Fri fantasi i full fres bort fra firkantsamfunnet

10.07.2013
Fri fantasi i full fres bort fra firkantsamfunnet
Laila Dyrendahl

For alle som føler seg annerledes og blir herset med, finnes det en eventyrverden hvor det vonde og vanskelige må vike for de gode kreftene. De normale i et noenlunde A4 format må også gjerne bli med på ferden for å kjenne på spenningen i De Utstøttes Land utenfor det faste regelverkets territorium. Men med ”Den Gule Spåboka” er det først og fremst barn og unge med behov for en oppmuntring i hverdagen som Folloforfatteren Laila Dyrendahl (f. 1974) retter seg mot.

- Jeg har alltid vært opptatt av det å være forskjellig fra andre. Mobbing går igjen i alle mine bøker. Mitt mål er at gjennom å lese historien skal de unge både kjenne seg igjen og finne seg selv. Jeg vil vise at det finnes håp, og at de kan finne et fellesskap selv om de føler at de faller utenfor, sier Dyrendahl.

Bokens hovedpersoner Marte, Dina og Theodor har alle sitt å slite med før jakten på Den Gule Spåboka tar all deres oppmerksomhet: Marte bor sammen med sin fordrukne far og stemor, Dina sliter med depresjoner og bor på ungdomshjem, mens Theodor er et geni og oppfattes som en nerd. I undersjangeren av fantastisk litteratur, kalt fantasy, får de til fulle bruk for all sin ubrukte energi til å løse gåtene og redde seg fra farene de utsettes for. Sjangeren har de til felles med Harry Potter og omgangskretsen hans, men Dyrendahl har aldri lest bøkene til sin britiske forfatterkollega J.K. Rowling.

- Jeg ble inspirert av en mongolsk myte jeg fant i en mytologisk bok og spant ivrig videre på den. Marte, den siste vokteren av Den Gule Spåboka, kan spørre om alt mulig og få svar. Spåboka gir eieren enorm makt. Ungdommene må kjempe harde kamper for å finne spåboka. Leserne mine vil få oppleve spenning i en annerledes verden, forklarer Dyrendahl.

En fiffig samfunnsorden med en stadig kamp mellom det gode og det onde avdekker seg. Handlingen foregår på den lange veien til De Utstøttes Land. De må dit for å få vite spåbokas gjemmested av Det Vandrende Folks Klan. Dersom prins Gribb får tak i den gule spåboka, vil alle komme i heksemesterens vold. Ungdommene blir tvunget til å slåss mot kjemper og andre banditter. Heldigvis har de mange hjelpere som kommer dem til unnsetning.

- Jeg er spesielt godt fornøyd med å ha oppfunnet De Utstøttes Land. Alle som bryter lover og regler, sendes dit. Slik oppleves også virkeligheten i våre små firkantede samfunn som liker dårlig at folk oppfører seg utenfor gjeldende norm. Men det skal være en plass og en framtid for dem også, sier Dyrendahl.

Hvorfor er hun egentlig så forskjellig fra oss andre? Kan hun ikke ta det med ro og erklære seg fornøyd med en heltidsstilling som miljøterapeut, samboer og to barn under fem år?
- Det går ikke. Jeg har skrevet fra jeg var ungdom. Min drøm om å bli forfatter har preget hele oppveksten min. Jeg leste meg opp på faktabøker for å kunne skrive eventyr. Jeg har utrolig lite tid tilgjengelig, men jeg bare må fortsette. Det er veldig vanskelig å bli antatt, men jeg kan aldri tvile på meg selv, da kommer jeg ingen vei. Anerkjennelsen fra min første bok ”Moskus Frank blir kidnappet” gir meg drivkraft til å stå på videre. Mange unge har det så vanskelig ellers i livet at jeg vil at det skal ende godt i bøkene mine. Jeg vil vise at det finnes håp og muligheter for alle. Leserne mine skal føle at de selv har vært med på letingen etter Den Gule Spåboka. Dersom de virkelig føler det slik, har jeg gjort jobben min, avslutter Dyrendahl.

Christian W. Holst

Stikkord i denne artikkelen
Laila Dyrendahl,

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente helter

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente ...

Det er – holdt jeg på å si – nær ...

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to permer

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to per...

Det er noen bøker det er lettere å ...

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner i dag?

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner ...

Endelig foreligger det en ny bok om Katti ...

Filosofering om det å bli gammel

Filosofering om det å bli gammel

Ingrid Strümke heter en voksen dame ...

«Kan jeg, kan du…»

«Kan jeg, kan du…»

Ganske morsomt ... Stortingsrepresentant ...