skribent i over 40 år, og har ikke gått lei ennå, så det er nok mulig at jeg kommer med et nytt bokprosjekt, fortsetter Strøm.

Sprer glede
Skribenten ønsker at leseren skal føle en glede når de leser boka hans. En glede over å ha opplevd noe. Noe som har gitt dem ny kunnskap fra livet, og om steder hvor de kanskje aldri har vært.
-En bok skal være givende, synes jeg. Den skal gi leseren en opplevelse hun eller han aldri ville vært foruten. Når boka er lest skal de sette den i bokhylla og tenke at den skal de jammen anbefale til sine venner.
Når man leser en bok blir man kjent med en rekke nye mennesker, opplever nye steder og nye situasjoner. Som leser får man nye erfaringer og lærer mye nytt, ikke minst om andre mennesker og deres særtrekk, tilbøyeligheter, verdier og normer.
-Når jeg skriver kan jeg høste fra mine egne erfaringer, min kunnskap og min fantasi. Det er givende å kunne fortelle om noe som forhåpentligvis vil interessere andre, og som de vil ha glede og nytte av, avslutter Strøm.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Ole Strøm,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...