Legen. Kameraten. Mennesket.

23.08.2018
Legen. Kameraten. Mennesket.
Forlagshuset Commentum
Thor Geir Harestad

Harestad snublet nærmest ved en tilfeldighet over historien om Sven Oftedal. Det skjedde ikke i hjemfylket Rogaland, som man kanskje skulle tro, men under et besøk i Berlin. Der traff han Dagbladets korrespondent Asbjørn Svarstad som fortalte historien om Oftedal og som oppfordret Harestad til å skrive en bok om ham.

– Oftedal var for mange et forbilde som lege og menneske, og han ble et politisk forbilde. Dette er en biografi med betydelig vekt på personens liv i sitt miljø hvor han var til nytte og glede for sine omgivelser, forklarer forfatteren.

Historien om Sven Oftedal kan sammenfattes i ordene solidaritet og velferd. Oftedal valgte verken jussen, teologien eller Venstre, slik hans farfar, far og bror hadde gjort. Han startet i unge år med mottoet «vårt ansvar» som var tittelen på hans lille hus-avis. Og han fulgte opp med engasjement i Mot Dag og Clarté, medlemskap i AUF og Arbeiderpartiet, og legestudier siste halvdel av 1920-tallet. Sammen med kona Mette og parets tre barn bodde han på Storhaug i Stavanger, hvor han hadde legekontor fram til 1940. Ekteparet var aktive medlemmer i Arbeideravholdslaget Frisinn. Sven Oftedal satt også i Stavanger bystyre i to perioder, 1934-1940, og var også leder for den lokale Spaniakomiteen. Under krigen var han engasjert innen motstandsarbeidet, men ble etter hvert arrestert og satt på Grini. De siste årene, 1943-1945, satt han i Sachsenhausen, hvor han gjorde en fremragende innsats som fangelege. Sven Oftedals sosiale ansvar hadde utviklet seg til internasjonal solidaritet. Etter krigen var han blant de få utvalgte som fikk plass i Einar Gerhardsens første regjering, og dernest i Gerhardsen andre regjering, hvor han ble sosialminister og senere mest kjent som «Folketrygdens far». Han døde av hjerteinfarkt i 1948, bare 43 år gammel. Minneordene er svært omfattende omkring hans innsats som nasjonsbygger for velferdsstaten. Sosialisten og pasifisten har fått sin byste på «Sven Oftedals plass» på Storhaug, med inskripsjonen: Legen. Kameraten. Mennesket.

Thor Geir Harestad (f. 1949) er utdannet sosiolog fra UiO. Han har vært lektor i Rogaland fylkeskommune 1979-2016, og på Randaberg videregående skole siden 1985. Han har også vært ansatt som redaktør og journalist samt folkevalgt politiker i Randaberg kommunestyre, 2003-2019. Etter fem sjakkbøker har han publiserte følgende fire bøker: Fra graslyng til millionbedrift – jubileumsbok om Randaberg Idrettslag 75 år (1999). Triumf og tragedie – om NS-minister Gulbrand Lunde (2012). Grønne marker og gule blader – om Randaberg kommunes politiske historie 90 år (2013). Styring og ledelse – om visjon, kunnskap og roller i utdanningspolitikken (2015).

BOKFAKTA:

Tittel: Legen. Kameraten. Mennesket

Forfatter: Thor Geir Harestad

ISBN: 9788293641216

Format: 15 x 21

Antall sider: 266

Innbinding: innbundet

Utsalgspris kr 398.00

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Landssvikere på rekke og rad

Landssvikere på rekke og rad

«Det ufullstendige oppgjøret» heter ...

Inge Eidsvåg – ny bok fra en ener til refleksjon og ettertanke

Inge Eidsvåg – ny bok fra en ener til refleksjon ...

Med boken «Etterslått» har Inge Eidsvåg ...

Bli med Arne Danielsen på trikketur

Bli med Arne Danielsen på trikketur

Arne Danielsens trettende bok og tredje roman ...

Et spennende litterært grep  kaster nytt lys over Vidkun Quisling

Et spennende litterært grep kaster nytt ...

Da «ministerpresident» Vidkun Quisling kom ...

Sukker, sukker, sukker ....

Sukker, sukker, sukker ....

Kan vi se på sukker som en forbannelse? ...