Humor kontrollert av staten

17.05.2011
Humor kontrollert av staten
Per Jan Ingebrigtsen

Med skuespillet ”Blått lys” har forfatteren og lyrikeren Per Jan Ingebrigtsen laget nok en fortelling om miljøkrigeren Richard Råskinn. Sist gang karakteren så dagens lys var i skuespillet ”Rødt lys”, som kom ut i 2007. Stykket ble satt opp på Den Nasjonale Scene med Helge Jordal i hovedrollen.

- Forestillingen ble også satt opp på Østlandet med andre skuespillere, blant annet Britt Synnøve Johansen, og den ble sett av mer enn hundre tusen tilskuere, sier Ingebrigtsen fornøyd.
- Er det en oppfølger du kommer med nå?
- Fortellingene henger ikke sammen, men de har samme hovedperson, nemlig Richard Råskinn.
- Kan du fortelle litt om historien?
- Det handler om Stand Up-komikeren Tore Storm som våkner en morgen i Oslo, og ikke lenger synes at livet er noe særlig. Ok, han er kjendis og har suksess, men alt går litt i samme tralten. Så, i et lyst øyeblikk, etter en fest, finner han ut at han kan ringe sin gamle venn som nå er miljøvernminister. Han foreslår at han kan lage et show med miljøvern som tema, forklarer Ingebrigtsen.

Anarkisten overtar
- Politikerne tenner på ideen, men fyller opp showet med det innholdet som de tror gagner deres politikk. Når Stand Up-komikeren så reiser rundt med showet, dukker plutselig Richard Råskinn opp. Han er en miljøvernforkjemper med glimt i øyet, og litt av en anarkist som ikke lar seg styre. Han gir seg ut for å være Tore Storm, og overtar hele showet. Dermed starter forviklingene, sier forfatteren.
Han sier videre at stykket inneholder hele sytten sanger, og at notene til sangene vil være å finne bak i boken.
- Har du vært opptatt av miljøvern lenge?
- Ja, ”Rødt lys” handlet også om miljø, men da hadde jeg blikket på trafikk. Miljøvern har opptatt meg i alle år. Jeg debuterte som lyriker i 1975, og allerede da var nok dette et tema. Jeg har tatt opp miljøvern – i videste forstand – i både diktsamlinger, barnebøker og skuespill, forklarer forfatteren.

Komedie som våpen i kampen
Ingebrigtsen er klar på hva han definerer som sin forfatterrolle:
Jeg må være opptatt av verdiene og strømningene i min egen samtid – og håpe på at det jeg skriver har påvirkningskraft nok til å omforme en og annen dogme til spørsmålstegn hos leseren\ seeren. Så får tiden vise om spørsmålstegnet føder en refleksjon.
Henrik Ibsen var opptatt av likestilling mellom kjønnene. Han var også opptatt av spøkelsene som lurer i både arv og miljø, og han var opptatt av miljøvern i den tids perspektiv. Vi må være opptatt av det i forhold til vår tidsalder, sier Ingebrigtsen, og legger til at han føler et visst slektskap til den italienske komedieforfatteren Dario Fo som bruker komedien som et våpen i kampen for det han tror på.
Sekstifem år gamle Per Jan Ingebrigtsen er fra Stord, men har bodd mange år i Bergen. Han er utdannet innen drama, samfunnsfag og norsk, og underviser i norsk og drama på musikklinjen ved Stord videregående skole.

Redaktør -

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Public Art in Trondheim

Public Art in Trondheim

It is almost unknown that Sandefjord is ...

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...